Bőrférgességet terjeszthetnek a magyarországi szúnyogok
Plusz 2 másik, súlyos betegség
Bosszantó és kockázatos a csípés.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szúnyogok által terjesztett betegségek a Zika-vírus révén az utóbbi időben a figyelem középpontjába kerültek, nem ez azonban az egyetlen olyan probléma, amely által nemcsak a távoli, egzotikus, de akár az európai országok is érintettek lehetnek.

Bár a várandós édesanyáknál a magzatok esetében mikrokefáliát, vagyis kóros kisfejűséget okozni képes Zika-vírus az elmúlt hónapokban a térségben, például Szlovákiában és Csehországban is megjelent, Európában csak a Közép- és Dél-Amerikából hazaérkező turistáknál regisztrálták a betegséget.

Bár az olyan, szintén a szúnyogok által terjesztett súlyos, általában magas lázzal járó betegségeket, mint a malária, a Chikungunya-láz, a Dengue-láz és a sárgaláz, jellemzően szintén külföldről hozhatják be a környező országokba vagy éppen Magyarországra, léteznek olyan betegségek, amelyek nem kötődnek utazáshoz és távoli országokhoz.

A bőrférgesség az emberre is kockázatos lehet

Mivel a szúnyogok közvetlenül érintkeznek a vérrel, a csípés áldozatának testébe könnyen eljuttathatnak vírusokat, egysejtűeket, illetve akár paraziták petéit is. Így terjed többek között a bőrférgesség is, mely elsősorban olyan helyeken jellemző, mint például Dél-Ázsia, a folyamatos felmelegedés miatt azonban a gazdaszúnyogok hazánkba is eljutottak.

A szúnyogok ily módon főként állatokat fertőznek meg, de akár az emberre is átkerülhetnek a peték. Persze nem kell bőrférgességre gyanakodni minden egyes szúnyogcsípés után, hiszen a fertőzés még mindig igen ritka, nem árt azonban ismerni, milyen tünetekkel jár.

Az ilyen féreg az emberi testbe kerülve gyakran igen hamar elpusztul, más esetben azonban a csípés helye körül kialakuló csomó jelezheti a jelenlétét, még bizarrabb azonban, hogy akár a szemig is eljuthat, ahol akár láthatóvá is válhat. Állatok esetében a csomó körül szőrhullás, viszketés és duzzanat is jelentkezhet. Kezelése mindkét esetben igen nehézkes, jellemzően az érintett terület sebészi kimetszésére van szükség.

Tények a szívférgességről

A szívférgességet szintén terjeszthetik szúnyogok, és ebben az esetben is igaz, hogy bár korábban ez kevéssé volt jellemző nálunk, az éghajlat melegedése miatt egyre gyakrabban jelenik meg a térségben, például Szlovéniában, Horvátországban is.

Magyar esettől is volt már hangos a média, a hírek azonban állatok, elsősorban kutyák és macskák megfertőződéséről szólnak, ugyanis, bár emberbe is eljuthat a parazita, általában nem okoz betegséget, hanem betokozódik, elpusztul. Fontos azonban tudni, hogy a gyakran a tüdőben jelennek meg ilyen csomók, melyek egy röntgenen félrevezető diagnózist is adhatnak. Annak ellenére azonban, hogy az embernél a szívférgesség nem okoz súlyos problémákat, a háziállatoknál igen, így, csakúgy, mint az embernél, esetükben is nagyon fontos a szúnyogok elleni védekezés.

Nyugat-nílusi láz Európában?

A szúnyogok által terjesztett, vírus révén kialakuló nyugat-nílusi láz ember számára is kockázatos lehet. Bár ritka, hogy fertőződés forduljon elő, ha valaki mégis a tüneteket észleli - influenzaszerű tünetek -, fontos, hogy orvoshoz forduljon, kezelés hiányában, illetve a legrosszabb esetben ugyanis neurológiai szövődményeket is okozhat. A vírus, illetve az azt terjesztő szúnyogok a források szerint Magyarországon is jelen vannak.

Ezt is szeretjük