Tények és tévhitek az irrigálásról
Az intim zuhany használata egyre terjed a nők körében. Sok tévhit merül fel vele kapcsolatban, és a szakértői vélemények is megoszlanak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden nő számára fontos az intim higiénia. Míg egyeseknek ez a napi zuhanyzást jelenti, mások tovább mennek, és nem rettennek vissza a speciális hüvelyöblítő készülékek - irrigátorok - használatától sem.

A szakemberek véleménye nem egyöntetű azzal kapcsolatban, hogy valóban szükség van-e intim zuhanyra, vagy ez csak afféle higiéniai divatirányzat.

Megpróbáltunk közelebb jutni az igazsághoz: íme, néhány tény és tévhit az irrigálásról.

Tények

Tűzoltáshoz mindenképp hasznos

Abban még a legtöbb nőgyógyász is egyetért, hogy jó szolgálatot tehet az irrigátor, ha hirtelen jött fertőzésről van szó. Amennyiben hétvégén jelentkeznek az égő, szúró, viszkető panaszok, kevés esélyed van rá, hogy rövid időn belül eljuss a nőgyógyászhoz. Ha a kellemetlen tüneteket szeretnéd enyhíteni, az intim zuhany alkalmas lehet erre.

De ne feledd: ezzel nem oldottál meg semmit, oki kezelésre is szükséged lesz! Arról se feledkezz meg, hogy a fertőzés elmúltával szabadulj meg a készüléktől - hiszen az esetleges későbbi használat során a rajta maradt kórokozóktól újrafertőződhetsz.

Menstruáció és uszoda után jól jöhet

A hüvely kémhatása - köszönhetően a lactobacillusoknak - 3,8-4,2-es pH-érték között van, tehát savas. A tejsavbaktériumok biztosítják a megfelelő védelmet a gombákkal és egyéb kórokozókkal szemben. A menstruációs vér azonban enyhén lúgos irányba tolja el a kémhatást - ami kedvezhet a fertőzéseknek. A menstruáció elmúltával tehát az egészséges kémhatást helyreállíthatod tejsavas irrigálással.
Ha szeretsz uszodába járni, de érzékeny vagy a különféle gombás vagy bakteriális fertőzésekre, kipróbálhatod az intim zuhanyt. Közvetlenül uszoda után alkalmazd - így megelőzheted a kórokozók elszaporodását.

Tudtad?
Semmiképpen nem tanácsos hetente többször használnod, mert felboríthatod vele a hüvely természetes működését. Ha még sosem próbáltad a hüvelyöblítést, és nem vagy hajlamos a fertőzésekre, valószínűleg felesleges is, hiszen a hüvely öntisztító folyamatai jól működnek.

Nőgyógyászati kezelést követően is hasznos

A tejsavas hüvelyöblítés hasznos lehet még bakteriális vagy gombás fertőzés kezelése után. A különféle kúpok elpusztítják ugyanis a kórokozókat a hüvelyből, ám annak természetes pH-értékét felborítják - lúgos irányba tolják el. Az egyensúly helyreállítását elősegítheted tejsavas irrigálással.

Tévhitek

Irrigálj nőgyógyászati vizsgálat előtt!

Teljesen természetes, hogy a nőgyógyászati vizsgálat előtt közvetlenül lezuhanyozol. És ennyi éppen elég is, irrigálni kifejezetten tilos ilyenkor! Felesleges azt gondolnod, hogy ezzel megkönnyíted az orvosod dolgát.

Ha a panaszaidért felelős kórokozókat kimosod a hüvelyből, akár a pontos diagnózis felállítását is megakadályozhatod. Akkor se folyamodj az intim zuhanyhoz, ha nincs semmilyen problémád, csak a szokásos éves rutinvizsgálatra mész - ezzel is befolyásolhatod ugyanis az eredményeket.

Leplezd le az intim fertőzést!

A hasi fájdalom mögött más ok is állhat, például a hüvelygomba, ami gyakoriságát tekintve az egyik legnagyobb számban előforduló nőgyógyászati fertőzés. Ha a tüneteid régóta fennállnak, érdemes magad tesztelni és az eredménnyel orvoshoz fordulni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Irrigálással megelőzhető a nem kívánt terhesség

Már nagyanyáink is ismerték a szexuális együttlét utáni ecetes öblítést - mint a fogamzásgátlás egyik lehetséges módját. És már nekik sem jött be. Ez tehát egy erős tévhit, a spermiumok ugyanis néhány másodpercen belül feljutnak a hüvelyből a méhbe, tehát lehetetlen vállalkozás utolérni őket.

Ezt is szeretjük