3 hétköznapi dolog, ami miatt elveszítheted a hallásodat

Ha bedugul, zúg, cseng, tehetsz ellene

A halláskárosodás olyan tünet, ami súlyosbodhat, ha nem kezeled.

nagykep?cikkid=162800&kep=rossz-hallas-lead

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A füldugulás, a fülfájdalom vagy a rossz hallásminőség a mindennapi életet megkeserítő tünetek. Bár apró kellemetlenségnek tűnhetnek, nem szabad félvállról venni őket.

A kezeletlen fülbajok később sokkal nagyobb problémát okozhatnak, akár halláskárosodás is lehet a vége. Dr. Sarkady László, az Oxygen Medical fül-orr-gégésze szerint minél hamarabb születik diagnózis, annál egyszerűbb lehet a kezelés.

A hallás csökkenésének fázisai

A hallás csökkenése történhet lassan, fokozatosan, de megeshet hirtelen is. A probléma kialakulását számos olyan tünet is kísérheti, mint például fülfájdalom, szédülés, fülcsengés, nyomásérzés. Ilyenkor szakemberhez kell fordulni, aki elvégez egy hallástesztet, vagyis audiometriás vizsgálatot.

Az audiogram kimutatja, hogy milyen mértékű a halláscsökkenés, és milyen minőségű a hallásromlás, illetve azt, hogy a hallórendszer mely szakaszán van a károsodás. Ennek alapján lehet szó vezetéses, idegi vagy kevert típusú halláskárosodásról. 

Mit jelent a normál hallás?

A normál hallás 0-tól 25 decibelig terjed. Ez azt jelenti, hogy jó hallással még a lélegzetvételt is meghallod, ami körülbelül 10 decibeles. Az enyhe halláscsökkenésnél 25-40 dB a hallásküszöb. Itt a normál és kellő hangosságú beszédet még megérted. Efölött már komoly halláscsökkenésről van szó. Ha ennél is kevesebbet hallanál, akkor hallókészüléket kellene használnod.

A halláscsökkenés legjellemzőbb, hétköznapi okai

Halláscsökkenés akkor lép fel, amikor probléma jelentkezik a fül struktúrájában, és a hallás természetes folyamatát valami meggátolja. A legfontosabb teendő felismerni a pontos okot, és megtalálni a megoldáshoz vezető utat. A leggyakoribb, hétköznapinak tűnő okok a következők.

Öregedés

Ahogy öregszik az ember, a fül struktúrája veszít a rugalmasságából, és a benne lévő kis szőrsejtek már nem reagálnak olyan jól a hanghullámokra.

Hangos zaj

A hangos munkaeszközök és a túl hangos zene is károsíthatja a szőrsejteket. A hallás csökkenése függ a hangerőtől és a zajbehatás időtartamától.

Fertőzés, gyulladás

A gyulladások következtében károsodhatnak a középfül elemei, bár ez általában gyorsan rendeződik egy heveny középfülgyulladás során. A kezelés azért szükséges, mert az elhanyagolt esetek komolyabb problémákhoz vezethetnek, például a fertőzés az agy felé terjedhet.

Komolyabb egészségügyi, halláskárosító problémák

Perforált dobhártya

A fertőzések, a hangos zaj, a fejsérülések vagy az intenzív nyomás - például búvárkodás közben - károsíthatják a dobhártyát, sőt, ki is lyukaszthatják azt. Ez a perforáció pedig rontja a hangvezetést, és szintén halláskárosodást okozhat.

Krónikus középfülgyulladás

Ez a betegség rendszerint gyermekkori eredetű, hosszú, többnyire évek óta fennálló vagy ismétlődő fülfolyást és halláscsökkenést eredményez, mivel elpusztulnak a hallócsontok a dobhártyával együtt.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Bizonyos betegségek

A mumpsz, a kanyaró, az agyhártyagyulladás csak néhány azok közül a betegségek közül, amelyek hallásromlással járhatnak. Az olyan autoimmun-betegségek, mint például a lupus vagy a rheumatoid arthritis, szintén érinthetik a hallást. A ritka kórképek közül a daganatok és a Menière-betegség okozhat hallásproblémát, de ez utóbbi jellemzően csak az egyik fülben.

Egyes gyógyszerek

Néhány antibiotikum, a túl nagy mennyiségben szedett aszpirin, illetve a kemoterápiás szerek okozhatnak átmeneti vagy akár tartós halláscsökkenést is.

Ha rosszul hallasz, van rá kezelési mód

A fentiekből látható, milyen összetett szerve az embernek a fül, azaz a hallás és az egyensúlyozás szerve. Ennek megfelelően a kezelés is sokrétű. Lehet gyógyszeres, műtéti és technikai, ami hallásjavító készüléket jelent. A döntés szakorvosi feladat, amelyet alapos kivizsgálásnak kell megelőznie. Itt is érvényes az alapvető orvosi elv, vagyis minél hamarabb történik meg a diagnózis felállítása, annál biztosabb a terápia.

Ezt is szeretjük