4 jel, hogy mérgező az otthonod: vedd észre, talán még nem késő

Tisztában vagy vele, hogy mivel mosol? És azzal, hogy mit tartalmaznak a mosogatószerek?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy valamirevaló háziasszony gondosan ügyel arra, hogy a fehér ruhák makulátlanok legyenek, a színesek patyolattiszták, a fabútorok épek és fényesek, az üvegtárgyak pedig csillogjanak.

Sőt, arról sem feledkezik meg, hogy mindig legyen légfrissítő a mellékhelyiségben, és a nappali is illatozzon - akár illatgyertya, akár elektromos illatosító által.
Kevesen gondolnak azonban bele, hogy akár mérgek tucatjával is szennyezhetik magukat azok, akik minden csodaszert hajlandóak bevetni azért, hogy az otthonuk tiszta és illatos legyen.

Tudod például, hogy mitől lesznek annyira ragyogóan fehérek a ruhák? És azt, hogy mitől marad órákig illatos a lakás? Pedig jobb, ha tisztában vagy vele, hiszen az egészséged teszed kockára!

A hófehér ruhák titka

Minden ember álma, hogy a fehér ruhája még számos használat és mosás után is fehér maradjon. Ma már ez egyáltalán nem lehetetlen, hiszen a reklámokban hirdetett és az áruházak polcain található csodaszerek akár az egészen elszürkült ruhákat is képesek egyetlen öblítéssel ismét patyolattisztára varázsolni. Nem is beszélve a különböző fehérítő folttisztítókról, amelyek még a makacs bor- és rúzsfoltokkal is könnyedén elbánnak.

De mi ennek az ára? Természetesen az egészség. A fehérítők ugyanis csak optikailag fehérítenek: megkötődnek a textilek szálai között, és azáltal láttatják fehérnek az elszürkült ruhát, hogy elnyelik az ibolyán túli sugarakat. Az így tisztított textilek tehát nem lesznek fehérebbek, ám annál inkább hozzájárulnak az allergiás reakciók megjelenéséhez.

(Forrás: Dr. Barótfi István - Szolgáltatástechnika, Háztartástechnika, Ökotrofológia, Mezőgazda Kiadó, 2001.)

Pihe-puha, illatos textilek - mérgekkel

A fehérítőknél is népszerűbbek az öblítők, amelyekből ma már akkora a választék, hogy még a legjobb orral rendelkezőknek is nehezére esik a választás: egytől egyig finom, kellemes illattal csábítják el az embert. A ruhák ráadásul nemcsak napokig illatosak maradnak általuk, hanem tökéletes puhák is lesznek. Belegondoltál már egyszer is abba, hogy hogyan lehet ez? Ha már sejted, hogy az öblítők sem természetes módszerekkel illatosítanak, akkor jó úton haladsz.

Ezeknek a csodaszereknek a titka a felületaktív anyagokban rejlik, amelyek a textilekben maradva biztosítják a finom illatot, a rendkívüli puhaságot - na meg az allergiát. Ezek az anyagok ugyanis korántsem természetesek, sőt, a bőrrel érintkezve irritálhatják azt.

(Forrás: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.)

Csillogó tükrök, fényes ablakok

A szorgos háziasszonyok addig képesek takarítani az üvegfelületeket, amíg azok teljes mértékben meg nem szabadulnak a foltoktól és a csíkoktól. A még szorgosabbak pedig akár órákig képesek az áruház polcain keresgélni csak azért, hogy megtalálják a legtökéletesebb szereket az ablakon és a tükrökön keletkezett szennyeződések eltávolításához.
Akiknek viszont az egészségük egy kicsit is fontos, a csodaszerek csomagolására is vetnek egy pillantást, mielőtt a kosarukba tennék őket.
Ha így teszel, számtalan méregtől mented meg magad, hiszen az ablaktisztítók többsége igen mérgező vegyszereket tartalmaz, amelyek a bőrrel érintkezve allergiás reakciókat válthatnak ki, a szembe kerülve vagy belélegezve pedig akár komolyabb egészségkárosodáshoz is vezethetnek.

(Forrás: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.)


Vége a zsíros edényeknek - és az egészségnek

Igen csábítóak azok a reklámok, amelyekben tucatnyi zsíros, rászáradt ételmaradékokkal borított tányért mosogatnak el egyetlen csepp mosogatószer segítségével. Való igaz, hogy ma már a mosogatószerek többsége hihetetlen erővel és zsíroldó hatással rendelkezik, ám az is tény, hogy ezt az egészségre igencsak káros vegyi anyagok használatával érik el.
A mosogatószerek a mosószerekhez és öblítőkhöz hasonlóan felületaktív anyagokat tartalmaznak, amelyeknek szerepe ebben az esetben az edények cseppmentes száradásának biztosítása.

Emellett foszfátok is találhatóak bennük - amelyek a vizet lágyítják -, továbbá adalékok a bőr védelmében, valamint illatosító anyagok.
Mindez azonban korántsem természetes. A bőr az adalékanyagok ellenére is sérül, kiszárad, kirepedezik, és akár allergiás tüneteket is produkálhat.

Nem is beszélve arról, hogy a szervezetbe jutva - akár egy kevésbé alaposan elöblített pohár vagy evőeszköz által - megkötik az élelmiszerekben esetlegesen előforduló rovarirtószer-maradványokat, sőt, a szervezetbe jutott adalékanyagok felszívódását is elősegíthetik.

(Forrás: Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata.)

Tegyél ellene!
Rajtad múlik, hogy odafigyelsz-e az egészségedre, vagy hagyod magad tovább mérgezni a különböző vegyszerek által. Azon azonban érdemes elgondolkodnod, hogyha természetes szerekkel váltod ki a vegyszereket, nemcsak a egészségednek teszel jót, de a pénztárcádban is több marad! Kattints ide, és ismerd meg a lehetőségeket!
Ezt is szeretjük