Sűrű vizelési inger, csípő vizelet
Felfázás vagy vesemedence-gyulladás?
A tünetek nagyon hasonlóak, ám a vesemedence-gyulladás jóval súlyosabb. Ismerd fel időben a bajt!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A szebbik nem esetében igen gyakori betegség a felfázás - más néven hólyaghurut. A bakteriális fertőzés elsősorban az őszi hónapokban nehezíti meg az életedet, olyan kellemetlen tünetekkel, mint a gyakori vizelési inger, illetve a csípő - esetleg véres - vizelet. A betegség további veszélyeket is magában rejthet: amennyiben a húgyhólyagban elszaporodó baktériumok feljebb jutnak, vesemedence-gyulladás alakulhat ki.

A hólyaghurut és vesemedence gyulladás oka

A húgyúti gyulladások kétségkívül gyakrabban fordulnak elő nők esetében. Ennek oka, hogy a hólyagból a testfelszínig vezető húgycső a nőknél jóval rövidebb, mint a férfiaknál, így a baktériumok könnyebben feljuthatnak a húgyhólyagba, majd onnan a vesébe.

Leggyakrabban az E. coli baktérium okozza a fertőzést - mely a végbélben normál körülmények között is jelen van. A kórokozók közösülés során is bekerülhetnek a nők húgycsövébe. A terhesség alatti hormonális változások következtében lazábbá válnak a húgyrendszert bélelő izomrostok, ami szintén megkönnyíti a baktériumok feljutását a vesébe.

A gyulladás idült formája

Idült vesemedence-gyulladás általában olyankor lép fel, ha a húgyutakban akadály képződik, és ezért pang a vizelet. Oka lehet továbbá, ha a vesét a húgyhólyaggal összekötő húgyvezeték aljában lévő billentyű nem zár tökéletesen, és a vizelet egy része visszaáramlik.

Így különböztesd meg a két betegséget!

Mivel mind a felfázás, mind a vesemedence-gyulladás vezető tünete a vizeléskor tapasztalt égető, csípő érzés, valamint a zavaros vagy véres vizelet, nehéz elkülöníteni a két betegséget. A vesemedence-gyulladás tünetei azonban sokkal határozottabbak, és élesebben jelentkeznek, mint a felfázásé. Ezeken kívül az alábbiakkal egészülnek ki.

A vesemedence-gyulladás tünetei

  • Rossz közérzet és láz.
  • Borzongás és hidegrázás.
  • Hirtelen jelentkező fájdalom a hátban, deréktájon, alhasban.

Kezelési lehetőségek

A vesemedence-gyulladás kezelése antibiotikumokkal történik, és általában 14 napon belül lezajlik. Ha teheted, maradj ágyban. Segíthet a heves fájdalom enyhítésében, ha az ágyad láb felőli végét 15 cm-rel megemeled. Igyál sok folyadékot, szedj fájdalomcsillapítót, pihenj minél többet.
A kezelés után újabb vizsgálatokra kerül sor annak ellenőrzésére, hogy a vizelet mentes-e a baktériumoktól. Néha - idült vesemedence-gyulladás esetén - műtét válhat szükségessé az anatómiai rendellenességek korrigálására, az esetleges vesekövek eltávolítására vagy az elzáródások megszüntetésére.

Néhány vese- és hólyagvédő tipp

Fogyassz legalább napi két liter folyadékot! Ez fontos a megelőzés szempontjából is, de fertőzés, gyulladás esetén a gyógyulási folyamat is felgyorsítható - hiszen a folyadék elősegíti a kórokozók távozását a szervezetből.

Nem véletlenül mondta el százszor anyukád, hogy a hidegebb hónapokban ne lógjon ki a derekad. Ha ruháid nem takarnak eleget, érdemes beszerezned egy plusz darabot. A Hippsy derékmelegítők minden színben és méretben kaphatók, a részletekért kattints ide.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

A hosszabb időn át túl nagy mennyiségben szedett fájdalomcsillapítók vesekárosodást okozhatnak. Amennyiben fájdalomcsillapítót kell szedned, ez ügyben konzultálj orvosoddal!

Ezt is szeretjük