Túl gyakori vizelési inger: 3 lappangó betegség a háttérben
Azon kapod magad, hogy az utóbbi időben gyakrabban szaladsz ki a mosdóba? Betegségre utalhat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyakori vizelési inger igencsak megkeserítheti az életedet. Folyton meg kell szakítanod, amit éppen csinálsz, és nem is mindig egyszerű eljutni a megfelelő helyig. A jelenség mögött állhat a túlzott folyadékfogyasztás, vagy a nagy nyári meleg is, de előfordulhat, hogy komolyabb dolog okozza.

Cukorbetegség

Az inzulin nevű hormon a felelős a cukor sejtekbe való felvételéért, raktározásáért, vagyis a vércukorszint stabilizálásáért. Kétfajta diabétesz különböztethető meg. Az egyes típusúban nem termelődik inzulin, vagy csak túl kevés. Leginkább 30 éves kor előtt jelentkezik, és jellemzően örökletes. A kettes típusúnál az inzulintermelődés megfelelő, a sejtek viszont érzéketlenek rá. Általában 40 éves kor felett alakul ki, sokáig rejtve maradhat, és szoros összefüggésben áll az elhízással.

Tünetek

Kezelési lehetőség

Rendkívül fontos a diabétesz korai és megfelelő kezelése, ellenkező esetben súlyos szövődmények alakulhatnak ki. Károsodhat az idegrendszer és az érrendszer, így a különböző szervek vérellátása, ezzel együtt pedig az immunrendszer is. Mindez megelőzhető az ideális vércukorszint fenntartásával, ami inzulin injekcióval, különböző gyógyszerekkel, illetve életmódváltással történik. Fontos a szigorú étrend betartása, a megfelelő inzulin beállítás, a testmozgás és a rendszeres ellenőrzés.

Hólyaghurut

Gyakoribb előfordulása a szebbik nem körében egy anatómiai sajátosságnak, a rövid húgycsőnek tudható be. Ezen keresztül ugyanis könnyebben feljutnak a baktériumok a hólyagba, ahol gyulladást okoznak. Elsősorban a közel található végbélből kerülnek a húgycsőbe, de a hüvelyből is bejuthatnak, főként különböző nőgyógyászati problémák fennállása esetén. A húgyúti fertőzés kialakulásában szerepet játszik az egyéni hajlam, valamint az immunrendszer gyengesége is.

Méregtelenítés a szakértő szerint

Ahhoz, hogy szervezeted minél egészségesebben működjön és a kiválasztással ne legyenek problémák, fontos, hogy időnként segítsd a tested.

A felfázás tünetei

  • Csípő, szúró érzés vizeletürítéskor.
  • Fájdalomérzet a hólyag környékén.
  • Szüntelen vizelési inger - minimális ürítés.

Mi a teendő?

Enyhe hólyaghurut két-háromnapos, a súlyosabb három-négyhetes antibiotikum kúrával kezelhető. Sok folyadékot kell fogyasztani, alkoholt, fűszereket nem tanácsos. A kezelés hiánya különböző gyulladásokhoz és a probléma krónikussá válásához vezethet. A kezelést kiegészítheted a megelőzést is kiválóan segítő zöld teával, illetve tőzeg- és vörös áfonyával.

Fájdalmashólyag-szindróma

Főként nőknél fordul elő. A hólyagfal védőrétegének meggyengülése miatt a vizelet nyálkahártyába bejutó anyagai allergiás gyulladást okoznak. Egyelőre nem ismert, hogy pontosan mi váltja ki a folyamatot. Egyesek öröklődéshez, idegrendszeri zavarhoz, autoimmun reakciókhoz, fertőzésekhez és allergiákhoz kötik a kialakulását. A hólyaghurutnál jóval ritkábban fordul elő. Tünete lehet az alhasnál, a hólyag környékén jelentkező fájdalomérzet, valamint a gyakori vizelési inger.

Leplezd le az intim fertőzést!

A hasi fájdalom mögött más ok is állhat, például a hüvelygomba, ami gyakoriságát tekintve az egyik legnagyobb számban előforduló nőgyógyászati fertőzés. Ha a tüneteid régóta fennállnak, érdemes magad tesztelni és az eredménnyel orvoshoz fordulni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Kezelési módok

Gyakran keverik össze a hólyaghuruttal, és csak a hatástalan antibiotikum kúrák befejeztével derül ki, hogy nem baktériumok okozzák a problémát. Hólyagtükrözéssel állapítható meg egyértelműen. Fájdalmashólyag-szindróma esetén a folyadékbevitelt inkább csökkenteni érdemes, a vizeletet pedig lehetőség szerint visszatartani, ezzel is növelve a húgyhólyag kapacitását. Segíthet még a koffein, a fűszerek, a szénsavas üdítők, a túl savas ételek, az alkohol, a dohányzás elhagyása.

Ezt is szeretjük