Meg lehet enni a dinnyemagot? Elmondjuk, hogy csináld majd a jövőben!

Máig képes komoly vitákat okozni a kérdés még családon belül is.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Van, aki karéjra vágja, és harapja, van, aki úgy falatozza ki az egészben maradt héjból, míg más felkockázza, és a magokat is gondosan kiszedegeti belőle - a dinnyét szinte mindenki máshogy eszi a legszívesebben, a mag kérdése kapcsán pedig máig nincs konszenzus kedvelőinek körében a tekintetben, jó-e, illetve szabad-e elfogyasztani.

Azok közül, akik szívesebben vennének mag nélküli dinnyét, sokan csak kellemetlennek tartják elfogyasztását, míg mások attól tartanak, komoly problémákat is képes okozni az emésztőrendszerben. De mi az igazság?

A dinnyemag nagyon egészséges

Ha a dinnye magját megeszed, jó esetben nem történik semmi, csupán keresztülhalad az emésztőrendszeren, ha azonban alaposan el is rágod, számos szempontból fejthet ki jótékony hatást szervezetedre, telve van ugyanis aminosavakkal, vassal, cinkkel, kalciummal és telítetlen zsírsavakkal, emellett pedig B-vitamin is található benne. Nem véletlen például, hogy javasolják csak a magok kávédarálóval való őrlését is, majd mindennap egy kiskanálnyi mennyiség elfogyasztását egészségvédelmi célokból.

Vakbélgyulladást okoz?

Bár az emberek 5-10%-ánál kialakulhat vakbélgyulladás élete során, máig nem lehet egyértelműen megmondani, mi okozza a bajt. Tény azonban, hogy a nyugati táplálkozás részben felelőssé tehető érte, a szénhidrátban, cukrokban, zsírokban, nehéz ételekben gazdag, egyoldalú táplálkozás ugyanis lassítja a bélmozgást, és fokozza a kockázatot.

Emellett egyes tanulmányok szerint valóban lehet összefüggés a növényi magok - mint például a dinnyemag vagy a cseresznyemag - lenyelése és a vakbélgyulladásos esetek között, ez azonban csak az esetek kis százalékát jelenti.

A szakemberek az javasolják, a minimális kockázat elkerülése érdekében is célszerűbb, ha nem fogyasztod el a magokat, áthidaló megoldásként azonban, valamint egészségvédő hatásai miatt is érdemes lehet jól megrágni a magokat az egészben vagy az egyáltalán nem elfogyasztás helyett.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük