Veszélyesek az antibakteriális szappanok? Ez a vegyület okozhat bajt!

A triklozán hosszú távon egészségkárosító hatású lehet.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A zsúfolt nagyvárosok, a tömegközlekedési eszközökön veled szemben prüszkölő utasaival, a szűkös irodák nemcsak az antiszociális viselkedés esélyét növelik, de használnak a fertőtlenítőszerek piacának is.

Teljesen rendben van, hogy hazaérvén első dolgod a kézmosás, de nem biztos, hogy ezt minden alkalommal antibakteriális szappannal kell megtenned.

Veszélyes baktériumölő: triklozán

Antibakteriális szappanok, háztartási, illetve kozmetikai szerek, samponok és fogkrémek gyártása során előszeretettel alkalmazzák a gyártók a triklozán nevű mesterséges, baktérium-, és gombaölő hatású vegyületet.

A triklozán körülbelül 40 éve fordul elő különböző fertőtlenítő hatású termékekben, ám az elmúlt évtizedben egyre szélesebbé vált a felhasználási köre. Baktériumölő hatását hasznosítják ma már antibakteriális sportruházatoknál, zokniknál is.

A triklozán szájon, nyálkahártyán vagy bőrön keresztül bejut az emberi szervezetbe, és ott felhalmozódik. Korábbi kutatások már kimutatták előfordulását a vizeletben, anyatejben is. Szakértők szerint a triklozán károsíthatja a hormonrendszert, ronthatja az izmok működését.

Jönnek a szuperrezisztens baktériumok

A Michigani Egyetem kutatóinak nemrégiben megjelent vizsgálata arra hívja fel a figyelmet, hogy triklozán a kutatási alanyok csaknem felénél bekerült az orrüregbe, és ott elősegítette a Staphilococcus aureus szaporodását. Bár a baktérium normál körülmények között is megtalálható a bőrön, nagy mennyiségben kedvező feltételeket teremt különféle fertőzések kialakulásának. Különösen veszélyes lehet műtét előtt álló betegeknél.

Szakértők szerint bár a triklozán antibakteriális hatású vegyület, a baktériumok genetikai állományába beavatkozva elősegítheti a szuperrezisztens baktériumok kialakulását.

Az antimikrobiális vegyületek gyakori - és indokolatlan - használata ugyanis jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a baktériumok ellenállóbbá váljanak.

Keresd a címkén!

Az Európai Unió élelmiszerekkel érintkező termékekben, illetve biocid - rovarirtó, szabadtéri fertőtlenítő - termékekben való alkalmazását már 2010-ben betiltotta, ám kozmetikumok gyártása során továbbra is engedélyezett a használata.

A hazai és európai uniós szabályozás szerint fel kell tüntetni jelenlétét a kozmetikumok és háztartási szerek csomagolásán, de szerencsére több gyártó önként vonta ki termékeiből a triklozánt. Ugyanakkor vásárláskor érdemes figyelned a termékek címkéit: hagyd inkább a polcon azt, amelyiken a triklozán nevét látod!

Ezt is szeretjük