5 veszélyes betegség a fülcsengés hátterében
A füledben zúgó hang nemcsak kellemetlen, de komolyabb betegség okát is jelezheti. Ismerd fel a tettest, mielőtt súlyosabb problémát okozna!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Csengő, zúgó, sziszegő hangok zajonganak a füledben? A folyamatosan vagy szaggatottan hallható zörejekről nem tudsz megfeledkezni, zavarják mindennapi tevékenységedet, és a kikapcsolódást is lehetetlenné teszik. Nem is szabad figyelmen kívül hagynod a tüneteket, hiszen a háttérben mindig meghúzódik valamilyen kezelésre szoruló betegség.

A panaszt orvosi segítséggel megszüntetheted, ezért érdemes minden esetben utánajárnod fülzúgásod kiváltó okának.

Középfülgyulladás

A betegség heveny formája egyértelműen felhívja magára figyelmedet, ugyanis szinte elviselhetetlen fülfájással társul. Azonban ne tévesszen meg, ha a fülzúgáson és enyhe feszítő érzésen kívül semmi mást nem tapasztalsz. Az idült középfülgyulladás sokáig lappangó formában is rombolhatja egészségedet. Kialakulhat egy ártalmatlan nátha szövődményeként vagy az orr-garat mandula megbetegedésének következtében. Füledben a légnyomás megváltozik, a dobhártya behúzódik, és a vákuum hatására savós váladék szivárog a középfülbe. A kezelés menete attól függ, milyen korán fordulsz orvoshoz.

Ha közvetlenül mandulagyulladás után keletkezik a probléma, antibiotikumokkal is megoldódhat a panasz. Gyakran sor kerül a felhalmozódott savós váladék leszívására. Ha elhanyagolod a tüneteket, a folyadék annyira besűrűsödhet, hogy elváltozik a dobhártya - ekkor már csak a műtét segít.

Vérkeringési zavar

Minden olyan probléma, melynek során az agyi erekben a vérkeringés sebessége eltér az optimális mértéktől, fülzúgáshoz vezethet. Az alacsony vérnyomás kevésbé veszélyes, ám annál kellemetlenebb panasz.
Ahelyett, hogy koffeintartalmú italok mértéktelen fogyasztásától várnál megoldást, próbáld ki a reggeli hideg-meleg váltózuhanyt, a rozmaringteát, és gyakori, kis étkezések mellett fogyassz legalább két liter folyadékot naponta.

Szintén gyakori ok a magas vérnyomás - erre gyanakodj, ha a csengő hang mellett szédülést, fejfájást, nehézlégzést és látászavart tapasztalsz. Azonban a kórosan alacsony vérnyomás is kiválthatja a fülcsengést, ekkor fáradékonyság, állandó fázékonyság, gyengeség, akár ájulás is hatalmába keríthet. A magas vérnyomás könnyen vezethet súlyosabb betegséghez! Orvosod dönti el, hogy gyógyszeres kezelést alkalmaz, vagy elegendő az életmódváltás. Fontos, hogy csökkentsd a sófogyasztást, és feledkezz meg a kávéról, zsírban gazdag húsfélékről. A mértékkel végzett, ám rendszeres testedzés sikeresen csökkenti tüneteidet.

Méniére-betegség

Rohamokban jelentkező szédülés is társul fülzúgásodhoz? Ez a legjellemzőbb tünet ennél a betegségnél, melyet a fülben található helyzetérzékelő szerv kitágulása okoz. Ennek hatására folyadék szaporodik fel, és sérül az egyensúly-érzékelés. A betegséget fertőzés és sérülés is kiválthatja.

Veszélyt jelző tünetek

  • Állandó vagy időszakos fülcsengés.
  • Hirtelen jelentkező szédülés.
  • Nyomásérzés a fülben.
  • Hányinger.
  • Szorongás.

Az orvosi kezelés mindig a kiváltó okoktól függ. Tüneteid csökkentésére nyugtatókat, hányingert és szédülést csökkentő gyógyszereket kapsz. A rohamszerű szédülés esetén lényeges az ágynyugalom, a konyhasófogyasztás kerülése, és átmenetileg csökkentsd a folyadékbevitelt.

A hallóideg jóindulatú daganata

A koponyán belül kifejlődő daganatfajta nem jelent súlyos veszélyt, de nyomja a halló- és egyensúly-érzékelő ideget. Ezáltal gyakran vált ki fülzúgást, bizonytalan járást, szédülést, esetleg arcod egyik felének fájdalmát. A betegség rendszerint lassan alakul ki, előfordulhat, hogy a kezdeti fülcsengéshez csak évek múlva kapcsolódik a többi, jellegzetes panasz. Orvosod első lépésben hallás- és szemvizsgálatot végez, majd computer-tomográf segítségével meggyőződik róla, hogy valóban ez a betegség áll-e tüneteid hátterében. Műtéttel eredményesen és véglegesen megszabadulhatsz a problémától, ám nagyon fontos a korai felismerés, mert elhanyagolt esetben az érintett oldalon elveszítheted hallásodat.

Porckorongkopás

Kellemetlen nyakfájásra panaszkodsz nap mint nap, és fejed elfordításakor ijesztően csikorgó hangokat hallasz? Ha a fülcsengés mellett ezek a tünetek sem ismeretlenek, könnyen lehet, hogy nyakcsigolyáid kopása okozza a panaszokat. Az egyes csigolyák egyéb szervekkel is szoros kapcsolatban állnak, ezért kapcsolódhat a kopáshoz a fülzúgás, a fejfájás és a karok zsibbadása. A betegség nemcsak idősebb korban alakulhat ki, a helytelen testtartás, a nem megfelelő táplálkozás és a túlsúly gyakori kiváltó ok.

Mit tehetsz a megelőzés érdekében?

  • A hosszan tartó ülőmunkát szakítsd meg rendszeresen rövid tornával!
  • Sportolás során ne feledkezz meg a bemelegítésről és nyújtásról sem!
  • A lúgos étrend, a bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás, valamint a telített, állati zsiradék kerülése csökkenti a betegség kialakulási kockázatát.
  • Fekhelyed legyen minél keményebb, és barátkozz meg a reggeli tornával!

A kezelés során a gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapítók mellett a gyógytorna és a porcok egészségét támogató táplálékkiegészítők is segítenek. Ha az orvos által javasolt gyógyszerek mellett nem feledkezel meg az életmódváltásról, nem kell attól tartanod, hogy megszűnő tüneteid hamarosan visszatérnek.

Ezt is szeretjük