A beteg épület szindróma 6 jellemző tünete

Az irodai munka nemcsak a stressz miatt veszélyes. Az állandó fejfájás és rossz közérzet hátterében más is állhat.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A beteg épület szindróma nem új keletű dolog, az Egészségügyi Világszervezet - WHO - már 1983-ban azonosította a tünetegyüttest - az orvostudomány ennek ellenére kissé misztikus fogalomként kezeli.

A szindróma lényege, hogy, bár egy adott épületben a szennyező anyagok mennyisége nem haladja meg az egészségügyi határértékeket, a hatásuk összességében mégis kellemetlen panaszokat okoz. Egészségkárosító tényező lehet a nem megfelelő szellőzés, a légszűrő-berendezések karbantartásának hiánya, a vízszivárgás okozta penész, esetleg az elektroszmog.

Beteg leszel a munkahelyedtől?

Ha nem a főnök vagy egy kellemetlen munkatárs miatt érzed rosszul magad a munkahelyen, talán máshol kell keresned a bajt. Amennyiben kellemetlen panaszokat tapasztalsz az irodában, ám ezek szinte varázsütésre megszűnnek, mikor hazaérsz, talán téged is érint a beteg épület szindróma.

Jellemző tünetei

  • Fejfájás.
  • Köhögés.
  • Légszomj.
  • Szemgyulladás.
  • Bőrirritáció, bőrviszketés.
  • Émelygés, rossz közérzet.

Huzat vagy zárt ablakok?

Talán nincs ideális megoldás. Ha ugyanis kinyitják az ablakot, a huzat, a zaj vagy a gépjárművekből kipufogó benzingőz zavarhat, ha viszont az ablakot szigorúan zárva tartják a munkahelyen, az sem egészséges. Ebben az esetben megemelkedik a szénmonoxid szintje, ami fejfájáshoz, rossz közérzethez, légszomjhoz vezethet.

Légkondicionáló

A nem megfelelően karbantartott légkondicionáló berendezés allergiás tüneteket, szemirritációt, rossz közérzetet okozhat. A benne rejtőző baktériumokat, atkákat, penészgombákat ugyanis visszafújja a levegőbe. Rosszabb esetben az úgynevezett legionárius betegséget is terjesztheti - a Legionella pneumophila baktérium levegőbe juttatásával. A tüdőbetegség magas lázzal, mellkasi, valamint izomfájdalommal jár.

Nyomtatók

Ausztrál kutatók vizsgálatai alapján bebizonyosodott, hogy a nyomtatók a cigarettafüsthöz hasonlóan egészségkárósító hatással vannak a szervezetre. Működésük során ugyanis mikroszkopikus festékrészecskéket bocsátanak ki magukból. Ezek belélegezve irritálják a tüdő léghólyagocskáit, így köhögéshez, illetve hosszútávon légzőszervi panaszokhoz - súlyos esetben pedig akár tüdőrákhoz is - vezethetnek.

Padlószőnyeg, szigetelőanyagok

A padlószőnyeg alsó felét ragasztóval rögzítik a padlóhoz, ami mérgező vegyi anyagokat párologtat. Ezenkívül a szőnyegben megbújó poratkák és penészgombák is egészségkárosítóak lehetnek, hiszen könnyen okoznak allergiás reakciókat, irritálják a bőrt, a légzőszerveket, illetve fejfájást okoznak.

Mi a megoldás?

Rendkívül fontos a légkondicionáló és a szellőzőberendezések légszűrőinek rendszeres tisztítása. Az esetlegesen átázott mennyezetelemeket vagy padlószőnyeget szintén cserélni kell - hiszen itt is élhetnek mikroszkopikus kórokozók.

Nem biztos, hogy a százezrekbe kerülő légtisztító berendezések megvásárlása jelenti az egyetlen megoldást, inkább vigyél a munkahelyedre néhány olyan szobanövényt, mely fotoszintézise során megköti a vegyi anyagokat - például a formaldehidet, a benzolt vagy a nitrogéndioxidot. Jó választás lehet a szobapáfrány, az anyósnyelv, a pirosszélű dracéna vagy a kúszó filodendron. Egy növény körülbelül húsz-harminc légköbmétert szűr meg, vagyis egy 25 négyzetméteres helyiség esetében minimum három szobanövényre lesz szükség.

Különösen a lézernyomtatók veszélyesek az egészségedre nézve. Tanácsos egy elkülönített helyiségben működtetni őket, ha ugyanis egy - rosszul szellőző - légtérben tartózkodsz velük, a káros részecskék koncentrációja ötszörösére nőhet. Annak említése, hogy a dohányosok az épületen kívül, illetve más munkatársaktól kellően elszeparált - ugyanakkor megfelelően szellőző - légtérben cigarettázzanak, talán felesleges is.

Ezt is szeretjük