Élőflórás joghurt: így készítheted el otthon
Candida és influenza ellen
Erősítsd az immunrendszered házilag készített probiotikus joghurttal az őszi-téli hónapokban.

Ez is érdekelhet

Letti története megmutatja, hogy a reménytelen helyzetből is van kiút (x)

Őszi kikapcs: Íme a trendek! (x)

Színésznők, akiket az egész ország imád (x)

Egyedülálló szolgáltatásokat kínáló, újépítésű lakások a XIII. kerületben: Idén extra kedvezménnyel! (x)

Tudod már, hol egyél október 8. és 13. között?

beauty and style

Palvin Barbi formás lábait mutogatta: egy kis ízelítőt adott a legújabb harisnyadivatból »

Ez a reggeli a híres modell kedvence: nem csoda, hogy lapos a hasa »

Pattanáskezelés IPL villanófénnyel: árak,kockázatok, eredmény »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Az élőflórás táplálékoknak komoly szerepük van a betegségmegelőzésben, hiszen támogatják a bélrendszer működését, erősítve ezáltal az immunrendszert. Ha szeretnéd még a tél beköszönte előtt a lehető legjobb formába hozni szervezeted védelmi vonalát, fogyassz probiotikus joghurtot.

Ha pedig van benned némi kalandvágy, vagy csak nem szeretnél boltban vásárolható terméket fogyasztani, készíts házilag joghurtot.

Az élőflórás táplálékok szerepe

Az emberi bélrendszerben mintegy másfél-két kilogrammnyi mikroorganizmus él - hozzávetőleg ezer fajból tevődik össze ez a tömeg. Közöttük körülbelül 30-40 olyan hasznos baktériumfaj él, melyek jelenléte nélkülözhetetlen az emésztési folyamatok megfelelő működéséhez és a szervezet immunvédelméhez. 

Probiotikus táplálékok

Az élőflórás - más néven probiotikus - táplálékok segítenek abban, hogy a bélflóra egyensúlya ne boruljon fel olyan külső hatások miatt, mint az antibiotikum-szedés vagy a fokozott stressz. Ezek az élelmiszerek tejsavbaktériumokat - Lactobacillusokat -, illetve Bifidobacteriumokat és Streptococcus törzseket tartalmaznak.

Az élőflórás joghurt egészségügyi hatásai

Az élőflórás natúr joghurtok fogyasztása segít kiegyensúlyozottá tenni az emésztést - mind hasmenés, mind székrekedés esetén hasznos lehet. Akkor is ajánlottak, ha gyakran szenvedsz a Candida-fertőzés tüneteitől, hiszen a jótékony baktériumok, melyek a joghurtban vannak, az emésztőrendszerbe kerülve segítenek visszaszorítani a Candida gomba szaporodását. Így megszabadulhatsz a gyakori puffadástól, illetve a hüvelyi folyástól. Ha pedig a bélflóra egyensúlya rendben van, az immunrendszered is jól működik, és olyan téli fertőzéseket is megelőzhetsz, mint az influenza.

Tudtad?

A kialakult Candida gomba okozta fertőzés sokkal gyakrabban félrediagnosztizált betegség, mint más hüvelyi fertőzések. Biztos eredményt az otthon elvégezhető gyorsteszt vagy orvos által rendelt laborvizsgálat adhat. A gyorstesztet patikákban, vagy például online a FeminaShopban vásárolhatod meg, a laborvizsgálatot pedig előzetes bejelentkezés után belgyógyászodtól kérheted.

Az otthoni Intim Candida Gyorstesztet itt rendelheted meg »

Így készíts otthon az élőflórás joghurtot!

Ha nem akarod boltban megvásárolni a probiotikus joghurtot, elkészítheted otthon is. Vásárolj megbízható forrásból biotejet. Ebből egy litert 40 percen át tarts 80-85°C-on, hogy besűrűsödjön, majd hűtsd vissza 40°C-ra.

Ezt követően adj hozzá egy teáskanál probiotikus port. Ez egy probiotikus baktériumokat tartalmazó étrend-kiegészítő készítmény. Helyezd az egészet egy tiszta üvegbe, majd zárd le, és tedd 42°C-os vízfürdőbe két-három órára.

Egészséges táplálkozás a szakértő szerint

Kattints az alábbi videóra, és hallgasd meg, mit javasol a dietetikus, ha szeretnél odafigyelni a táplálkozásodra!

Kétféle baktériumtörzs

Ha lágyabb, kevésbé savanyú ízű joghurtot szeretnél, ennél alacsonyabb hőmérsékleten, körülbelül 38-40°C-on tartsd az üveget, ha a savanykásabb ízvilágot kedveled, közelíthetsz a 45°C-hoz. A variálhatóság oka, hogy a kétféle baktériumtörzs is került a tejbe: az egyik a Sc. thermophilus, mely alacsonyabb hőfokon szaporodik, a másik a Lb. bulgaricus, mely magasabb hőmérsékleten aktív - és savanyúbb ízt ad.

Ezt is szeretjük