Hétvégi nagy berúgás: így hat az agyadra a rohamivászat
Új kutatási eredmény
Hosszú távon negatív hatásai lehetnek, ha egyszerre sokat iszol.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egyetemi és a főiskolai rohamivászat olyan berögzült szokás, amely sokszor a még évekkel a diplomaosztó után is része a hétvégéknek. De belegondoltál már, hogy milyen hatással vannak ezek az alkoholkúrák a szervezetedre?

Tudjuk, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás pozitívan befolyásolja a keringési rendszer működését, erősítheti az immunrendszert és javíthatja a közérzetet.

Nem mindegy azonban, hogy heti hét italt - ami mértékletes fogyasztásnak számít - milyen ütemben veszel magadhoz.

Ilyen hatással van az agyra a hétvégi rohamivászat

Talán azt gondolod, hogy nem lehet különösebb egészségügyi problémád abból, ha az egész hétre szánt alkoholmennyiséget egy este alatt fogyasztod el - hiszen a hét többi napján pihenteted a szervezeted.

Valójában cseppet sem mindegy, hogy napi egy pohár sört iszol meg, vagy szombat estére tartogatod az összeset - derült ki Lang A. Ian, az angliai Exeteri Egyetem kutatójának beszédéből. A kutatók a Nemzetközi Alzheimer Társaság 2012-es kongresszusán ismertették a rohamivászat és az agyi teljesítmény közötti kapcsolatot.

Beszédes kutatási eredmények

Az angol kutatók vizsgálataik során azokat az embereket tekintették rohamivóknak, akik egy alkalommal legalább négy alkoholos italt töltöttek magukba. Nyolc éven át több mint ötezer 65 évnél idősebb ember alkoholfogyasztási szokását követték nyomon.

A vizsgálati alanyok közül a férfiak 8%-a, a nők 1,5%-a ivott ilyen módon havonta egyszer. A kutatások során a szakértők arra az eredményre jutottak, hogy a rohamivók agyi képességei nyolc év alatt 10%-kal nagyobb mértékű romlást mutattak, mint azoké, akik bár összességében nem fogyasztottak kevesebb alkoholt, ám nem egyszerre, hanem a hét során fokozatosan itták meg azt.

Pihenőnap is kell!

Ha tehát megiszol napi egy pohár jó minőségű bort vagy sört, azzal az egészséged szolgálod. Ugyanakkor arra is ügyelned kell, hogy bizonyos időközönként tarts pihenőnapot. Annak érdekében, hogy ne válj függővé, valamint, hogy májadat pihentesd, heti minimum két alkoholmentes napot kell beiktatnod. A témáról bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Ezt is szeretjük