Fejfájás és bőrkiütés az első tünet: gyorsan terjed az agyat károsító Zika-vírus
Nagyobb fenyegetést jelenthet, mint az elmúlt években az ebola.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Zika-vírus gyors nemzetközi terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet február 1-jén globális vészhelyzetet hirdetett, és négymillió megbetegedést prognosztizált erre az évre csak az amerikai kontinensen. A 2015 áprilisa óta regisztrált 1,5 millió Zika-vírus-fertőzéssel Brazília jelenleg a leginkább érintett ország, a második Bolívia 13 800 esettel ugyanebben az időszakban.

A vírus elektronmikroszkópos felvételen

A vészhelyzet elrendelését indokolhatja, hogy egyelőre nem áll rendelkezésre sem célzott kezelés, sem pedig vakcina a megelőzéshez, viszont már 22 országban jelent meg a vírus. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a vírus terjedése a globális egészségügy szempontjából komolyabb fenyegetést jelenthet az elmúlt években számos áldozatot szedő ebolajárványnál is.

Mi az a Zika-vírus?

A vírus Afrikából származik, először az ugandai Zika-erdőben egy rhesus majomban azonosították 1947-ben, emberben pedig először 1968-ban, Nigériában. A Zika-láz az amerikai kontinensen 2014 februárjában ütötte fel először a fejét. A vírust elsősorban az egyiptomi csípőszúnyog, illetve az ázsiai tigrisszúnyog terjeszti.

Milyen tünetek jelzik a betegséget?

A megbetegedés jellemzője az enyhe fejfájás, az alacsony láz, az izomfájdalom, a bőrön megjelenő vörös foltok, a szemviszketés és szempirosodás. Csak kis százalékban fordul elő egyes testrészek megdagadása, torokfájás, köhögés és hányás. A brazil egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint azonban a vírus a megfertőzötteknél 80%-ban nem okoz határozott klinikai tüneteket.

A megbetegedés általában enyhe lefolyású, és három-hét nap alatt elmúlik, azonban az ízületi fájdalom akár egy hónapig is fennmaradhat. A tünetek észlelésekor a Dengue-láz kezelése esetén alkalmazott módszereket használják, azaz csökkentik a lázat és fájdalmat.

Hatalmas veszélyt jelent a kismamákra

A korábban jellemzően csak viszonylag könnyű lefolyásúként ismert megbetegedést okozó vírus a gyanú szerint újabban úgynevezett kóros kisfejűséget, vagyis mikrokefáliát is okozhat a születendő gyermekeknél - a gyermek agya ilyenkor nem fejlődik ki megfelelően -, amennyiben az édesanya megfertőződik. A gyermek esetében ennek következtében súlyos szellemi fogyatékossággal kell számolni, és sajnos nem is biztos, hogy életképes lesz.

A vírust jelző kiütések a bőrön

Brazíliában október óta csaknem négyezer ilyen problémával szenvedő csecsemő jött világra, míg 2014-ben a kórosan kisfejű újszülöttek száma nem érte el a 150-et. Nem bizonyított, hogy a fertőzés után minden esetben károsodik a magzat, a terhesség első harmadában azonban igen nagy kockázatot jelent. Mindemellett a vírus a kisfejűségen kívül vetélést és halva születést is okozhat a terhesség bármely szakaszában.

Mit lehet tenni?

A vírus terjedésének megállítása érdekében nagy erőkkel folyik a vírust terjesztő szúnyogfaj élőhelyeinek feltérképezése és csökkentése, emellett Brazília felvette a kapcsolatot az amerikai egészségügyi szervekkel, hogy közös kutatással próbálják kidolgozni a vírus elleni védőoltást.

Magyarországon is elterjedhet?

Bár a vírust már több európai országban is azonosították - Spanyolországban egy állapotos nő szervezetében is kimutatták -, az ÁNTSZ szerint Magyarországon nincs meg annak a feltétele, hogy széles körű járvány jöjjön létre, Európában ugyanis sem a jelenlegi téli időjárás, sem az éghajlat nem kedvez a meleg, párás időt kedvelő egyiptomi csípőszúnyognak.

Egyiptomi csípőszúnyog

Fontos tudni azonban, hogy a szúnyogcsípés mellett a vírust szexuális úton, illetve vér révén is tovább lehet adni, mint ahogy az sem lehetetlen, hogy az Európában nem őshonos szúnyogok a nemzetközi kereskedelem során szállított árukkal együtt kerüljenek be egy adott országba, ez azonban még nem elegendő a járvány kialakulásához.

A magyar hatóságok, többek között a Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli szolgálata a vírussal kapcsolatban elsődleges feladatának azt tartja, hogy a külföldre, az érintett országokba, illetve elsősorban Brazíliába készülő magyar állampolgárokat figyelmeztesse a veszélyre, különös tekintettel a kismamákra. Egy ilyen utazás előtt mindenképpen érdemes orvossal konzultálni. A legfrissebb járványügyi információkkal kapcsolatban továbbá az ÁNTSZ honlapján is tájékozódhatsz.

Tiszta tér, tiszta lélegzet

Az Ambiance Provenacle fertőtlenítő és frissítő hatású keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült. Összetevőinek, a kakukkfűnek, a levendulának és a rozmaringnak köszönhetően semlegesíti a teret, valamint baktérium- és vírusölő hatással bír, ami a téli időszakban kifejezetten hasznos, de az év más szakaszaiban is hatékony segítség lehet. Ajánlott mindenkinek, aki felfrissülésre vagy épp a levegő megtisztítására vágyik.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Kép: wikipedia.org, Muhammad Mahdi Karim, FRED.

Ezt is szeretjük