Eltüntetik a hasi háj legveszélyesebb fajtáját, kipucolják a bélrendszert: erjesztett ételek, amelyek segítik a fogyást
Az erjesztett ételek emésztésünk legjobb barátai.
A bélrendszer telis-tele van apró mikroorganizmusokkal, bélbaktériumokkal, ezek összessége alkotja a bélflórát, más néven mikrobiomot.
A bélflórában probiotikus és patogén, káros baktériumok is jelen vannak. Ahhoz, hogy a hasznos baktériumok legyenek túlsúlyban, jó minőségű tápanyagokkal kell támogatni őket. Ha nem így teszel, és inkább a cukros, zsíros ételek mellett teszed le a voksod, a káros és hasznos baktériumok között az egyensúly felborul, emésztési panaszokat, valamint különböző egészségügyi problémákat okozva ezzel.
Erjesztett ételek, amelyek segítik az emésztést
A bélflórát felépítő, jótékony mikroorganizmusokat tartalmazó probiotikumok számos kedvező élettani hatással rendelkeznek, erősítik az immunrendszert, javíthatják az inzulinérzékenységet, csökkenthetik a krónikus gyulladást és puffadást, serkentik az emésztési folyamatokat, biztosítják a tápanyagok jobb felszívódását, kutatások pedig azt is bebizonyították, hogy a veszélyes, szervek köré lerakódott zsigeri zsír csökkentésében, eltüntetésében is szerepet játszanak.
A probiotikumok legjobb forrásai az erjesztett - fermentált - ételek, mint például a Lactobacillus gasserit tartalmazó savanyú káposzta, a kovászos uborka, az aktív kultúrás, élőflórás kefir, a natúr joghurt, az almaecet, a kovászos kenyér, valamint az erjesztett sajtok, mint például a brie, a cheddar vagy a camembert.
A gomba ellenes plusz
A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Promóció
A keleti ízvilág szerelmesei kipróbálhatják a miszót, a japán konyha egyik különlegességét, ami szójából vagy rizsből készített, erjesztett paszta, az erjesztést pedig egy kódzsikin nevű gombával végzik hosszú hónapokon, éveken keresztül. A tempe egy tradicionális indonéz étel, amit szójababból állítanak elő fermentációval, és tele van fehérjékkel, valamint értékes aminosavakkal. A kombucha tea baktériumkultúrával, élesztővel és cukorral készült ital, ami elősegíti a hasznos baktériumok szaporodását, valamint antioxidánsokban gazdag. A koreaiak nemzeti eledele, a kimcsi is fermentáláson alapszik, amihez kínai kelt, uborkát, retket, zöldhagymát, sárgarépát használnak.
Fermentálás házilag
Sokféle étel készül erjesztéssel a konyhában, gyakorlatilag néhány alapanyag és némi türelem segítségével te magad is elkészítheted. Korábbi cikkünkben lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan tudsz otthoni körülmények között fermentálni, legyen szó savanyú káposztáról, kovászos uborkáról vagy kimcsiről.
Ételek zsigeri zsír ellen
A fölöslegesen felhalmozódott és raktározódott zsigeri zsírsejtek károsítják a méregtelenítésben, a szénhidrát-anyagcserében, a fehérjeszintézisben és a koleszterin termelődésében fontos szerepet játszó májat, veszélyes állapotot, például zsírmájat, súlyos esetben májzsugorodást idézve elő ezzel. Odafigyeléssel és a megfelelő táplálkozással csökkenthető a veszélyes hasi zsír mennyisége a testben.
(Képek: Getty Images Hungary.)