A magas vérnyomás csendes gyilkos. Világszerte emberek tömegeit érinti úgy, hogy gyakran nem tudnak róla, vagy egyszerűen nem törődnek vele. Pedig az állapot hosszú távon súlyos, visszafordíthatatlan károkat okozhat a szervezetben. Megnöveli például a szív- és a vesebetegségek kialakulásának kockázatát.
A megelőzésnek és a kezelésnek a kulcsa is az egészséges életmódban keresendő. A káros szokások, például a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás mellőzése, túlsúly esetében a testtömeg csökkentése, valamint a mozgás beiktatása mind segíthetnek. A szakemberek egyes ételeket kifejezetten ajánlanak a hipertónia kivédéséhez, gyógyításához.
Ételek magas vérnyomás ellen
A vérnyomás optimális értékei több tényezőtől függnek, általában a 120/80 higanymilliméteres eredményt ideálisnak, míg a két különböző napon mért 140/90-es vagy azt meghaladó értéket magasnak tekintik.
A vérnyomás csökkentésének érdekében nagy vonalakban a túlzottan fűszeres, sós és zsíros ételek elhagyása javasolt, a zöldségeket, gyümölcsöket, tengeri halakat és vitaminokban, illetve ásványi anyagokban gazdag magvakat tartalmazó étrend tartása ajánlott. Ennek megtervezéséhez érdemes dietetikus szakember segítségét igénybe venni.

A tökmag tele van olyan anyagokkal, amelyek segítenek a vérnyomás szabályozásában. Ilyenek például a kálium és a magnézium, valamint egy aminosav, az arginin. Utóbbi szükséges a nitrogén-oxid termeléséhez, ami az erek lazításával támogatja a vérnyomás csökkentését. Lehetőség szerint ne a sózott változatot válaszd.
Fotó: Getty Images Hungary

A lencse- és a babfélék rostokban, káliumban és magnéziumban gazdag táplálékok lévén lehetnek a magas vérnyomással küzdők segítségére. Mivel laktató, fehérjedús élelmiszerek, a diétába is remekül beilleszthetők, amennyiben testsúlycsökkentés a cél.
Fotó: Getty Images Hungary

A pisztácia vérnyomáscsökkentő hatását
kutatások is igazolják. Sokféle tápanyagot tartalmaz, ami védi az ereket, és segít a vérnyomás szabályozásában, például káliumot. Érdemes belőle a natúr változatot választani.
Fotó: 101cats / Getty Images Hungary

A cékla sokféleképpen elkészíthető, nagyon egészséges táplálék, ami nagy mennyiségben tartalmaz nitrátot. A nitrát az erek tágításában, ezen keresztül pedig a vérnyomás csökkentésében segít, ebben a nyers céklalét különösen
hatásosnak találták.Fotó: Getty Images Hungary

A zeller ftalid nevű vegyületeket tartalmaz, ami tágíthatja az ereket, és
csökkentheti a vérnyomást. Cukorbetegek étrendjében is ajánlják, a diabétesz pedig növeli a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.
Fotó: Diana Miller / Getty Images Hungary

A spenót a magas vérnyomással élők számára tökéletes táplálék, kalciumban, magnéziumban, káliumban és nitrátban gazdag. A spenótleves a
vizsgálódások szerint csökkenti a vérnyomást és az artériák falának merevségét is.
Fotó: AnnaPustynnikova / Getty Images Hungary

A chiamag rendkívül jó rostforrás, és káliumban, magnéziumban és antioxidánsokban is gazdag. Mivel nehezen emészthető, a
napi ajánlott mennyiség maximum 15 gramm.
Fotó: undefined undefined / Getty Images Hungary

A fekete áfonya sejtvédő antioxidánsokban rendkívül gazdag gyümölcs, a
vizsgálódások szerint csökkenti az emelkedett vérnyomást. Ráadásul az LDL-koleszterin szintjét is mérsékli, ez pedig a szívbetegségek kivédésében fontos tényező.
Fotó: Getty Images Hungary
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)