Fogysz tőle, tele van vitaminnal, mégis nagyon veszélyes lehet
Erről a jelenségről nem árt tudnod.
A minimális kalóriatartalmú, rostokban gazdag smoothie, amit otthon is bárki elkészíthet reggelire, vacsorára, népszerű eleme az egészséges étrendnek, mert segíti az emésztést, és eltelít.
A gyümölccsel és zöldségekkel is jól variálható finomság azonban kellemetlen panaszokat is okozhat, ha valaki allergiás, tehát nem árt figyelni a tünetekre.
Óvatosan az alapanyagokkal!
A vízzel és tejjel is elkészíthető smoothie nem pusztán turmix, inkább egyfajta folyékony étel, ami a benne található gyümölcsök és zöldségek magas rosttartalma miatt hosszabb időre is képes elűzni az éhséget.
Kedvező tulajdonságai mellett azonban nem árt óvatosan bánni vele, pontosabban a benne található zöldfélékkel és gyümölcsökkel, ha valaki pollenallergiától is szenved, legalábbis egy, a Mount Sinai School of Medicine-hez köthető orvos tanulmánya szerint.
Melyik gyümölcs és zöldség lehet allergén?
A tanulmány pollen-gyümölcs allergiaként is említi az orális allergia szindrómaként - OAS - ismert tünetegyüttest, amelynek kialakulása során bizonyos ételek fogyasztása a szájüregben idéz elő allergiás tüneteket az arra érzékenyeknél.
Nyírfapollen-allergia esetén ezt okozhatják egyes gyümölcsök - leggyakrabban az alma, de emellett a cseresznye, nektarin, őszibarack és körte is -, valamint a sárgarépa, zeller, mogyoró, paszternák, burgonya, szója és mandula.
A fűpollen-allergiásoknál a kivi, a szója és a paradicsom, a parlagfű-allergiásoknál a banán és a dinnye okozhat panaszokat, aki pedig a fekete ürömre allergiás, az a paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, dinnye, uborka és mangó fogyasztásakor legyen óvatos.
Képeken 6 étel, ami öngyilkosságra készteti a rákos sejteket: kutatások bizonyítják
Nézegess képeket!
ElolvasomMiért épp a smoothie?
Az írás arra is felhívja a figyelmet, hogy az elfogyasztott gyümölcsök és zöldségek akár életveszélyes allergiás reakciót, anafilaxiát is okozhatnak. Pár falat elfogyasztása után már észlelhetők a szájüregben fellépő kellemetlen tünetek - égő érzés, zsibbadás, viszketés, torokkaparás, ödéma -, ilyenkor nagyon fontos azonnal abbahagyni az adott táplálék fogyasztását.
Az orvosok gyakran nem súlyos allergiaként tartják számon az OAS tüneteit, dr. Gary J. Stadtmauer azonban nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy nagy koncentrációban fogyasztva a zöldségek és gyümölcsök anafilaxiát okozzanak. Írásában ezért külön felhívja a figyelmet a smoothie-k fogyasztására, amelyek nyers formában és nagy mennyiségben tartalmazzák az allergéneket, a turmixolt italok emellett gyakran szója- vagy mandulatejjel készülnek, amelyek további kockázatot jelentenek.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Létezik kezelés az OAS tüneteire
A Budai Allergiaközpont munkatársa, Dr. Balogh Katalin allergológus szerint a keresztallergia lényege, hogy a két anyag - a pollen és a gyümölcs vagy zöldség - közt nagy a szerkezeti hasonlóság, ezért reagál az utóbbiak elfogyasztására is tünetekkel a szervezet.
Ez a speciális allergia valóban a nyírfaallergiásoknál a legmagasabb, mintegy 30%-ra tehető, szemben az összes többi pollenallergiával, ahol 5-10% az arány. Immunterápiával azonban hatékonyan kezelhető mindkét típusú allergén reakció.
OLVASD EL EZT IS!
- só
- gyógyító táplálékok