Erős szagú vizelet, derék környéki fájdalom
A nőket érintő pyelonephritis
A vesegyulladás alattomos betegség, ami akár súlyos következményekkel is járhat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nehezített, fájdalmas vizelés, erős fájdalommal a hát alsó felén, illetve a vesetájékon, azt jelentheti, hogy heveny vesegyulladásban, vagyis latinul pyelonephritisban szenvedsz.

A kórkép megfelelő antibiotikummal végzett kezelésre gyorsan, nyom nélkül gyógyul, de ha kezeletlenül marad, akkor akár súlyos vesekárosodáshoz is vezethet.

A nőket érintő pyelonephritis

A pyelonephritis az egyik vagy mindkét vese gyulladása, amit általában bakteriális fertőzés okoz. Gyakran húgyúti fertőzésből alakul ki, de ritkábban vesekő is okozhatja a problémát. A betegség hosszabb lefolyású lehet, különösen akkor, ha húgyhólyag-rendellenességgel társul. Az ismétlődő gyulladás sebeket eredményezhet a veseszövetben, és később esetleg hibás veseműködést is.

Tünetei

  • Erős fájdalom a hátban vagy az oldalban, illetve a derék környékén.
  • Hőemelkedés vagy láz.
  • Nem kontrollálható hidegrázás, hányinger és hányás.
  • Gyakori és fájdalmas vizelés, esetenként véres és kellemetlen szagú vizelet.

A nők nagyobb valószínűséggel kapnak vesemedence- vagy vesegyulladást, mint a férfiak, mert a baktériumok könnyebben fel tudnak jutni a rövidebb húgycsövön keresztül. Ha a húgyvezetékben elfolyási akadály áll fenn, akkor sokkal hajlamosabb lehetsz az ilyen típusú a betegségekre.

A vesegyulladás kezelése

Még aznap keresd fel az orvosodat, amikor jelentkeznek a vesegyulladás tünetei. Vizeletvizsgálatra küld, hogy van-e fertőzés, és elkezdi a kezelést, ami jobb esetben egy egy-két hetes antibiotikum kúrát jelent. Ha nagyon rosszul érzed magad, akkor esetleges kórházi megfigyelés is lehetséges, ahol intravénásan juttatják a szervezetedbe az antibiotikumot.

Ha a vesegyulladás nem múlik el, urológushoz kell fordulnod. Laborvizsgálat történik, valamint ultrahangos felvétel a vesékről. Ezen kívül mictiós cisztouretrográfiára is sor kerülhet: ez egy olyan vizsgálat, amely ellenőrzi a vizelet visszaáramlását a húgyhólyagtól a vesékig.

Segíts magadon!

Amennyiben a vesegyulladás tüneteit észleled, fogyassz több vizet. A hosszú távú védelemhez a szervezetnek legalább másfél-két liter folyadékra van szüksége naponta - még többre meleg időben, illetve, ha aktív mozgást végzel. Igyál vörösáfonyalevet, ugyanis napi egy pohár gyümölcsital csökkenti a visszatérő betegségek gyakoriságát.

Cikkünk megírásában Dr. Sarah Jarvis A nők egészségkönyve című műve segített, mely a Geopen Kiadó gondozásában jelnt meg.

Ezt is szeretjük