Ezt a 8 ételt fogyaszd rendszeresen 50 éves kor fölött - Segítik az emésztést, és gyulladáscsökkentő hatásuk is van

A megfelelő étkezéssel csökkentheted a különböző betegségek kialakulását.

Emésztést segítő ételek 50 fölött
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A test ötvenéves korig jelentős változásokon megy keresztül, ezeket pedig az étrendednek is tükröznie kell.

Ezért nagyon fontos, hogy tudd, milyen élelmiszerek vannak jó hatással a szervezetedre. 

Ezt a nyolc ételt fogyaszd 50 éves kor fölött

A változókor minden nő szervezetét megterheli, mind szellemileg, mind fizikailag. Ezért ebben az időszakban fokozottan figyelned kell arra, hogyan bánsz a testeddel. Amellett, hogy mozogsz, és odafigyelsz a lelki egyensúlyodra, az sem mindegy, milyen ételeket eszel. Ez a nyolc étel nagyon jó hatással van az idősödő szervezetre: segítik az emésztést, és gyulladáscsökkentő hatásuk is van. 

Az alma szerencsére minden évszakban kapható gyümölcs. Magas C-vitamin-tartalma és a benne található flavonoidok és fitonutriensek segítik csökkenteni a rák, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Emellett pektint is tartalmaz, amely szabályozza a vér koleszterinszintjét.
Fotó: Tracey Kusiewicz/Foodie Photogra / Getty Images Hungary
Az édesburgonya rengeteg A- és C-vitamint tartalmaz, valamint káliumban és vasban is gazdag. A benne található nagy mennyiségű rost támogatja az emésztés zavartalan működését, és védelmet nyújt a szívbetegségek ellen.
A kelkáposzta tele van vassal és kalciummal, amely különösen hasznos az ötven év feletti nők számára, ugyanis ebben a korban már fennáll a csontritkulás és a vérszegénység kockázata. De K-vitaminban is gazdag, ami segít fenntartani a csontsűrűséget, miközben megakadályozza a gyulladás kialakulását a szervezetben.
Az avokádó kiváló forrása az egészséges zsíroknak, amely hozzájárul a bőr fiatalságának megőrzéséhez. Tele van olyan gyulladáscsökkentő vegyületekkel, többek között fitoszterolokkal és karotinoidokkal, amelyek csökkentik az ízületi gyulladáshoz vezető problémákat. De olyan alapvető tápanyagokat is nagy mennyiségben tartalmaz, mint az E-vitamin, a B-vitaminok és a kálium.
Fotó: Westend61 / Getty Images Hungary
A quinoa az ősi gabonafélék közé tartozik, amely az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Nem véletlen, hisz magas a rost-, magnézium, vas-, cink-, foszfor- és B-vitamin-tartalma. Mindezek megvédhetnek az olyan krónikus betegségek kialakulásától, mint a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség.
Fotó: Yagi Studio / Getty Images Hungary
A barna rizs szintén magas rosttartalmú gabonaféle, és szelént is tartalmaz, amely nélkülözhetetlen a sejtek megfelelő működéséhez. Továbbá gazdag fehérjében, vasban, és bizonyítottan javítja a vércukorszint szabályozását a 2-es típusú cukorbetegeknél.
Fotó: vm2002 / Getty Images Hungary
A teljes kiőrlésű tészták és kenyerek kiváló rost-, B-vitamin- és fehérjeforrások. Nagy szerepet játszanak az emésztés megfelelő működésében, és csökkentik a koleszterinszintet is. Emellett a bennük található összetett szénhidrátok egész napra biztosítják az energiát.
Egyetlen nagyobb tojás 6 grammnyi fehérjét tartalmaz, és olyan alapvető vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, mint a D-vitamin, a cink, a szelén, a kolin és a biotin. Emellett tele van antioxidánsokkal, amelyek csökkentik a gyulladást, javítják a szív egészségét, és szabályozzák a vércukorszintet.
Fotó: Maryna Iaroshenko / Getty Images Hungary

Olvass tovább! Így lehet sikeres a fogyás 50 fölött

Ötvenéves kor után a lassuló anyagcsere miatt egyre nagyobb kihívást jelent a fogyás.

Így lehet sikeres a fogyás 50 fölött: lassú anyagcserénél is működnek a trükkök

Ezekkel a tippekkel ötven fölött is könnyedén megszabadulhatsz a fölösleges kilóktól.

Elolvasom

(A képek forrása: Getty Images Hungary)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük