Ezért zúg a füled! 3 hétköznapi ok a tünet hátterében

Az idegesítő fülzúgás mögött akár egészen hétköznapi problémák is megbújhatnak.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ember hajlamos a fülzúgást és a hallójáratok eldugulását a huzatra, vízre és egyéb környezeti tényezőkre fogni, de sokszor egészen más dolgok okozzák a kellemetlen tüneteket. Járj utána, hogy melyek ezek, és szüntesd meg őket!

A hallás folyamata

A fül által felvett hanghullámokat a dobhártya a hallócsontok révén a középfülbe továbbítja. A legbelső hallócsont, a kengyel talpa a belső fül bejáratát képező ovális ablakba nyomul. A hanghullámok a csiga belsejében lévő folyadékban nyomáshullámmá alakulnak, amely a Corti-szerv érzékelő szőrsejtjeit ingerli, idegimpulzusok jönnek létre, és az ingerületet a hallóideg az agyba továbbítja.

A különböző hangszínek, amelyeket hallasz, különböző érzékelősejtek ingerléséhez rendelhetők hozzá. Egy hangról vagy zajról kialakult benyomás több száz különböző szőrsejt ingerlése során jön létre, miután az ingerület az agyba jutott, és ott felismerted.

Honnan jön a zúgás?

Mivel a tinnitus - vagyis fülzúgás - nagyon szubjektív jelenség, nehéz általános okokat találni. A tudomány ismer olyan betegségeket, amelyek a fülzúgás fellépésével kapcsolatban állnak, de vannak olyanok is, amelyeknél a tinnitus csak kísérő jelenség. A fülzúgás nem feltételez egyetlen kórt sem. Mindössze jelzi, hogy a hallószerv működése valamilyen módon zavart.

A fülzúgás okai

Allergiák a háttérben

Érthető, hogy a környezetszennyezés fokozódásával tested a mindennapos behatásokra is egyre érzékenyebben reagál. Egy olyan életszakaszban, amikor a védekezőképességed legyengül, az immunrendszer túlterheltsége miatt egyszer csak kialakulhat az allergia. Allergiás reakciót válthatnak ki a legkülönbözőbb anyagok. Az általános gyengeség jelei, amelyek bizonyos szerveken különbözőképpen jelenhetnek meg - a bőrön ekcéma, az orrnyálkahártyán orrdugulás formájában -, a fülben tinnitust válthatnak ki. Lehet összefüggés az allergia és a fülzúgás között, de a tinnitus önmagában soha nem vezethető vissza allergiára.

Ha a fogak a bűnösök

A hibás harapásállás, amelyet rosszul illeszkedő fogsor okozhat, kiválthatja a fenti zavarokat. A fogak gyulladásos betegségei ráterjedhetnek a fülre, és befolyásolhatják a hallást is. Az amalgám fogtömések, a szervezet amalgámterhelése miatt többek között tinnitust is okozhatnak.

Egy banális ok: fülzsírdugó

Végül egy egészen banális és ártalmatlan dolog is kínzó fülzúgást és a nagyothallás nyomasztó érzését okozza - ez pedig a megkeményedett fülzsírdugó. Többnyire a túlzott tisztálkodás okozza, nevezetesen az, amikor a hallójáratokat fülpiszkálóval akarják tisztogatni.

Semmiképp nem szabad a hallójáratban lévő fülzsírdugót fülpiszkálóval vagy hegyes tárggyal - például hajtűvel - saját magadnak eltávolítani, mert beszakadhat a dobhártya! Ilyen esetben az orvos fülcseppet javasol a fülzsírdugó feloldására, és ezután a fülzsír szakszerűen eltávolítható a hallójárat meleg vizes kiöblítésével.

Cikkünk megírásában Dr. Michéle Markus és Alexander Hoffmann Vészjelek a belső fülből - Segítség tinnitus esetén című könyve segített, mely a Mérték Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük