Milyen a jó fülzsír? Nagyon sokat elárul az egészségedről
Mindenkinek van, kinek ilyen, kinek olyan, vannak azonban jelek, melyek mindenképp gyanúsak.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár néha felmerülnek kérdések azzal kapcsolatban, miként célszerű tisztítani a fület ahhoz, hogy ne sérüljön meg, és ne okozzon problémát a fülzsír, utóbbival kapcsolatban ritkán hallani arról, minősége és mennyisége mikor megfelelő.

Holott ezek utalhatnak különféle kóros egészségügyi állapotokra, érdemes tehát néha odafigyelni az esetleges változásokra.

Mire jó a fülzsír?

A fülzsír termelődése teljesen természetes biológiai folyamat, a fülben lévő mirigyek termelik, hogy védjék a hallójáratot. A fülzsír kiszűri a szennyeződéseket és a port, biztosítja a hallójárat megfelelő nedvességét, puhán tartja, védelmet nyújt a kiszáradás, illetve a túlnedvesedés ellen, és nem engedi, hogy a kórokozók túl mélyre jussanak a hallójáratban.

Milyen, ha valami baj van vele?

A fülzsír természetes színe sárga vagy sárgásbarna, zsíros állagú, de, hogy száraz-e vagy épp ragadós, hogy milyen mennyiségben jelentkezik, egyéni adottságoktól, genetikától is függ.

Érdemes orvoshoz fordulni, ha ezek az adottságok kellemetlenek számodra, mint ahogy akkor is, ha bármiféle változást tapasztalsz. Természetes például, hogy vizesebb állagúvá válik a fülzsír, ha hajat mosol, vagy izzadsz, ha azonban ezek nélkül is ilyen lesz, vagyis vízszerű, folyósabb, emellett színe is változik, zöldessé vagy nagyon sötét sárgává válik, fordulj orvoshoz, ez ugyanis jelezheti a fül fertőzéses megbetegedését is.

Ha nagyon erős, kellemetlen szaga lesz, az szintén utalhat erre, de a hallójárat sérülése is állhat a háttérben, különösen, ha egyensúlyzavar, fülcsengés, illetve a hallás tompulása is jelentkezik mellette.

Ha hirtelen túl sok lesz belőle, az jelezhet például olyan összetett problémát, melynek emellett ugyanúgy része a nagyfokú izzadás, a kellemetlen szájszag, a gyomorpanaszok, illetve a reflux, de ugyanúgy baj lehet, ha hirtelen azt tapasztalod, csak alig vagy egyáltalán nem termelődik.

Ha utóbbi fennáll, emellett apró neszezést, zúgást hallasz a füledben, nyomást érzel, eltompul a hallásod, esetleg fájdalom is jelentkezik, meglehet, hogy nem tud megfelelően ürülni, emiatt pedig kemény dugót képez a fülben. Ezen esetekben érdemes mielőbb fül-orr-gégészhez fordulnod, attól azonban ne ijedj meg, ha az idő előrehaladtával azt tapasztalod, egyre szárazabb lesz, ez a korral is járhat.

Kell, vagy nem kell tisztítani?

A normális mennyiségű fülzsír kiürítése általában magától is lezajlik - a rágás, állkapocsmozgás révén is -, így arról egyáltalán nem kell gondoskodnod, hogy a hallójárat belsejéből eltüntesd, sőt, hasznos funkciói miatt ez káros is. Főként, ha fültisztító pálcikával végzed a tisztítást, ez ugyanis beljebb tuszkolhatja az anyagot, emellett mikrosérüléseket is okozhat.

A hallójáratot lehetőleg fültisztító spray-vel se tisztívíztsd - kivétel utóbbi alól, ha túl sok fülzsír termelődik, a hallójárat speciális anatómiája pedig nem engedi ennek ürülését -, a fülzsír megjelenésének esztétikai kifogásolhatósága miatt azonban a fülkagyló látható részéről mindenképp tisztítsd le, ezt azonban csak óvatosan végezd: innen, vagyis a peremről fültisztító pálcikával is letakaríthatod anélkül, hogy be kellene vele nyúlnod a hallójáratba, emellett langyos, esetleg sós vízzel is érdemes kitörölgetned ezt a részt, akár az ujjaddal.

Ezt is szeretjük