Fülgyertya: működik, vagy hatalmas átverés?
A szakértők elárulják
A fülgyertya egyre elterjedtebb az alternatív gyógymódok sorában. Valóban hatásos?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fülgyertyákat állítólag Kínában, Egyiptomban és Tibetben már évszázadok óta használják. Ezt a vékony, belül üreges viasztekercset a fülbe kell helyezni, majd a felső, kiszélesedő végét meggyújtani. Az így keletkező enyhe szívóerő állítólag ingerli az energiapontokat.

Cikkünkből két neves szakember, Simon Singh fizikus, illetve Edzard Ernst, a komplementer orvostudomány professzorának véleményét ismerheted meg ezzel az alternatív gyógymóddal kapcsolatban. Nézeteik segítséget nyújthatnak a helyes döntéshez, megtudhatod, valóban működik-e a fülgyertya.

Mire is jó a fülgyertya?

A gyertyákat úgy készítik, hogy pamutot vagy lenvásznat paraffinba, méhviaszba áztatnak. A lenvásznat körülbelül 20 cm hosszú, keskeny üreges hengerré tekerik, a henger keskenyebb végén van egy szűrő, mely megakadályozza, hogy a forró viasz belefolyjon a fülbe.

Eltávolítja a fülzsírt?

A fülgyertyázás során üreges gyertyát helyeznek a beteg fülébe, melynek külső végét meggyújtják, és körülbelül 15 percig égetik. Ezután eloltják a gyertyát, és általában megmutatják a fülben lévő gyertyavég tartalmát.

A terapeuták többsége arról tájékoztatja a beteget, hogy az ott látható anyag fülzsír, amit az égő gyertya előidézte úgynevezett kéményhatás söpört ki a fülből.

A szénanáthától az influenzáig

A fülgyertyázást a fülzsír eltávolítására, valamint a szénanátha, fejfájás, orrmelléküreg-gyulladás, nátha, megfázás, influenza és fülzúgás kezelésére használják. Egyes állítások szerint az eljárás élesíti az agyműködést, a látást, a hallást, a szaglást, az ízlelést és a színérzékelést.

Mik a bizonyítékok?

Számos legenda kering a fülgyertyák hatásosságáról. A kísérletsorozatok viszont arra utalnak, hogy semmit nem távolítanak el a fülből. Az amerikai Spokane fül-orr-gége klinikán 1996-ban végzett vizsgálat szerint az égő gyertya semmiféle nyomáscsökkenést nem idéz elő, és a gyertya belsejében csak közönséges viasz rakódik le.

Ugyanezek a kutatók azt is kiderítették, hogy a fülgyertya nemhogy nem távolítja el a fülzsírt, hanem ellenkezőleg, viaszt hagy a vizsgálat előtt fülzsírtól mentes önkéntesek fülében. Semmi sem bizonyítja tehát, hogy a fülgyertyázás a fent említett problémák bármelyikével szemben hatásos lehet.

Kockázatos lehet

A fülgyertyák nem teljesen kockázatmentesek. Használata során előfordulhat égési sérülés, a külső hallójárat elzáródása, illetve szélsőséges esetben a dobhártya átlyukadása is.
 

Cikkünk megírásában Simon Singh és Edzard Ernst Trükk vagy terápia? című könyve segített.

Napjainkban a hivatalos gyógyító eljárásokkal szemben egyre inkább teret hódítanak az alternatív terápiák. Ám e téren nagy a zűrzavar és a tanácstalanság. Mi hatásos, és mi nem? Mi ártalmatlan, és mi veszélyes? A tisztánlátáshoz és a helyes döntéshez nyújt segítséget ez a könyv. Olvashatsz többek között George Washingtonról és az érvágásról, a csontrakók ősi mesterségéről, és megtudhatod, mi a neurokalométer. A könyv az alternatív gyógyászat híveinek és ellenzőinek egyaránt szól, a tájékozódni kívánó széles nagyközönség is haszonnal forgathatja.

Kiadja a Park Könyvkiadó.
Ára 3315 forint.
A könyvet itt rendelheted meg!
Ezt is szeretjük