Vérzik az orrod, ha kifújod? Ezek az okok állhatnak a háttérben
Magas vérnyomás vagy allergia is okozhatja az orrfújáskor jelentkező vérzést.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az őszi-téli hónapokban szaporodnak a felső légúti megbetegedések, ilyen lehet a nátha, a köhögés, de az orrot érintő egyéb problémák is, mint például az orrvérzés.

Ha csak orrfújáskor jelentkezik a vérzés, talán nem tulajdonítasz neki különösebb jelentőséget, pedig nem árt utánajárni az okoknak.

Sérülés az orrnyálkahártyán

A legegyszerűbb esetben az orrnyálkahártya sérülése okozza a vérzést. A két orrjárat között húzódó porcos orrsövény alsó részén található a locus Kiesselbach nevű terület, amely viszonylag védtelen a külső behatásokkal szemben, ráadásul érhálózata is igen sűrű.

Leggyakrabban ezen a részen alakul ki apróbb sérülés, seb, mely az orrfújással együtt járó erőlködés következtében újra és újra felszakadhat. Néhány napon belül azonban rendszerint meggyógyul, így a panasz nem áll fenn sokáig.

Ha siettetni szeretnéd a gyógyulást, használhatsz az érintett területen gyulladáscsökkentő körömvirágkrémet. Ezen kívül érdemes párologtatnod otthonodban - különösen a fűtési szezon idején -, ellenkező esetben a nyálkahártya könnyen kiszáradhat.

Magas vérnyomás a háttérben

Ha orrfújás közben gyakran vérzik az orrod - különösen, ha időnként spontán is megindul a vérzés -, magas vérnyomásra gyanakodhatsz. A vérnyomás a kor előrehaladtával emelkedik - ez természetes jelenség. Egészséges, fiatal szervezet esetében azonban általában a 120/80-as vérnyomás tekinthető normálisnak. Az ennél magasabb érték körülbelül 140/90-ig még elfogadható, amennyiben nem okoz panaszokat.

A magas vérnyomás a legtöbb szervre negatív hatással van, így például veszélyezteti a szív, az agy, a vese működését. Jelentős igénybevételnek teszi ki az erek falát, ebből adódóan nő az agyvérzés és az infarktus kockázata. A probléma gyakori orrvérzéssel is hírt adhat magáról, érdemes tehát a tünet észlelésekor orvoshoz fordulni.

Légúti allergia

Amikor a pollenszezon véget ér, akkor jön a beltéri allergiák időszaka. A porallergia vagy a penészspórák által kiváltott allergia sorozatos tüsszentéssel, könnyezéssel, híg orrváladékkal hívja fel magára a figyelmet. A beltéri allergia talán legbiztosabb jelzője, hogy elsősorban otthonodban jelentkeznek a tünetek, a szabadban nem tapasztalod őket.

A levegőben szálló por, valamint a gombaspórák irritálják a nyálkahártyát, gyulladást váltanak ki. A gyakori orrfújás hatására pedig a nyálkahártya kiszárad, így még sérülékenyebbé válik, aminek következtében vérezhet is. Ha a fent említett tüneteket tapasztalod, érdemes orvoshoz fordulnod, aki orrsprayt vagy antihisztamint ír majd fel.

Betegségek A-tól Z-ig

Ha további egészségügyi problémák tüneteire, kezelés lehetőségeire vagy kíváncsi, kattints az alábbi dobozra!

Így állítsd el helyesen az orrvérzést!

Ha jártál elsősegély-tanfolyamra, talán tudod, hogy az orrvérzést nem hátrahajtott fejjel kell elállítani. Ezzel a módszerrel csak azt éred el, hogy nem látod a vért, ám az hátracsorog a garatba, és hányingert okozhat.

Mivel az orrvérzések döntő többsége az orrsövény alsó részéről ered, egy egyszerű trükköt érdemes bevetned. Fogd a mutató- és a hüvelykujjad közé az orrodat, a csontos és a porcos rész találkozásánál. Szorítsd össze egy percen át, a fejedet pedig biccentsd előre.

Ha ennyi idő után nem áll el a vérzés, megpróbálkozhatsz a következő módszerrel: orrsprayvel vagy orrcseppel nedvesíts be egy fültisztító pálcikát, majd finoman szorítsd oda, ahonnan a vérzés ered. Az orrcsepp jó eséllyel összehúzza az ereket, ily módon pedig megszünteti a vérzést. Amennyiben egyik megoldás sem vált be, érdemes orvoshoz fordulnod.

Ezt is szeretjük