2 dolog, ami tilos, ha vérzik az orrod

Talán az általános iskolában még úgy tanultad, hajtsd hátra a fejed, ha elered az orrod vére. Mára kiderült, hogy nem szabad. Miért?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az orrvérzés szinte mindennapos dolog, kialakulása számos tényezőre vezethető vissza - de legtöbbször az orrnyálkahártya vékony ereinek megpattanása okozza a bajt. Gyakorisága ellenére kevesen tudják, hogy pontosan mi is a teendő, illetve milyen mozzanatok tilosak az apró balesetnél.

Mi áll a háttérben?

Általában tehát egyszerű érsérülés miatt ered el az orrod vére. Ilyenkor jellemzően az orrsövény elülső-alsó részén lévő egy-másfél centiméter átmérőjű nyálkahártya-területből - úgynevezett Kisselbach-helyről - indul el a vérzés. A vér ebben az esetben csak szivárgó, lassan csepegő.

Magas vérnyomás

A magasvérnyomás-betegség egyik tünete lehet a gyakori orrvérzés. További gyanakvásra adhat okot, ha szemedben is kialakulnak bevérzések. Bár a köznyelv szerint jobb, ha ezeken a területeken pattannak el az erek, mintha az agyban reped meg egy ér, ne várd meg, amíg ez bekövetkezik. Mindenképpen fordulj orvoshoz, ha az említett jeleket tapasztalod.

C-vitamin-hiány

Szervezeted C-vitamin-hiánya szintén felelős lehet a gyakori orrvérzésért, a hiányállapot ugyanis az érfal szakadékonyságát okozza. Ha tested más területein is kialakulnak bevérzések, például fogmosás közben gyakran vérzik az ínyed, és bőrödön apróbb ütések hatására is jelentkeznek a váraláfutások, valószínűleg ez állhat a háttérben.

Alacsony páratartalom

Nem csupán szervezetedben kell keresned a hibát, az orrvérzésért külső tényezők is felelhetnek. Ha túlságosan száraz a lakásod vagy munkahelyed levegője - a páratartalom kevesebb, mint 30-35% -, az orrnyálkahártyád könnyen kiszáradhat. Ahhoz, hogy elkerüld, ügyelj a zárt helyiség páratartalmára. Amennyiben erre nincs lehetőséged, használhatsz tengeri sós vagy aloe verás orrcseppet - melyek megakadályozzák a kiszáradást.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt ne tedd!

Tilos a hátrahajtott fej!

Amint elered az orrod vére, valószínűleg az első, ami eszedbe jut, hogy a fejedet hátrahajtsd. Mondj búcsút ennek a beidegződésnek! Ebben a testhelyzetben ugyanis a vér visszafolyik a garatba, a gégébe, ha pedig erősebb vérzés esetén elér a gyomorig, hányást okozhat.

Amennyiben eszméletlen betegről van szó, és hátrahajtod a fejét, a vér lecsoroghat az alsó légutakba, és akár fulladáshoz is vezethet.

Ne feküdj le!

Sokan fekszenek le annak reményében, hogy az orrvérzés a nyugalmi pozíciónak köszönhetően hamarabb eláll. Nem szerencsés ezt a módszert választanod, mivel a hirtelen helyzetváltoztatás hatására a vérnyomásod növekedhet, ami a vérzés intenzitásának fokozódásához vezet.

Szakszerű elsősegély

  • Ülj le, fejedet biccentsd előre. A legkényelmesebb, ha könyöködet a térdedre, illetve a combodra teszed, miközben tenyereddel megtámasztod a homlokod.
  • Ne nyeld le a vért, és ne is lélegezd be.
  • Ha a nyak körül szűk a ruhád - például szoros garbót viselsz -, lazítsd meg.
  • Erős vérzés esetén tegyél a tarkódra hideg borogatást - ez segíti az érösszehúzódást.
  • Annak érdekében, hogy a vérzés minél előbb elmúljon, két ujjal szorítsd össze néhány percig az orrnyergedet.
Ezt is szeretjük