A kutatókat is meglepte: ez a hétköznapi étel átprogramozza és elégeti a zsírsejteket

Ennyit fogyassz belőle

Számos ételhez használhatod.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egészen tíz évvel ezelőttig a tudósok úgy gondolták, hogy a barnaszír-szövetek - barna adipóz szövet - BAT - biológiailag csak csecsemők és kisgyermekek esetében aktívak, ahol a fehérzsír-szövet energiáját felhasználva generálnak testhőt. Később azonban kiderült, hogy az aktív barna zsír a felnőttekben is megtalálható.

2013-ban egy kutatócsoportnak sikerült aktiválnia a barnazsír-szöveteket felnőttekben, méghozzá a test lehűtésével. A kísérlet résztvevői hat héten át napi két órát fáztak, aminek következtében barnazsír-szövetet termeltek, és sokat fogytak. Ez a módszer azonban nehézkesen használható a hétköznapokban. Szerencsére azóta kiderült, egyes ételek fogyasztásával hasonló hatást érhetsz el.

Meglepő kutatási eredmények

A kutatók sokáig nem gondolták, hogy a felnőtt szervezet barnazsír-szöveteit pusztán táplálkozás útján is aktiválni lehetne. Azóta azonban kiderült, hogy többek között a csípős ételek legtöbbjének ízt adó kapszaicin tökéletesen alkalmas erre.

A kapszaicin már kis mennyiségben is hatékonyan segít abban, hogy több kalóriát égess el. Ez a kutatás például azt taglalja, hogy az energialeadás 30 percen keresztül jelentősen magasabb az emberi szervezetben már egyetlen jalapeno paprikában található kapszaicinmennyiség elfogyasztását követően.

Egy másik kutatás kimutatta, hogy ezt a hatást a csípős ételek azzal érik el, hogy a barnazsír-szöveteket aktivizálják, ugyanis csakis akkor bírnak zsírégető hatással, ha fogyasztójuk rendelkezik ilyennel. Mivel a csípős ételek rendszeres bevitele a szervezetben hasonló reakciókat vált ki, mint ha tartósan hidegnek lennél kitéve, fogyasztásuk elősegíti azt, hogy barnazsír-szövetek alakuljanak ki.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Így fogyaszd

Normális esetben, ha csökkented a bevitt kalóriák mennyiségét, azzal takarékos üzemmódra kapcsol, azaz lelassul az anyagcseréd, ami nagyban gátolja a fogyás hatékonyságát. Ha viszont az ételek egy részét nagyjából egyharmad teáskanál erős paprikával fűszerezed, azzal felpörgetheted az emésztésedet és felgyorsíthatod a zsírleadást.

Amennyiben a gyomrod jól bírja a csípős ételeket, akár naponta kétszer is bevihetsz ilyen mennyiséget, vagy próbálkozhatsz más, hasonló hatású táplálékokkal.

Mi működik a paprikán kívül?

A csípős ízt általában a kapszaicinhez strukturálisan hasonló vegyületek eredményezik. Nem sokban különbözik szerkezetileg például a gyömbér csípősségét adó gingerol vagy a bors ízanyaga, melyek a tudósok elméletei szerint szintén aktivizálják a barnazsír-szövetek működését, ám gyakorlati tesztelésen még nem mentek keresztül. Fogyassz belőlük a diéta során minél többet!

Szintén stimulálhatja a barnazsír-szöveteket az argininben - egy aminosavban - gazdag ételek fogyasztása - a vegyület elősegíti az ilyen szövetek növekedését, és megtalálható a szójalapú ételekben, magvakban, diófélékben és hüvelyesekben.

Ezt is szeretjük