A szív- és érrendszeri megbetegedések világszerte a vezető halálokok között szerepelnek, hátterükben pedig gyakran az érelmeszesedés áll.
Az érelmeszesedés kialakulásában többféle tényező is szerepet játszhat, az olyan, nem befolyásolható tényezőkön túl, mint amilyen például a genetika vagy az életkor, az életmód, a társbetegségek megléte, a stressz és az étrend is rengeteget nyom a latban.
Ételek érelmeszesedés ellen
Az érelmeszesedéssel, az erek belső falán kialakuló plakk-képződéssel együtt jár az erek átmérőjének és rugalmasságának csökkenése, ami egy idő után akadályozhatja a vér szabad áramlását, kialakulhatnak vérrögök is. A felrakódások testszerte előfordulhatnak, a tünetek is attól függnek, hogy melyik erek átjárása csökkent. Amennyiben a szívet tápláló koszorúerek meszesednek, mellkasi fájdalom jelentkezhet, az alsó végtagok ereinek érintettsége esetén pedig jellemző a járás közbeni fájdalom. Az állapot sokáig tünetmentes is maradhat, később viszont életveszélyes szituáció, szívroham, stroke léphet fel. A kezelésben fontos szerepe van a helyes, szívbarát étrend kialakításának, amelyben dietetikus szakemberek segítségét érdemes kérni. Néhány általános szempontot azonban már a megelőzés miatt is ajánlott megszívlelni, például a nátriumbevitel csökkentése, valamint bizonyos táplálékok fogyasztása segítheti a prevenciót, mérsékelheti a szívbetegség kialakulásának esélyét.

A kurkuma hatóanyaga a kurkumin, ami gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású. A szervezetben zajló gyulladásos folyamatok ronthatják az érelmeszesedés mértékét, viszont a kurkumin az
erek átjárhatóságát is növelheti. Mivel bizonyos gyógyszerek mellett ellenjavallott a fogyasztása, orvosi konzultáció ajánlott.
Fotó: ollo / Getty Images Hungary

A gránátalma nagyon erős antioxidáns vegyületeket, antociánokat, valamint tanninokat tartalmaz, amik érelmeszesedést gátló hatásúak. A 100%-os gránátalmalé segíthet az
erek átjárhatóvá tételében és rugalmasságának fokozásában is.
Fotó: lola1960 / Getty Images Hungary

A telítetlen zsírokban, omega-3 zsírsavakban, rostokban és vitaminokban gazdag olajos magvak ideális nassolnivalók. Csökkenthetik az LDL-koleszterin szintjét, valamint a
vérrögképződés kockázatát.
Fotó: Barcin / Getty Images Hungary

Az olajos húsú halak, például a lazac, a hering vagy épp a szardínia omega-3 zsírsavakban rendkívül gazdagok, így segítenek az
erek egészségének megőrzésében.
Fotó: Getty Images Hungary

A mediterrán étrend fontos részét képező olívaolaj egyszeresen telítetlen zsírsavat tartalmaz. Rendszeres fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
Ezt igazolta egy 24 éves utánkövetéses kutatás is, ahol a résztvevők fél evőkanállal fogyasztottak belőle naponta.
Fotó: Getty Images Hungary

Számos oka van annak, hogy miért érdemes a finomított gabonákról áttérni a teljes kiőrlésűekre. A teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása támogathatja az optimális testsúly megőrzését, valamint segíthet a cukorbetegség és a
szívbetegségek megelőzésében is.
Fotó: marilyna / Getty Images Hungary

A zöldségfogyasztás növelése mindenképp jó ötlet, hiszen számos pozitív egészségügyi hatással jár. A rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag keresztesvirágú zöldségek, mint a brokkoli, a karfiol és a káposzta segíthetnek az
érelmeszesedés prevenciójában.
Fotó: fcafotodigital / Getty Images Hungary

A citrusfélékben található, antioxidáns hatású C-vitamin a szervezet egésze számára nagyon fontos. A flavonoidok a szív és az erek, a keringés egészségének előremozdítására nézve igen
hasznosak lehetnek, megkötik a szabad gyököket.
Fotó: Riou / Getty Images Hungary
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)