A visszatérő fülzúgás 3 gyakori oka
Vedd komolyan a tüneteket!
Magas vérnyomás, középfülgyulladás, de akár Méniére-betegség is állhat a kellemetlen csengés mögött.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fülcsengés vagy fülzúgás, melyet orvosi nevén tinnitusznak hívnak, inger hiányában jelentkező, csengő, zúgó hangérzet. A mély búgástól a magas sípolásig szinte bármilyen frekvenciájú lehet a zaj, melyet egyik vagy akár mindkét füledben is hallhatsz - többnyire vagy időszakosan. A jelenség önmagában nem betegség, de valamilyen egészségügyi probléma tünete lehet.

A tudomány magyarázata

Több elmélet is létezik a fülzúgás kialakulásáról, melyek közül a legelfogadottabb a Pawel Jastreboff által 1988-ban kidolgozott neurofiziológiai modell. A lengyel származású kutató szerint az elektromos jelek, melyek a hallóideg rostjain futnak, nem csupán a hallóközpontba érkeznek be, hanem olykor más idegpályák és agyi területek felé is adhatnak le jeleket.

A fültől az agykéreg hallóközpontjáig tartó szakaszon 15 ilyen kritikus pont van - ezek mindegyike egy lehetőség a fülzúgás kialakulására. Ha gyakran tapasztalod a kellemetlen, zúgó, sípoló érzést, egy alaposabb orvosi kivizsgálás segítségével kiderülhet, hogy csak egyszerű technikai hiba lépett fel a fül és a hallókéreg között, vagy komolyabb egészségügyi probléma áll a háttérben.

Magas vérnyomás

A hipertónia elsősorban a középkorúakat és az idősebb korosztályt érinti, ám a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás miatt egyre gyakrabban fordul elő a fiatalabb korosztályban is. Hazánkban meglehetősen sok ember szenved tőle: az alapellátásban kezelt betegek 20-25%-a. Veszélye abban rejlik, hogy az erekre nehezedő nyomás miatt megnő a szívproblémák, a vesebetegségek és az agyvérzés kockázata.

A magas vérnyomás egyik tünete lehet a fülzúgás, ám emellett olyan jelek is utalhatnak rá, mint a gyakori fejfájás, az alvászavarok, az idegesség vagy az állandó fáradtság.

Kezelési lehetőségek

Az orvos általában gyógyszeres megoldást javasol - szóba jöhetnek például a nátriumürítést serkentő vizelethajtók vagy az értágítók. Ha azonban vérnyomásod nem haladja meg jelentősen az optimális 120/80-at, elegendő lehet néhány életmódbeli változtatás. Mindenképpen ajánlott letenned a cigarettát, illetve csökkentened az alkoholfogyasztást. Amennyire csak lehetséges, kerüld a stresszhelyzeteket, és válassz olyan mozgásformát, ami kikapcsol, megnyugtat: meditálj, jógázz. Csökkentsd a sófogyasztást, egyél több zöldséget, gyümölcsöt, és próbáld a testsúlyodat egészséges keretek között tartani.

Helyes étrend

Dietetikus szakértőnkkel készített videónkból megtudhatod, milyen táplálékokat érdemes beiktatnod az étrendedbe.

Méniére-betegség

A fülzúgás kialakulásáért a Méniére-betegség is felelős lehet. Ebben az esetben a kellemetlen zajt a belső fülben felgyülemlett folyadék okozza, ám a kór pontos oka egyelőre ismeretlen. A betegség további jele lehet a szédülés, esetleg a halláscsökkenés, a hányinger és a fülben tapasztalt nyomásérzés. A tünetek általában rohamokban jelentkeznek, olykor csak pár percig, máskor néhány óráig tartanak.

Mit tehetsz ellene?

Amennyiben az orvos Méniére-betegséget diagnosztizál, csökkentened kell a sóbevitelt, illetve mérsékelned az alkohol- és koffeinfogyasztást - mivel ezek befolyásolják szervezeted vízháztartását. Fontos, hogy kerüld a stresszt, valamint kiegészítő kezelésként szóba jöhet a homeopátiás szerek - például Vertigoheel - alkalmazása és a gyömbértea fogyasztása.

Középfülgyulladás

A fülzúgás hátterében olyan betegségek is meghúzódhatnak, melyek közvetlenül a hallószervet érintik. Ezt általában gomba-, baktérium- vagy vírusfertőzés okozza. A középfülgyulladás kiindulhat a külsőfülből - mely gyakran azért fertőződik meg, mert valamivel piszkálod a hallójáratot. Ugyanakkor nátha vagy megfázás is kiválthatja. A gyulladás súlyos esetben akár dobhártyaszakadáshoz is vezethet. Az első tünet gyakran a fülzúgás, ám a későbbiekben a gyulladás egyre komolyabb fájdalmakat okozhat, és egyensúlyzavarral is járhat.

A középfülgyulladás kezelése

A középfülgyulladás kezelése jellemzően antibiotikumokkal történik. Ha nem fordulsz időben orvoshoz, általában nem kerülhető el a dobhártya felszúrása sem - mivel ez szükséges a dobüreg szellőztetéséhez, valamint a váladék eltávolításához.

Cikkünk dr. Michéle Markus - Vészjelek a belső fülből című könyve alapján készült.

E tanácsadó könyv alaposan és érthetően elmagyarázza, mit is jelent az alattomos fülzúgás, és milyen lehetőségek vannak manapság a tinnitusz mint komplex panasz leküzdésére és enyhítésére. Tájékoztat a legújabb gyógymódokról mind a hagyományos, mind az alternatív gyógyászat területéről.

Kiadja a M-érték Kiadó.
Ára 300 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük