Így hosszabbítsd meg 10 évvel az életed egy egyszerű módszer segítségével
Május 31. dohányzásmentes világnap. Te mikor szoksz le?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére május 31-ét nemzetközi szinten füstmentes nappá nyilvánították, és ehhez Magyarország is csatlakozott. Ezen a napon arra szólítják fel a dohányzás rabjait, hogy legalább 24 órára függesszék fel káros szenvedélyüket.

Kezdetnek próbálj meg a mai napon nem rágyújtani. Ha pedig ez sikerült, talán könnyebben veszed majd a további akadályokat is. Amennyiben sikerül végleg letenned a cigit, akár tíz évvel is meghosszabbíthatod az életedet.

Élj tíz évvel tovább cigi nélkül!

Japán kutatók szerint elavultak azok a becslések, amelyek szerint átlag négy évvel rövidíti meg a cigaretta az emberi életet. A dohányzás összefüggésbe hozható számtalan krónikus betegség kialakulásával: többek között a keringési rendszert érintő problémákkal, valamint a rákos megbetegedésekkel.

Ennek oka, hogy egyetlen szál cigaretta elszívása során több mint négyszáz mérgező vegyület kerül a szervezetbe - így például szén-monoxid, formaldehid, arzén, kátrány és ólom. Ezek az anyagok pedig sejtszinten fejtik ki károsító hatásukat.

Japán szakemberek szerint minél korábban kezdesz dohányozni, annál magasabb a korai elhalálozás kockázata, ugyanakkor minden füstmentes évvel javulnak az esélyeid. Ha pedig ma leteszed a cigit, akár tíz évvel is meghosszabbíthatod az életed. A szigetországban készült tanulmány részleteiről korábbi cikkünkben olvashatsz.

Szokj le a cigiről!

Aki valaha dohányzott vagy jelenleg is a füst rabja, pontosan tudja, hogy a cigarettától megszabadulni mennyire nem egyszerű. Nem csupán a nikotin hatására alakul ki függőség, de a szokás, a mozdulatok is berágják magukat az életedbe.

Pontosan tudta ezt a 31 éves Etta Lopez is, aki a közelmúltban Sacramentóban egy rendőrkapitányságon csak azért ütött meg egy rendőrt, hogy rács mögé kerülhessen hatósági személy bántalmazása miatt. Ily módon akar leszokni a dohányzásról - a börtönben ugyanis nincs módja hódolni a káros szenvedélynek.

Neked nem szükséges ilyen drasztikus módszerekhez nyúlni, de nyilvánvalóan nem lesz egyszerű dolgod, ha le akarod tenni a cigit. Igénybe vehetsz gyógyszertári segítséget is rágó, vagy nikotintapasz formájában - bár utóbbi egyes szakértők szerint csak pénzkidobás.

Elszántság és tervek

Elsősorban elszántságra lesz szükséged, másodsorban egy jó haditervre. Fontos, hogy kicsit átvariáld a szokásaidat, így nem lesz benned annyira erős a nikotin utáni vágy. Ebben nyújt neked segítséget korábbi cikkünk.

Ezt is szeretjük