3 alkoholos ital, ami nem csak másnaposságot okoz: ilyen súlyos tünetek jelentkezhetnek
A másnaposság mellett az allergiás tünetek is felerősödhetnek alkoholfogyasztás után.

Bár a valódi alkoholallergia rendkívül ritka, az azonban cseppet sem szokatlan, hogy egy-egy pohár bor vagy pezsgő elfogyasztását követően „allergiaszerű” tüneteket tapasztalunk magunkon.
Dr. Pászthory Erzsébet, az Allergiaközpont gasztroenterológus, belgyógyász szakorvosa fedte fel a leggyakoribb panaszt okozó összetevők listáját.
Allergiás tünetek az alkoholtól
A másnaposság az alkoholfogyasztás egyik legismertebb és legkellemetlenebb mellékhatása, amit ki-ki egyéni tűrőképességének, valamint az elfogyasztott alkohol mennyiségének és minőségének függvényében tapasztalhat meg. Az alkohol azonban akár kis mennyiségben is kiválthat a másnaposságtól eltérő, szokatlan panaszokat.

– Az alkoholtartalmú italokban található összetevők változatos tüneteket okozhatnak az érzékeny embereknél, illetve bizonyos alapbetegségeket (például asztma, szénanátha) is súlyosbíthatnak. Előfordulhat, hogy ezek a szokatlan tünetek, allergiaszerű reakciók csak bizonyos típusú alkohol elfogyasztását követően jelentkeznek: leggyakrabban a vörösbor, a pezsgő, a sör, illetve az érlelt italok okoznak galibát. Ha tehát arcpírt, hányingert, fejfájást, szédülést, orrfolyást, tüsszögést vagy könnyezést vált ki az ünnepi asztalnál elfogyasztott alkohol, akkor általában az ital testességét, ízét, zamatát és illatát meghatározó vegyi anyagokra és egyéb összetevőkre kell gyanakodnunk – mondja dr. Pászthory Erzsébet.
Hozzáteszi: megfigyelték azt is, hogy vannak olyanok, akiknél hiányoznak az alkohol lebontásáért felelős dehidrogenáz enzimek, ezért reagálnak érzékenyebben az alkoholtartalmú italokra. Ők azok, akik alaposan kipirulnak, szaporább lesz a pulzusuk vagy akár asztmatikus tüneteket is produkálhatnak pár korty alkohol elfogyasztása után.
Ezek az alkohol-összetevők a felelősek
Hisztamin
A hisztamin számos alkoholos ital összetevője, ami főképp fejfájást, kipirulást, tüsszögést, orrfolyást, légúti, gasztrointesztinális, sőt akár asztmás tüneteket is kiválthat az arra érzékeny fogyasztóknál. A tünetek oka, hogy a hisztaminérzékenyek szervezete nem képes lebontani a szervezetben felszabaduló vagy a táplálkozással bevitt hisztamint.
Szulfitok
A sör, a bor és a pezsgő nátrium-metabiszulfitot tartalmaz, amelyet a római idők óta használnak tartósítószerként. Az asztmában szenvedők körülbelül 4-5 százalékának van valamilyen szulfitérzékenysége, ami légúti tüneteket (zihálás, légszomj, köhögés) és allergiás panaszokat (tüsszögést, orrfolyást vagy csalánkiütést) válthat ki. Ritka esetben a szulfitok potenciálisan életveszélyes, egész testre kiterjedő allergiát (anafilaxiát) is okozhatnak. A szulfit egyike annak a 14-féle allergénnek, amelyet az élelmiszerek címkéjén is kötelező feltüntetni.

Élesztő
Számos alkoholtartalmú ital erjesztéséhez használnak élesztőt is, amire szintén érzékenyen reagálhat szervezetünk. Aki penész- vagy élesztőallergiában szenved, az allergiás reakciót mutathat az erjesztett italokban található élesztőre is.
Glutén
Gluténérzékenység esetén nemcsak az ételek, de az italok kiválasztására is oda kell figyelniük az érintetteknek. A sör alapanyagai között szerepel ugyanis a malátázott árpa vagy búza, zab, amely glutént tartalmaz, és a lisztérzékenyeknél (cöliákia) vagy a nem cöliákiás gluténérzékenyeknél többek között emésztési panaszokat, fejfájást vagy bőrtüneteket okozhat. Lisztérzékeny betegek esetében már minimális mennyiségű glutén is kiváltója lehet a betegségre jellemző autoimmun gyulladásos folyamatnak, ezért számukra csak gluténmentes sör fogyasztása engedélyezett.
Korábban a gabonaalapú párlatoktól (és az ezekből készült koktéloktól) is óva intettük a pácienseket, hiszen ezek is tartalmazhattak glutént. A legújabb álláspont szerint (EFSA –European Food Safety Authority, Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság) a gabonaalapú párlatok (whisky és a vodka) azonban a desztillálás során elveszítik gluténtartalmukat.
Szén-dioxid
A szén-dioxid enyhén savas, egyedi ízt kölcsönöz az alkoholos italoknak is, ám irritálhatja a gyomrot és a nyelőcsövet, különösen savas reflux vagy gyomorérzékenység esetén.

Egyéb adalékanyagok
Az italokban található mesterséges aromák, színezékek és tartósítószerek mind-mind előidézői lehetnek az ételintoleranciának.
– Ha azt gyanítja, hogy az alkoholfogyasztás okozza panaszait, érdemes megfigyelni és leszűkíteni a problémát okozó italok, valamint ital-étel kombinációk körét. Ehhez jó támpontokat adhatnak az alkoholtartalmú italokon lévő termékcímkék is (bár sajnos nem feltétlenül tartalmazzák az erjesztési vagy lepárlási folyamat során felhasznált valamennyi összetevőt). Mivel az alkohol hatását sok egyéb tényező (pl. testmozgás, aktuálisan szedett gyógyszerek vagy egyéb alapbetegségek) is befolyásolják, így összességében a legbiztosabb módja a tünetek megelőzésének az alkoholfogyasztás mellőzése – tanácsolja dr. Pászthory Erzsébet, az Allergiaközpont gasztroenterológus, belgyógyász szakorvosa.
Mínusz 1400 kalória hetente: egyetlen egyszerű módszerrel
Milyen hatással is van az alkohol a fogyókúrára?
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary)