Ennyi vizet kell inni, ha hőségriadót rendelnek el: enélkül nagyon nagy baj lehet!
Te is rosszul lehetsz, ha nem iszol meg ennyi folyadékot.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a következő napokban egy hidegfront okozhat némi lehűlést, szerdán még az ország számos részén várható jócskán 30 Celsius-fok feletti hőmérséklet, illetve extrém UV-sugárzás, így az óvatosság és elővigyázatosság továbbra is elengedhetetlen a hőség tekintetében.

A jelenlegi kánikula idejére a meteorológiai szolgálat 11 megyére, valamint a fővárosra adott ki másodfokú figyelmeztetést, az ország többi területére vonatkozóan pedig elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, amellyel kapcsolatban - illetve a nyár hátralévő részére vonatkozóan is - nagyon fontos tisztában lenni a legfontosabb szabályokkal, amelyek betartása mellett a meleg kevésbé terheli meg a szervezetet.

Mennyi folyadékot kell inni a kánikulában?

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat - ÁNTSZ - és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság - OKF - figyelmeztetései között elsődleges helyen szerepel a figyelem felhívása a megfelelő folyadékfogyasztásra.

Ilyenkor nagyon fontos a folyadékbevitel fokozása, továbbá tanácsos kerülni a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, a zsíros ételek fogyasztását.

A nagy melegben érdemes legalább két-három liter folyadékot elfogyasztani, azoknak azonban még többet szükséges, akik aktív életmódot folytatnak, egy erőteljesebb edzéssel ugyanis akár másfél liternyi folyadék is távozhat óránként a szervezetből. Egy, az M1-nek nyilatkozó kardiológus, Maurovich-Horvat Pál szerint ajánlatos olyan italokat - például ásványvizet, gyümölcsteát vagy gyümölcslevet - fogyasztani, amelyek segítik a kiürülő ásványi anyagok pótlását, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az alkohol- és koffeintartalmú italok serkentik a dehidratálódást, így ezeket nagyon fontos kerülni.

Szintén kiemelte, milyen fontos a megfelelő folyadékpótlás az idősebb korosztály számára, megemlítve, hogy 50 éves kor felett csökken a szomjúságérzet, ami komoly problémákhoz vezethet e tekintetben.

Mire kell még nagyon figyelni?

Az ÁNTSZ és az OKF arra is felhívja a figyelmet, hogy, bár a nagy hőség bárkinek okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt, vannak különösen veszélyeztetett csoportok, például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

A folyadékfogyasztásra való ügyelés mellett kiemelik azt is, hogy 11 és 15 óra között lehetőség szerint senki ne tartózkodjon a tűző napon, továbbá megfelelő ruházattal és naptejjel védje a bőrét a leégés ellen - az UV-sugárzás az extrém, 8-as értéket is meghaladhatja, ilyenkor pedig a napon akár 10-15 perc alatt is le lehet égni.

Figyelmeztetnek arra is, hogy senki ne hagyja a gyermekeket, állatokat parkoló autóban. Javasolják azt is, hogy aki teheti, töltsön több órát légkondicionált helyiségben, az elérhető helyekről pedig listát is készítettek, melyet ide kattintva érhetsz el.

Ezt is szeretjük