A tökéletes túrós bukta receptje

Legyen szó édes vagy sós változatról, szárazról vagy zsírosról, tehénről vagy juhról, a túrót mindenhogy szeretjük. Pláne, ha sütiben van.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy finom túrós bukta tökéletes napindító reggeli lehet. Sokan félnek tőle, hiszen nem olyan egyszerű elkészíteni, azonban nem lehetetlen.

17 konyhai eljárás, amit ismerned kell!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ne félj a kelt tésztától, kis gyakorlással igazi szakértő lehetsz, és te sütheted a legfinomabb buktákat a környéken.

Túrós bukta

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 6 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 4 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 3 tojás
  • olaj

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 4 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál citromlé

Két tojássárgáját a cukorral keverj habosra, majd önts hozzá 3 dl tejet. A maradék tejet langyosítsd meg, morzsold bele az élesztőt, és egy kiskanál cukorral futtasd fel.

A lisztbe öntsd bele a tojássárgás és élesztős masszát, és kicsit keverd össze. Majd add hozzá az olvasztott vajat, és gyúrd össze az egészet. Keleszd egy órán keresztül. Amikor megkelt, lisztezett deszkán nyújtsd ki fél centi vastagra. Vágj ki belőle 8x8-as négyzeteket. A túrót morzsold össze, tedd bele a porcukrot és a citromlevet, majd alaposan keverd össze. A négyzetek közepére halmozz egy kicsit a töltelékből, majd hajtsd össze, és a végeit alaposan nyomd össze. A tetejéhez egy tojást verj fel, és kend meg vele. Előmelegített sütőben süsd aranybarnára.

Túrótorta

Hozzávalók:

  • 40 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg mazsola
  • 8 tojás
  • 5 evőkanál búzadara
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 marék mandula
  • 2 citrom
  • 1 kg tehéntúró
  • zsemlemorzsa

A tojássárgákat a cukorral, a vaníliás cukorral keverd habosra. Tedd bele a megolvasztott vajat is, és keverd még habosabbra. Az áttört túrót, a mandulát, a búzadarát, a mazsolát is tedd bele, reszeld bele a citrom héját, majd keverd össze. A tojásfehérjét verd kemény habbá, és óvatosan forgasd a túrós masszába. A tortaformát kend ki vajjal, és szórd be zsemlemorzsával. Öntsd bele a tésztát, és süsd aranybarnára. Amikor kihűlt, szedd ki a tortaformából. Ízlés szerint a tetejét szórd meg gyümölccsel.

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Túrókifli

Hozzávalók:

  • 40 dkg vaj
  • 40 dkg liszt
  • 40 dkg sovány túró
  • 2 kanál porcukor
  • lekvár

A vajat, a lisztet, a túrót és a porcukrot csipetnyi sóval meghintve gyúrd össze. Formázz cipót belőle, és vedd ketté. Nyújtsd fél centi vékonyra és téglalap alakúra. Hajtsd háromszor egymásra, majd nyújtsd ki megint. Balról és jobbról is középre hajtsd, majd össze. Ezután ismét nyújtsd ki, és megint hajtogasd balról, jobbról, illetve össze. Ezt ismételd meg még egyszer. Tedd hűtőbe két órára. Nyújtsd vékonyra, és vágj ki belőle háromszögeket. Kend meg lekvárral, és sodord fel a tésztát. Előmelegített sütőben süsd meg.

Túrós béles

Hozzávalók a tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál sütőpor

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 20 dkg cukor
  • 10 dkg mazsola
  • 5 dkg vaj
  • 3 tojás
  • 1 kg túró
  • 1 kanál búzadara
  • 1 citrom

Hozzávalók a bevonathoz:

  • 30 dkg cukor
  • 2 dkg vaj

A lisztet, a vajat, a cukrot, a tejfölt, két tojássárgát és a sütőport gyúrd össze. Vedd két részre, és lisztezett deszkán nyújtsd ki vékonyra. A töltelékhez morzsold össze a túrót. A vajat a cukorral keverd habosra, és öntsd a túróhoz. Tedd bele a mazsolát, a vajat, a tojássárgákat, és reszeld bele a citrom héját, de ne dobd el utána, mert még szükség lesz rá. A fehérjét verd kemény habbá, és forgasd bele a túrós masszába. A kinyújtott tésztát szórd meg búzadarával, és simítsd rá a tölteléket, majd fektesd rá a másik kinyújtott lapot is. Süsd világossárga színűre. Amíg sül, készítsd el a bevonatot. A cukrot és a vajat keverd össze, majd a citrom levét csavard bele. Amikor a süti megsült és kihűlt, kend rá a mázat, és várd meg, míg megszilárdul.

Ezt is szeretjük