Sűrű vizelési inger, csípő vizelet
Felfázás vagy vesemedence-gyulladás?
A tünetek nagyon hasonlóak, ám a vesemedence-gyulladás jóval súlyosabb. Ismerd fel időben a bajt!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szebbik nem esetében igen gyakori betegség a felfázás - más néven hólyaghurut. A bakteriális fertőzés elsősorban az őszi hónapokban nehezíti meg az életedet, olyan kellemetlen tünetekkel, mint a gyakori vizelési inger, illetve a csípő - esetleg véres - vizelet. A betegség további veszélyeket is magában rejthet: amennyiben a húgyhólyagban elszaporodó baktériumok feljebb jutnak, vesemedence-gyulladás alakulhat ki.

A hólyaghurut és vesemedence gyulladás oka

A húgyúti gyulladások kétségkívül gyakrabban fordulnak elő nők esetében. Ennek oka, hogy a hólyagból a testfelszínig vezető húgycső a nőknél jóval rövidebb, mint a férfiaknál, így a baktériumok könnyebben feljuthatnak a húgyhólyagba, majd onnan a vesébe.

Leggyakrabban az E. coli baktérium okozza a fertőzést - mely a végbélben normál körülmények között is jelen van. A kórokozók közösülés során is bekerülhetnek a nők húgycsövébe. A terhesség alatti hormonális változások következtében lazábbá válnak a húgyrendszert bélelő izomrostok, ami szintén megkönnyíti a baktériumok feljutását a vesébe.

A gyulladás idült formája

Idült vesemedence-gyulladás általában olyankor lép fel, ha a húgyutakban akadály képződik, és ezért pang a vizelet. Oka lehet továbbá, ha a vesét a húgyhólyaggal összekötő húgyvezeték aljában lévő billentyű nem zár tökéletesen, és a vizelet egy része visszaáramlik.

Így különböztesd meg a két betegséget!

Mivel mind a felfázás, mind a vesemedence-gyulladás vezető tünete a vizeléskor tapasztalt égető, csípő érzés, valamint a zavaros vagy véres vizelet, nehéz elkülöníteni a két betegséget. A vesemedence-gyulladás tünetei azonban sokkal határozottabbak, és élesebben jelentkeznek, mint a felfázásé. Ezeken kívül az alábbiakkal egészülnek ki.

A vesemedence-gyulladás tünetei

  • Rossz közérzet és láz.
  • Borzongás és hidegrázás.
  • Hirtelen jelentkező fájdalom a hátban, deréktájon, alhasban.

Kezelési lehetőségek

A vesemedence-gyulladás kezelése antibiotikumokkal történik, és általában 14 napon belül lezajlik. Ha teheted, maradj ágyban. Segíthet a heves fájdalom enyhítésében, ha az ágyad láb felőli végét 15 cm-rel megemeled. Igyál sok folyadékot, szedj fájdalomcsillapítót, pihenj minél többet.
A kezelés után újabb vizsgálatokra kerül sor annak ellenőrzésére, hogy a vizelet mentes-e a baktériumoktól. Néha - idült vesemedence-gyulladás esetén - műtét válhat szükségessé az anatómiai rendellenességek korrigálására, az esetleges vesekövek eltávolítására vagy az elzáródások megszüntetésére.

Néhány vese- és hólyagvédő tipp

Fogyassz legalább napi két liter folyadékot! Ez fontos a megelőzés szempontjából is, de fertőzés, gyulladás esetén a gyógyulási folyamat is felgyorsítható - hiszen a folyadék elősegíti a kórokozók távozását a szervezetből.

Nem véletlenül mondta el százszor anyukád, hogy a hidegebb hónapokban ne lógjon ki a derekad. Ha ruháid nem takarnak eleget, érdemes beszerezned egy plusz darabot. A Hippsy derékmelegítők minden színben és méretben kaphatók, a részletekért kattints ide.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.


Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

A hosszabb időn át túl nagy mennyiségben szedett fájdalomcsillapítók vesekárosodást okozhatnak. Amennyiben fájdalomcsillapítót kell szedned, ez ügyben konzultálj orvosoddal!

Ezt is szeretjük