A Candida jellemző tünetei

Így szabadulj meg tőle végleg!

Sokszínű jelek hívhatják fel a figyelmet a fertőzésre. Ha sikerült beazonosítanod, tegyél is ellene!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az élesztőgomba-fertőzés jelei gyakran nem elég specifikusak, így az orvosdiagnosztikai eljárások nélkül nehezen tudja megállapítani a betegség tényét. Ezek a jelzések a puffadástól kezdve, a hámló bőrön át, egészen a hüvelyfolyásig terjednek.

Felfúvódás, puffadás

A főként édes ételek fogyasztása után jelentkező, görcsös fájdalommal járó felfúvódás a Candida kórképének egyik legjellemzőbb tünete. A panasz a bélben, az élesztőgombák gázképzése folytán alakul ki - néha olyan sok gáz termelődik, hogy a belek erősen kidomborodnak, és a rekeszizom felfelé nyomódik. Azoknál, akik szív- vagy tüdőbetegségben is szenvednek, ez hangsúlyozottan figyelhető meg.

A rekeszizom-görbületnek légszomj és erősen csökkenő terhelhetőség a következménye - az orvostudomány a kórképet Roemheld-szindrómának nevezi. Ha túl sokáig áll fenn a bélben a gombafertőzés, akkor a nyálkahártya krónikus irritációja hasmenéshez vezethet. Másfelől a gombaméreg megzavarja a bélizomzat tevékenységét, aminek lehetséges következménye a székrekedés - így a hasmenés és a székrekedés váltakozva is felléphet. Amennyiben tehát ilyen tüneteket tapasztalsz, haladéktalanul fordulj orvoshoz.

Folyás és szexuális érdektelenség

Ha a női nemi szerveken jelentkezik a fertőzés, akkor általában sűrű, fehér folyás jelentkezik, melyet erős viszketés kísér. A férfiaknál az élesztőgombák megtelepedése a nemi szervek tájékán szintén viszketési ingerhez vezethet, ám ez ritkábban fordul elő, mint a nőknél.

Eredmény 10 perc alatt

Tudtad?

A kialakult Candida gomba okozta fertőzés sokkal gyakrabban félrediagnosztizált betegség, mint más hüvelyi fertőzések. Biztos eredményt az otthon elvégezhető gyorsteszt vagy orvos által rendelt laborvizsgálat adhat. A gyorstesztet patikákban, vagy például online a FeminaShopban vásárolhatod meg, a laborvizsgálatot pedig előzetes bejelentkezés után belgyógyászodtól kérheted.

Az otthoni Intim Candida Gyorstesztet itt rendelheted meg »

A Candida-fertőzés azonban nem csupán a kellemetlen viszketés miatt húzhatja vissza a libidót. Mivel az élesztőgombák mérgei megváltoztathatják a szervezet hormontermelését, a férfiaknál és a nőknél egyaránt csökken a szexuális vágy. A gombafertőzöttek szexuális érdektelensége gyakran további következményeket von maga után: elégedetlenséghez vezet a partnerkapcsolatban.

Betegségek a hüvelyfolyás mögött

Leggyakrabban gombafertőzések okoznak hüvelyi folyást, ám más nőgyógyászati problémák is állhatnak a háttérben. Nőgyógyász szakértőnkkel készült videónkból sok mindenre fény derül.

Hámló bőr, kifehéredett láb- és kézkörmök

Szintén a Candida jele lehet, ha bárhol a testfelületeden viszketést tapasztalsz. A bőröd felülete ilyenkor fehéres - vagy vakarózás hatására pirosas - színt ölthet, gyakran hámlik, és hólyagok keletkeznek rajta.

Az élesztőgombák megülnek a láb- és kézkörmök alatt is. Ez fehéres vagy sárgás színű foltokat képez a körmök alatt, melyek lassan elválnak a körömágytól, illetve elszíneződnek. Ha ilyen tüneteket tapasztalsz magadon, szinte biztos, hogy Candida-fertőzéssel állsz szemben. Ilyenkor rendkívül fontos, hogy bőrgyógyászhoz fordulj.

Így szabadulj meg tőle végleg!

Ahhoz, hogy megszabadulj a Candida-fertőzéstől, elsősorban az étrendedre kell nagyobb figyelmet fordítanod. Fontos, hogy minél kevesebb édességet és állati eredetű fehérjét fogyassz, valamint kerüld a mesterséges élelmiszereket és az adalékanyagokat.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Velük szemben ajánlott élőflórás joghurtot, grépfrútot és fokhagymát fogyasztanod - ezek ugyanis olyan antimitotikus anyagokat tartalmaznak, melyek segítenek megállítani az élesztőgomba túlszaporodását. Ha pedig biztosra akarsz menni, és szeretnéd kipróbálni a Candida-diétát, kattints korábbi cikkünkre.

Cikkünk dr. Eva-Maria Kraske Candida című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük