Kipucolják az érrendszert, védik a szívet: 8 egészséges élelmiszer, amit érdemes gyakran fogyasztani
Egyes élelmiszerek bizonyítottan segíthetnek a szív- és érrendszeri betegségek kivédésében.

gránátalma
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szív- és érrendszeri megbetegedések világszerte a vezető halálokok között szerepelnek, hátterükben pedig gyakran az érelmeszesedés áll.

Az érelmeszesedés kialakulásában többféle tényező is szerepet játszhat, az olyan, nem befolyásolható tényezőkön túl, mint amilyen például a genetika vagy az életkor, az életmód, a társbetegségek megléte, a stressz és az étrend is rengeteget nyom a latban. 

Ételek érelmeszesedés ellen

Az érelmeszesedéssel, az erek belső falán kialakuló plakk-képződéssel együtt jár az erek átmérőjének és rugalmasságának csökkenése, ami egy idő után akadályozhatja a vér szabad áramlását, kialakulhatnak vérrögök is. A felrakódások testszerte előfordulhatnak, a tünetek is attól függnek, hogy melyik erek átjárása csökkent. Amennyiben a szívet tápláló koszorúerek meszesednek, mellkasi fájdalom jelentkezhet, az alsó végtagok ereinek érintettsége esetén pedig jellemző a járás közbeni fájdalom. Az állapot sokáig tünetmentes is maradhat, később viszont életveszélyes szituáció, szívroham, stroke léphet fel. A kezelésben fontos szerepe van a helyes, szívbarát étrend kialakításának, amelyben dietetikus szakemberek segítségét érdemes kérni. Néhány általános szempontot azonban már a megelőzés miatt is ajánlott megszívlelni, például a nátriumbevitel csökkentése, valamint bizonyos táplálékok fogyasztása segítheti a prevenciót, mérsékelheti a szívbetegség kialakulásának esélyét.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük