A Candida jellemző tünetei

Így szabadulj meg tőle végleg!

Sokszínű jelek hívhatják fel a figyelmet a fertőzésre. Ha sikerült beazonosítanod, tegyél is ellene!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az élesztőgomba-fertőzés jelei gyakran nem elég specifikusak, így az orvosdiagnosztikai eljárások nélkül nehezen tudja megállapítani a betegség tényét. Ezek a jelzések a puffadástól kezdve, a hámló bőrön át, egészen a hüvelyfolyásig terjednek.

Felfúvódás, puffadás

A főként édes ételek fogyasztása után jelentkező, görcsös fájdalommal járó felfúvódás a Candida kórképének egyik legjellemzőbb tünete. A panasz a bélben, az élesztőgombák gázképzése folytán alakul ki - néha olyan sok gáz termelődik, hogy a belek erősen kidomborodnak, és a rekeszizom felfelé nyomódik. Azoknál, akik szív- vagy tüdőbetegségben is szenvednek, ez hangsúlyozottan figyelhető meg.

A rekeszizom-görbületnek légszomj és erősen csökkenő terhelhetőség a következménye - az orvostudomány a kórképet Roemheld-szindrómának nevezi. Ha túl sokáig áll fenn a bélben a gombafertőzés, akkor a nyálkahártya krónikus irritációja hasmenéshez vezethet. Másfelől a gombaméreg megzavarja a bélizomzat tevékenységét, aminek lehetséges következménye a székrekedés - így a hasmenés és a székrekedés váltakozva is felléphet. Amennyiben tehát ilyen tüneteket tapasztalsz, haladéktalanul fordulj orvoshoz.

Folyás és szexuális érdektelenség

Ha a női nemi szerveken jelentkezik a fertőzés, akkor általában sűrű, fehér folyás jelentkezik, melyet erős viszketés kísér. A férfiaknál az élesztőgombák megtelepedése a nemi szervek tájékán szintén viszketési ingerhez vezethet, ám ez ritkábban fordul elő, mint a nőknél.

Eredmény 10 perc alatt

Tudtad?

A kialakult Candida gomba okozta fertőzés sokkal gyakrabban félrediagnosztizált betegség, mint más hüvelyi fertőzések. Biztos eredményt az otthon elvégezhető gyorsteszt vagy orvos által rendelt laborvizsgálat adhat. A gyorstesztet patikákban, vagy például online a FeminaShopban vásárolhatod meg, a laborvizsgálatot pedig előzetes bejelentkezés után belgyógyászodtól kérheted.

Az otthoni Intim Candida Gyorstesztet itt rendelheted meg »

A Candida-fertőzés azonban nem csupán a kellemetlen viszketés miatt húzhatja vissza a libidót. Mivel az élesztőgombák mérgei megváltoztathatják a szervezet hormontermelését, a férfiaknál és a nőknél egyaránt csökken a szexuális vágy. A gombafertőzöttek szexuális érdektelensége gyakran további következményeket von maga után: elégedetlenséghez vezet a partnerkapcsolatban.

Betegségek a hüvelyfolyás mögött

Leggyakrabban gombafertőzések okoznak hüvelyi folyást, ám más nőgyógyászati problémák is állhatnak a háttérben. Nőgyógyász szakértőnkkel készült videónkból sok mindenre fény derül.

Hámló bőr, kifehéredett láb- és kézkörmök

Szintén a Candida jele lehet, ha bárhol a testfelületeden viszketést tapasztalsz. A bőröd felülete ilyenkor fehéres - vagy vakarózás hatására pirosas - színt ölthet, gyakran hámlik, és hólyagok keletkeznek rajta.

Az élesztőgombák megülnek a láb- és kézkörmök alatt is. Ez fehéres vagy sárgás színű foltokat képez a körmök alatt, melyek lassan elválnak a körömágytól, illetve elszíneződnek. Ha ilyen tüneteket tapasztalsz magadon, szinte biztos, hogy Candida-fertőzéssel állsz szemben. Ilyenkor rendkívül fontos, hogy bőrgyógyászhoz fordulj.

Így szabadulj meg tőle végleg!

Ahhoz, hogy megszabadulj a Candida-fertőzéstől, elsősorban az étrendedre kell nagyobb figyelmet fordítanod. Fontos, hogy minél kevesebb édességet és állati eredetű fehérjét fogyassz, valamint kerüld a mesterséges élelmiszereket és az adalékanyagokat.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Velük szemben ajánlott élőflórás joghurtot, grépfrútot és fokhagymát fogyasztanod - ezek ugyanis olyan antimitotikus anyagokat tartalmaznak, melyek segítenek megállítani az élesztőgomba túlszaporodását. Ha pedig biztosra akarsz menni, és szeretnéd kipróbálni a Candida-diétát, kattints korábbi cikkünkre.

Cikkünk dr. Eva-Maria Kraske Candida című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük