2 dolog, ami tilos, ha vérzik az orrod
Talán az általános iskolában még úgy tanultad, hajtsd hátra a fejed, ha elered az orrod vére. Mára kiderült, hogy nem szabad. Miért?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az orrvérzés szinte mindennapos dolog, kialakulása számos tényezőre vezethető vissza - de legtöbbször az orrnyálkahártya vékony ereinek megpattanása okozza a bajt. Gyakorisága ellenére kevesen tudják, hogy pontosan mi is a teendő, illetve milyen mozzanatok tilosak az apró balesetnél.

Mi áll a háttérben?

Általában tehát egyszerű érsérülés miatt ered el az orrod vére. Ilyenkor jellemzően az orrsövény elülső-alsó részén lévő egy-másfél centiméter átmérőjű nyálkahártya-területből - úgynevezett Kisselbach-helyről - indul el a vérzés. A vér ebben az esetben csak szivárgó, lassan csepegő.

Magas vérnyomás

A magasvérnyomás-betegség egyik tünete lehet a gyakori orrvérzés. További gyanakvásra adhat okot, ha szemedben is kialakulnak bevérzések. Bár a köznyelv szerint jobb, ha ezeken a területeken pattannak el az erek, mintha az agyban reped meg egy ér, ne várd meg, amíg ez bekövetkezik. Mindenképpen fordulj orvoshoz, ha az említett jeleket tapasztalod.

C-vitamin-hiány

Szervezeted C-vitamin-hiánya szintén felelős lehet a gyakori orrvérzésért, a hiányállapot ugyanis az érfal szakadékonyságát okozza. Ha tested más területein is kialakulnak bevérzések, például fogmosás közben gyakran vérzik az ínyed, és bőrödön apróbb ütések hatására is jelentkeznek a váraláfutások, valószínűleg ez állhat a háttérben.

Alacsony páratartalom

Nem csupán szervezetedben kell keresned a hibát, az orrvérzésért külső tényezők is felelhetnek. Ha túlságosan száraz a lakásod vagy munkahelyed levegője - a páratartalom kevesebb, mint 30-35% -, az orrnyálkahártyád könnyen kiszáradhat. Ahhoz, hogy elkerüld, ügyelj a zárt helyiség páratartalmára. Amennyiben erre nincs lehetőséged, használhatsz tengeri sós vagy aloe verás orrcseppet - melyek megakadályozzák a kiszáradást.

Milyen a vércsoportod?

Ha ismered a vércsoportod, előre tájékozódhatsz a vércsoportodra jellemző betegségekről, és egy kis odafigyeléssel, megfelelő életmóddal elkerülheted azokat.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ezt ne tedd!

Tilos a hátrahajtott fej!

Amint elered az orrod vére, valószínűleg az első, ami eszedbe jut, hogy a fejedet hátrahajtsd. Mondj búcsút ennek a beidegződésnek! Ebben a testhelyzetben ugyanis a vér visszafolyik a garatba, a gégébe, ha pedig erősebb vérzés esetén elér a gyomorig, hányást okozhat.

Amennyiben eszméletlen betegről van szó, és hátrahajtod a fejét, a vér lecsoroghat az alsó légutakba, és akár fulladáshoz is vezethet.

Ne feküdj le!

Sokan fekszenek le annak reményében, hogy az orrvérzés a nyugalmi pozíciónak köszönhetően hamarabb eláll. Nem szerencsés ezt a módszert választanod, mivel a hirtelen helyzetváltoztatás hatására a vérnyomásod növekedhet, ami a vérzés intenzitásának fokozódásához vezet.

Szakszerű elsősegély

  • Ülj le, fejedet biccentsd előre. A legkényelmesebb, ha könyöködet a térdedre, illetve a combodra teszed, miközben tenyereddel megtámasztod a homlokod.
  • Ne nyeld le a vért, és ne is lélegezd be.
  • Ha a nyak körül szűk a ruhád - például szoros garbót viselsz -, lazítsd meg.
  • Erős vérzés esetén tegyél a tarkódra hideg borogatást - ez segíti az érösszehúzódást.
  • Annak érdekében, hogy a vérzés minél előbb elmúljon, két ujjal szorítsd össze néhány percig az orrnyergedet.
Ezt is szeretjük