Használhatatlanok az eddigi antibiotikumok? A szakértő véleménye a rezisztens baktériumokról

Dr. Melles Márta szerint a felelős gyógyszerhasználat a megoldás.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az antibiotikumoknak köszönhetően sokszor nem jelentenek problémát olyan betegségek, amelyek régebben életveszélyesek voltak. A modern világ értelemszerű részévé váltak, nem gondolnád, hogy egyszer nélkülöznöd kellene a gyógyító hatásukat. Ezért azonban tenni kell.

Az antibiotikumokat használók felelőssége is, hogy azok megőrizzék hatásosságukat. Többek között erre hívta fel a figyelmünket dr. Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgató főorvosa, akit az antibiotikumokkal kapcsolatos helyzetről kérdeztünk.

Komoly probléma a rezisztencia

Azokat a kórokozókat, amelyek ellenállóvá váltak az antibiotikumokkal szemben, rezisztens baktériumoknak hívják. A jelenséget már az első antibiotikum, a penicillin feltalálását és széleskörű alkalmazását követően hamarosan tapasztalták. Alexander Fleming 1928-ban hozta létre a csodaszert, ami a gyakran halállal végződő tüdőgyulladást gyógyította. Azonban már a negyvenes években arra lettek figyelmesek, hogy egyes esetekben a gyógyszer hatásfoka csökken. Ez a tendencia azóta is megfigyelhető.

A baktériumok alkalmazkodnak az antibiotikumokhoz

Amint megjelenik egy új antibiotikum, a baktériumok egyből alkalmazkodni kezdenek, mondta el dr. Melles Márta.

A folyamat részeként elpusztulnak azok a törzsek, amelyekre az antibiotikum hatni tud, és kiszelektálódnak a változásra képes baktériumok, amelyek ellenállókká válnak. Az így kialakult új tulajdonságok nemcsak az adott baktériumfajtánál maradnak meg - a kórokozók más típusoknak is átadhatják azokat.

Multirezisztens és a panrezisztens baktériumok

Így terjed a baktériumok között a védekezőképesség. A rezisztens baktériumok két fajtáját különböztetjük meg, a multirezisztens és a panrezisztens baktériumokat. Az előbbi több antibiotikumnak is ellenáll, amíg utóbbira az eddig ismert összes gyógyszer hatástalan. Szerencsére panrezisztencia még csak nagyon kevés baktérium esetében alakult ki.

A régi út már nem járható

A nagy egészségügyi szervezetek mind arra hívják fel a figyelmünket, hogy igen komoly veszélyben vagyunk. Az Európai Unióban becslések szerint évente 25 ezer ember halálát okozzák a rezisztens baktériumok. Magyarországon évente 2500 multirezisztens baktérium okozta fertőzést jelentenek.

Az eddigi gyakorlat szerint egyre újabb és újabb szerek jelentek meg - mindig akadt olyan fejlesztés, ami hatásos volt. Azonban mára kiderült, hogy ez az út zsákutcába vezet - részletezi a kialakult helyzetet dr. Melles Márta. A közforgalomba kerülés előtt hosszú éveknek kell eltelniük a gyógyszer kifejlesztésével, ezért napjainkban már új antibiotikumok nincsenek nagyon a láthatáron. Mindamellett figyelembe kell venni azt is, hogy egy új szer előállításának nagy kutatási költségei vannak, és sok idő szükséges hozzá.

A megoldás: felelős gyógyszerhasználat

Magyarországon nem lehet vény nélkül antibiotikumot kapni. Ennek köszönhetően a betegek nem tudják öntörvényűen, feleslegesen alkalmazni a nagyon erős szereket. Azonban így is be kell tartanod az antibiotikumok szedésével kapcsolatos szabályokat, hogy ne segítsd ellenálló képességük kialakításában a baktériumokat.

Kiknek okoz problémát az antibiotikum-rezisztencia?

Mi a WHO üzenete az antibiotikumok hatásosságának megőrzése érdekében? Kattints az alábbi videóra!

Fontos szabályok

Ezek közül az egyik legfontosabb az, hogy csak akkor használd a gyógyszert, ha arra a betegségre az orvos írta fel neked. Pontosan kövesd az utasításokat, a tabletták beszedésének időpontját és mennyiségét is tartsd be. Nagyon fontos, hogy a kúra teljes legyen. Amennyiben előbb hagyod abba a gyógyszer szedését, az antibiotikum nem fejtheti ki teljesen a hatását. A szervezetedben még vannak túlélő baktériumok, amik így megerősödnek.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Amennyiben marad még az antibiotikumból, add le az arra kijelölt helyek egyikén, hiszen újabb betegség esetén nem lenne hatásosan alkalmazható. Egyfelől nem tudod megítélni, hogy mi okozza a tüneteket - a vírusok ellen például teljesen hatástalanok az antibiotikumok. Másfelől egy teljes kúrához már nem elegendőek. Feleslegesen, illetve helytelenül beszedve is abban segítesz a baktériumoknak, hogy ellenállóvá váljanak a hatóanyaggal szemben - többször találkoznak ugyanis egy antibiotikummal, annál több lehetőségük van, hogy kiismerjék azt, és a megfelelő védekezést alakítsanak ki.

Ezt is szeretjük