Visszatérő hüvelyfertőzés, kínzó viszketés?

4 tanács az egészséges pH-ért

A kényes testrészt számos probléma érintheti. Ha betartasz pár szabályt, megőrizheted a hüvely egészségét.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hüvely védelmi rendszere gondoskodik róla, hogy ne fenyegessenek a fertőzések. Az érzékeny nyálkahártyát savköpeny óvja. A tejsavas környezet és a jótékony baktériumok gátat vetnek a kórokozók elszaporodásának. Ám csak akkor számíthatsz a rendszer működésére, ha mindent megteszel a hüvelyflóra egyensúlyának megtartásáért. Ismerd meg a legfontosabb lépéseket, hogy az intim testrész egészségét hosszútávon is fenntarthasd.

Rendszeres irrigálás? - A jó szándék visszaüt

Szeretnéd egész testedet minél tisztábban tartani, és ez alól a hüvely sem kivétel? Helyesen teszed, ha a nemi szervek külső felületét gondosan tisztítod, ám az irrigáló készülékek használatával könnyen az ellenkező hatást érheted el. A hüvely rendkívül okos öngyógyító képességgel rendelkezik, vagyis önmaga képes fenntartani a fertőzéseket kivédő megfelelő környezetet. Éppen ezért felesleges mesterséges készítményeket vagy akár tiszta vizet bejuttatnod, melyek megzavarhatják a kényes egyensúlyt.

Ezek a folyadékok nem tudják teljes mértékben utánozni a hüvely tejsavas közegének kémhatását, így elszaporodhatnak az ártalmas baktériumok. Ráadásul a művelet beljebb sodorhatja a kórokozókat. A megfelelő tisztálkodó szerekkel történő mindennapi külső zuhanyozás elegendő a tökéletes ápoltsághoz. Ha szokatlan jelenséget tapasztalsz, fordulj orvoshoz ahelyett, hogy az irrigálástól várnál megoldást.

Betegségre utaló tünetek

  • Hasi fájdalom.
  • Égő érzés, viszketés.
  • Menstruációk közötti vérzés.
  • A szokásosnál bőségesebb hüvelyváladék.
  • Zöldes, sárgás, habos vagy kellemetlen szagú váladék.

Fehérnemű-egyszeregy

Bármilyen divatos a kirakatban hívogató tanga, ne essen rá a választásod, ha nem biztosítja a hüvely védelmét. A túlságosan szoros, műszálas fehérnemű dörzsölő hatására apró sérülések keletkezhetnek a nemi szerv külső részén, utat engedve a kórokozóknak. A keskeny tanga emellett az egészséges mennyiségű hüvelyváladékot sem képes befogadni, és a tisztasági betét elhelyezésére is alkalmatlan.

A műszálas anyagból készült fehérneműk a káros baktériumoknak jelentenek menedéket. Megakadályozzák a szellőzést, és a nedves, fülledt közegben a gombák is könnyen elszaporodnak. Az ilyen ruhadarab nemcsak kellemetlen viseletet jelent, de betegségek kockázatát is rejti. Ha hétköznapokról van szó, válassz megfelelő méretű, pamut alapanyagú fehérneműt, ez barátságos környezetet jelent a kényes testrész számára.

Lúgos kémhatású tusfürdők - Kerüld el őket!

Az egészséges hüvelyflóra enyhén savas közegben alakul ki. A termelődő tejsav segíti a védelmet jelentő baktériumok szaporodását. Ha a fürdővizedbe lúgos kémhatású tusfürdőt öntesz, vagy ilyen terméket használsz a zuhanyozáskor, a hüvelybemenettel érintkező anyag felboríthatja a legkisebb változásra is érzékeny savas kémhatást. Vásárláskor tanulmányozd a tusfürdő összetételét, és semleges vagy enyhén savas készítményt válassz. Dönthetsz a kifejezetten az intim testtáj tisztítására kifejlesztett mosakodógél mellett is. Minden esetben óvatosan, csak a külső felületeket érintve tisztálkodj! Ha nincs lehetőséged a zuhanyozásra, az intim törlőkendők is megoldást jelentenek.

A hüvelyfolyás okai

Ha kíváncsi vagy, pontosan milyen betegségek húzódhatnak meg a kóros hüvelyfolyás mögött, nézd meg nőgyógyász szakértőnkkel készült videónkat!

Étrend a védelemért

Szervezetedben számtalan gombafaj él, melyek csak akkor jelentenek problémát, ha elszaporodnak. A Candida Albicans nevű élesztőgomba hajlamos a hüvelyben is támadásba lendülni. Ha nagy számban elterjed, a viszkető érzés és a hüvelyfolyás hívja fel rá a figyelmedet. Étrended segítségével megakadályozhatod, hogy bármely szervedet, így a hüvelyt is fenyegesse. A gomba legfőbb tápláléka a cukor, ezért kerüld a finomított cukrot tartalmazó élelmiszereket, és inkább csekély mennyiségű mézzel édesíts.

A finomlisztből készült táplálékok szintén a gombáknak kedveznek, míg a teljes kiőrlésű gabonák egyensúlyban tartják szervezeted kémhatását. Ne feledkezz meg a bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztásról, mely több téren is védelmet jelent. Vitamintartalmuk erősíti immunrendszeredet, így könnyebben ellenállsz a káros betolakodók támadásának. Emellett rostban gazdagok, segítenek elűzni a méreganyagokat. Az élőflórás tejtermékek fogyasztása pedig ellát a védelmi vonalat jelentő jótékony baktériumokkal.

Ezt is szeretjük