Tilos így orrot fújni! Még halláskárosodást is okozhatsz magadnak

Az orrfújásnak is van helyes technikája. Fontos ügyelni rá, mert a rossz módszer komoly kárt okozhat.

nagykep?cikkid=168099&kep=orr1-lead
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hallás az öt érzékelés egyike, melynek épségére már gyermekkortól kezdve ügyelni kell. Ebben dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosának tanácsai is segíthetnek.

Az orrüreget a füllel a fülkürt köti össze. Ezért is fordulhat elő, hogy az elhúzódó vagy nem megfelelően kezelt felső légúti betegség a fülben is panaszokat okoz. A középfülgyulladás például a nem megfelelően kikúrált megfázás és arcüreggyulladás következményeként alakul ki. Ezért megfázás esetén nagyon fontos a felső légutak tisztán tartása.

Tartsd tisztán az orrod a füled miatt is

Az első lépés az orrjáratokból a váladék eltávolítása és kifújása, leszívása vagy akár kimosása. Ezt nem szabad teljes erőből, mindkét orrlyukat betapasztva csinálni, mert a váladék bekerülhet az orr melléküregébe és a fül járataiba is.
Ha zavaró orrdugulás is fennáll, akkor tanácsos tengervízalapú orrsprayket vagy nyálkahártya-lohasztó, recept nélkül kapható készítményeket használni. Tíz nap után is fennálló orrdugulás esetén fül-orr-gégész segítségét kell kérni.

A túl hangos zene halláskárosodást okoz

Egyértelműen bebizonyították, hogy a túl hangos zene hallgatása halláskárosodást okozhat, ezért az Európai Unió 85 decibelben maximalizálta a forgalomba kerülő összes készülék hangerejének biztonsági küszöbértékét. Nagy hangerőt és gyakori károsító hatást jelentenek az akár 150 decibellel robbanó tűzijátékok is.

A megelőzés könnyebb lenne, mint a kialakult károsodások visszafordítása. Ennek ellenére sajnos még kevesen indulnak koncertre zajvédő füldugóval, de már elterjedőben van a zenészek és a közönség soraiban is.

Halláscsökkenés nem csak idősebb korban jelentkezhet

Hallásproblémák bármilyen életkorban jelentkezhetnek. Létezik veleszületett halláscsökkenés is, de gyerekeknél légúti betegségek és fertőzések miatt is romolhat a hallás. Fiataloknál veszélyt jelent az, ha valaki túl hangos helyen dolgozik.

Beszédértési nehezítettség esetén életkortól függetlenül fül-orr-gégészhez kell fordulni, aki hallásvizsgálatot is szokott kérni ilyenkor. Ha a halláscsökkenés időben elnyújtva alakul ki, akkor általában csak később jelentkezik a páciens a panaszával, amikor talán már el is veszítette a hallását.

A sportolás előnyei

A sportolás jót tesz a hallásnak is, mivel a keringést fokozza. Javasolt a minimum heti két alkalommal rendszeresen végzett mozgás. A sport hatására az egész szervezet keringése felélénkül, így a belső fül területére is több oxigénhez jut. A kötőszövet, a vércukor- és koleszterinszint, a vérnyomás és maga a kedélyállapot is meghálálja a rendszeres testmozgást. A kellő folyadékbevitel szintén jót tesz a fülnek.

A fülpiszkáló veszélyei

A fül tisztítása a személyes higiénia alapvető eleme. Nem mindegy azonban, hogy mindez hogyan történik. Nem szabad túl gyakran és látszólag túlzott alapossággal végezni a műveletet. A fülzsír ugyanis védelmi funkciót tölt be, és nagy szerepe van a kórokozók kiszűrésében.

Egyénenként nagyon eltérő lehet a fülzsírtermelés mértéke, illetve a hallójárat mérete is. Esetenként a zsír begyűlik a hallójáratban, és egészen mélyre is benyúlik. Ezt nem szabad otthoni praktikákkal eltávolítani. A fülzsírdugó eltávolításának céljából a fül-orr-gégészetet érdemes felkeresni, ahol szakszerűen elvégzik a műveletet.

Ezt is szeretjük