A tökéletes túrós bukta receptje
Legyen szó édes vagy sós változatról, szárazról vagy zsírosról, tehénről vagy juhról, a túrót mindenhogy szeretjük. Pláne, ha sütiben van.
- Kiderült, mi alapján válogatnak a magyarok a kozmetikumok között: nőtt a természetes alapanyagok iránti érdeklődés »
- 4 legendás filmcsillag, akinek a szépsége örök: vonzó kisugárzásukon nem fogott az idő »
- A ’90-es évek gyönyörű szupermodellje szinte semmit sem változott: csodás képeken a 49 éves Shalom Harlow »

- Te felismered ezt a KRESZ-táblát? 8 kérdés, amire tudni kell a választ a közlekedésben
- Bajban lesz, aki felújít vagy építkezik 2023-ban: erre sokan nem is gondolnak, pedig kellene
- Fejezd be a régi mondást: a hazug embert hamarabb...
- Melyik folyó mellett van Barcs? 8 fogós kérdés Magyarország földrajzáról
- Gáspár Virág ilyen vékony még sosem volt: alig ismerni fel a fogyása után
Egy finom túrós bukta tökéletes napindító reggeli lehet. Sokan félnek tőle, hiszen nem olyan egyszerű elkészíteni, azonban nem lehetetlen.
Ne félj a kelt tésztától, kis gyakorlással igazi szakértő lehetsz, és te sütheted a legfinomabb buktákat a környéken.
Túrós bukta
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 6 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 4 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 3 tojás
- olaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 4 evőkanál porcukor
- 2 evőkanál citromlé
Két tojássárgáját a cukorral keverj habosra, majd önts hozzá 3 dl tejet. A maradék tejet langyosítsd meg, morzsold bele az élesztőt, és egy kiskanál cukorral futtasd fel.
A lisztbe öntsd bele a tojássárgás és élesztős masszát, és kicsit keverd össze. Majd add hozzá az olvasztott vajat, és gyúrd össze az egészet. Keleszd egy órán keresztül. Amikor megkelt, lisztezett deszkán nyújtsd ki fél centi vastagra. Vágj ki belőle 8x8-as négyzeteket. A túrót morzsold össze, tedd bele a porcukrot és a citromlevet, majd alaposan keverd össze. A négyzetek közepére halmozz egy kicsit a töltelékből, majd hajtsd össze, és a végeit alaposan nyomd össze. A tetejéhez egy tojást verj fel, és kend meg vele. Előmelegített sütőben süsd aranybarnára.
Túrótorta
Hozzávalók:
- 40 dkg porcukor
- 25 dkg vaj
- 20 dkg mazsola
- 8 tojás
- 5 evőkanál búzadara
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 marék mandula
- 2 citrom
- 1 kg tehéntúró
- zsemlemorzsa
A tojássárgákat a cukorral, a vaníliás cukorral keverd habosra. Tedd bele a megolvasztott vajat is, és keverd még habosabbra. Az áttört túrót, a mandulát, a búzadarát, a mazsolát is tedd bele, reszeld bele a citrom héját, majd keverd össze. A tojásfehérjét verd kemény habbá, és óvatosan forgasd a túrós masszába. A tortaformát kend ki vajjal, és szórd be zsemlemorzsával. Öntsd bele a tésztát, és süsd aranybarnára. Amikor kihűlt, szedd ki a tortaformából. Ízlés szerint a tetejét szórd meg gyümölccsel.

Szakácskönyv egy kis extrával!
Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Túrókifli
Hozzávalók:
- 40 dkg vaj
- 40 dkg liszt
- 40 dkg sovány túró
- 2 kanál porcukor
- lekvár
A vajat, a lisztet, a túrót és a porcukrot csipetnyi sóval meghintve gyúrd össze. Formázz cipót belőle, és vedd ketté. Nyújtsd fél centi vékonyra és téglalap alakúra. Hajtsd háromszor egymásra, majd nyújtsd ki megint. Balról és jobbról is középre hajtsd, majd össze. Ezután ismét nyújtsd ki, és megint hajtogasd balról, jobbról, illetve össze. Ezt ismételd meg még egyszer. Tedd hűtőbe két órára. Nyújtsd vékonyra, és vágj ki belőle háromszögeket. Kend meg lekvárral, és sodord fel a tésztát. Előmelegített sütőben süsd meg.
Túrós béles
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 2 tojás
- 1 evőkanál tejföl
- 1 teáskanál sütőpor
Hozzávalók a töltelékhez:
- 20 dkg cukor
- 10 dkg mazsola
- 5 dkg vaj
- 3 tojás
- 1 kg túró
- 1 kanál búzadara
- 1 citrom
Hozzávalók a bevonathoz:
- 30 dkg cukor
- 2 dkg vaj
A lisztet, a vajat, a cukrot, a tejfölt, két tojássárgát és a sütőport gyúrd össze. Vedd két részre, és lisztezett deszkán nyújtsd ki vékonyra. A töltelékhez morzsold össze a túrót. A vajat a cukorral keverd habosra, és öntsd a túróhoz. Tedd bele a mazsolát, a vajat, a tojássárgákat, és reszeld bele a citrom héját, de ne dobd el utána, mert még szükség lesz rá. A fehérjét verd kemény habbá, és forgasd bele a túrós masszába. A kinyújtott tésztát szórd meg búzadarával, és simítsd rá a tölteléket, majd fektesd rá a másik kinyújtott lapot is. Süsd világossárga színűre. Amíg sül, készítsd el a bevonatot. A cukrot és a vajat keverd össze, majd a citrom levét csavard bele. Amikor a süti megsült és kihűlt, kend rá a mázat, és várd meg, míg megszilárdul.
OLVASD EL EZT IS!

- sütemény
- édességek
Így süsd meg a tökéletes brownie-t!

- hagyomány
- magyaros
A tökéletes farsangi fánk receptje

- alma
- eper