A puncsszelet receptje
Cukrászdai klasszikus
Ki ne ismerné a cukros, rózsaszín mázzal borított, piskótaszeletek közé rejtett barna masszával tökéletesre alkotott puncsszeletet?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Első ránézésre macerás darabnak tűnhet, és kicsit az is, azonban ha jól osztod be az idődet és a munkafázisokat, akkor alig több mint egy óra alatt elkészülhetsz vele.

Ha gondolod, a töltelékbe beledolgozhatsz pár egész meggyet is a kedvenc befőttedből.

Puncsszelet

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 6 tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 5 dkg vaj
  • 3 evőkanálnyi őrölt kávé
  • 3 evőkanálnyi holland kakaópor
  • 3 evőkanálnyi baracklekvár
  • 3 evőkanálnyi porcukor
  • pár csepp rumaroma
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0,5 dl meggylé

A mázhoz:

  • 20 dkg porcukor
  • 3 evőkanál málnaszörp
  • 1 tojás

Elkészítés ideje:

75 perc.

Elkészítés menete:

Először készítsd el a piskótát: a tojásokat válaszd ketté, a sárgáját keverd habosra a cukorral, majd szitáld hozzá a lisztet és a sütőport is. A fehérjéket verd fel egy csipet só társaságában, majd ha már elég kemény, óvatos, de gyors mozdulatokkal keverd a többiekhez. Bélelj ki egy 20x30-as tepsit sütőpapírral, és egyengesd el benne a masszát. 180 fokon, körülbelül 15-20 perc alatt süsd készre. Amíg sül, dobd össze a mázat, hogy időt nyerj. Ehhez a tojásból csak a fehérjére lesz szükséged, ezt dolgozd simára a porcukorral, majd színesítsd meg a málnaszörppel, ha kész van, tedd félre.

Az elkészült piskótából vágj le akkora részeket, hogy a végén egy négyzet alakú rész maradjon egyben. A levágott részeket darabold különböző méretűre, és tedd egy tálba. A tejet melegítsd fel, öntsd rá, majd dolgozd hozzá a többi töltelékhez valót is. Ha kenhető, de elég masszív ahhoz, hogy egyben maradjon, akkor jó, ha nem ilyen, akkor némi liszttel sűrítsd be. A négyzet alakú lapot hosszában vágd félbe, lehetőleg pont a közepén, majd az alsó részen egyenletesen oszlasd el a tölteléket, fedd le a felső résszel, kend meg a mázzal, majd tedd a hűtőbe, hogy megdermedjen. Érdemes alufóliával, vagy valamilyen vékonyabb fémlappal megtámasztani, hogy biztosan egyben maradjon, amíg meg nem dermed.

A kép a zenobia.blog.hu/-ról származik.

Hagyományos sütemények a nagyi konyhájából

A legjobb sütiket mindig a nagymamák készítik, megpróbáltunk tőlük pár jó receptet begyűjteni, válogass közülük bátran!

Ezt is szeretjük