Immunerősítők a télre: hemzseg bennük a vitamin, és sokáig finomak maradnak

Sokkal jobbak a déligyümölcsöknél, és be is spájzolhatsz belőlük.

Immunerősítők télre
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tél közeledtével egyre nagyobb megpróbáltatásnak van kitéve a szervezet, ezért sokkal fontosabbá válik az immunrendszer megerősítése. Szerencsére a késő őszi természet sokoldalúan felhasználható és nagyon finom vitaminforrásokat biztosít.

Ha vitaminpótlásról van szó, a hideg időszakban sokan a citrusfélékre és más déligyümölcsökre esküsznek, pedig a hazai termelők kínálatában is lehet szép számmal találni olyan zöldségeket és gyümölcsöket, melyek egész télre elegendő vitaminnal látják el a szervezetet.

Immunerősítők szezonja

Ősz végén különösen érdemes körülnézni a piacokon: a következő listában olyan szezonális kincsek között szemezgethetsz, melyek a következő hónapokban könnyen beszerezhetők, de hosszabb távú tárolásukra is találsz néhány tippet.

A csipkebogyót ősz végétől gyűjtik, magas C-vitamin-tartalma mellett A-, B- és K-vitaminban is gazdag. Szárítva a legkönnyebb tárolni, teája langyos vízzel, áztatva készíthető el.
Ha sütőtököt készítesz, a magot sem kell kidobnod. A tökmag tele van A-, B-, C- és E-vitaminokkal, káliummal, magnéziummal, vassal, cinkkel. Tökéletes erősítő a télre.
A birsalma szezonja ősszel kezdődik, de télen is kapható. Hűvös helyen hónapokig tárolható, sült almaként, kompótként isteni. Tele van A-, B-, C-, E- és P-vitaminnal, vassal, káliummal.
Az értékes dió A-, E- és B-vitaminokban, magnéziumban, káliumban, fluorban, szelénben is gazdag. Héjában sokáig friss marad, feltörve fagyasztani kell, ahogy a mandulát vagy a mákot is.
Javában tart a fügeszezon: nálunk a fagytűrő lila füge terem. E- és B-vitaminok, rostok, vas, magnézium, cink is van benne. Feldolgozva vagy aszalványként egészséges téli csemege.
A szelídgesztenye héjastul száraz, hűvös helyen hónapokig eltartható, a tél finoman illatozó csemegéje. Gazdag E-, B és C-vitaminban, káliumban, kalciumban, rostban.
A cikória salátája sokoldalúan elkészíthető, krémlevesnek vagy köretnek is. A-vitamin-tartalma magas, sok rostot, jódot tartalmaz. Télen is beszerezhető, a pincében sokáig eláll, de akár otthon is hajtatható.
A csicsóka tele van káliummal, kalciummal, magnéziummal, A-, B-, C-vitaminokkal. Gumója néhány hétig otthon is tárolható, de szezonja egész télen tart. Levesként, püréként és sütve is szuper.
A fekete retek C-, B-vitaminokban, vasban, kalciumban, káliumban, magnéziumban gazdag, és megfázásra is ajánlott. Hűvös helyen egész télen eláll, de végig kapható a piacon is.
A kelbimbószezonról sem szabad lemaradni: A-, B-, C-, E-, K-vitaminokat, rostot, kalciumot, vasat is tartalmaz. Télen is kapható, hosszú ideig tárolni inkább fagyasztóban ajánlott, előfőzés után.
A cékla az őszi-téli szezon ismert zöldsége, sokoldalúan elkészíthető, könnyen tárolható, A-, B- és C-vitaminban, káliumban gazdag, kiemelkedő antioxidánsforrás. Leveleit ne dobd ki, salátába is jók lesznek!
A paszternák egész télen kapható, a répafélékhez hasonlóan jól tárolható. Fehérje-, vas-, kalcium-, foszfor, B- és C-vitamin-tartalma is magas.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük