3 népszerű recept a Bud Spencer-, Terence Hill-filmekből

A férfi főz

Adamik Zsolt, a kettős nagy rajongója, aki a konyhában is megállja a helyét, beavat a férfias főzés rejtelmeibe.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ismerik azt a viccet, amikor két hapsi ül a kocsmában, locsolás után, húsvétkor, és még a harmadik sör után sem villant Bud Spencer-Terence Hill filmet a pult fölött a tévé? Mi sem, mert ez a vicc nem létezik.

Vagy, mi több: még poénnak is rossz. Az nem lenne ünnep se talán: nemzettestünk piros betűihez úgy ragadt hozzá eme két nagyszerű talján, Carlo Pedersoli és Mario Girotti, mint csülökhúshoz az ostyaszerű szottya.

Tegyük hozzá: a nemzettest vajmi kevéssé bánkódik ezen. Ők úgy voltak, mit voltak: úgy jók hérosznak, mint ahogy teszem azt, egy Mozart muzsikusnak kitűnő, figyelembe véve, hogy a jó Amadeus nyilván kevesebb kanárizakós gengsztert pofozott széjjel a miami kutyafuttató tőszomszédságában azért, mert bántották a Papit.

Ők voltak kölökkorunkban a jin és a jang, a referencialap, hogy mit illik tenni, ha belenyomják a kisebb fejét a tortába - az adathordozó persze recsegősre másolt VHS, manapság DVD, a szinkron ellenben eredeti, szigorúan Újréti-Bujtor.

Amikor hagymás babot főz a férfi, egy kicsit a gyerekkorát melegíti föl. Könnyes nosztalgiával sóz. A múltat kenyérrel kitunkolt serpenyővel, börleszk módra veri kokin - a hagymás babtól a világban minden káosz renddé lesz kicsit.

Hagymás bab, ahogy a Papi szereti

Hozzávalók:

  • bab
  • szalonna - lehetőleg erdélyi, ha nincs, hozzá se kezdj
  • kevés cukor
  • vörös- és fokhagyma
  • két paradicsom
  • csípős, kicsit omlós kolbászféle
  • marhahús-alaplé
  • só, bors, paprika
  • lager sör

Kétsörös étel. A babot éjszakára babérlevél és egész bors társaságában beáztatom, ha nem, konzervvel dolgozunk. A szeletelt szalonnának forró, de nem tüzes serpenyőben zsírját veszem, kibontom az egyik sört, és miközben emberes karikákra szelem a vöröshagymát, megiszom. A kiolvadt zsírra három teáskanálnyi  - lehetőleg barna - cukrot hintek, egy szempillanatra magára hagyom, majd rádobom a hagymát, percre rá a kolbászt, összekeverem. Sózom, és amíg a hagyma levet ereszt, megtanulok sirályul. A fokhagymát röviddel a bab előtt hajítom a korábbiak mellé, kicsit hagyom rotyogni, majd mehet a négybe vágott paradicsom és a bab, só, bors, őrölt, illetve az apró, csípős, hegyes paprika, elbír más fűszert is, a rozmaringot kifejezetten szereti, ez viszont már ízlés dolga. Húslével babtetőig felöntöm: ekkor kerül kipattintásra a második lager, mire pedig megiszom, kész az egész. Falás közben örülök, mint olasz hülyegyerek a pisztáciafagylaltnak.

Krumplis hal, Zsugabubus módra

Hozzávalók:

  • 4 szelet tengeri halfilé
  • liszt
  • némi sütőpor
  • 1 tojás fehérje
  • sör
  • só, bors
  • olaj
  • 1 kg krumpli

Öntöttvas lábossal dolgozom: ebben a halszelet tudniillik sokkal jobban átsül, ráadásul a tiritarka kalapban kajámba belepofátlankodó, külhoni betyárok megregulázására később kiváló hardverré lehet. Ki halszeletemre szemet vet, vihart arat. A filéket lemosom, majd, mondhatni próbából, épp csak a lisztbe pottyantom őket. Nevezett lisztet aztán elkeverem a sütőporral, hozzáöntöm a sört, és a laza habbá vert tojásfehérjével együtt csomómentes masszát keverek. A filéket megúsztatom, aztán pattogós olajba dobom fickándozni olyasformán, hogy azokat ellepje. Sűrű szellőztetés mellett pontosan addig sütök, míg egy kiérdemesült, nyugdíjas szamuráj és a helybéli tökkelütött segítségével szanaszét nem pofozzuk a szomszédos szigetparadicsom őslakóit gonoszul vegzáló Freddie Mercury Tribute Bandet, illetve, amíg aranybarnává nem lesznek a szeletek.

Miután papírszalvétán lezsíroztam, korábban hasábra vágott, nyolc percig főzött, konyharuhában szárított, majd a sütőben kívül ropogós barnára, belül puhára perzselt chips-szel tálalom. Megjegyzés: az étel ajánlása már csak azért is jogos, mert a zsugabubus szóösszetétel javítását még a Word sem kísérli meg - mondja tehát valaki, hogy nem mítoszról beszélünk itt. A recept angol szakosok számára egyébiránt fish’n chips néven lehet ismerős.

Paquitó kedvenc „víziló” sztéke

Hozzávalók:

  • hátszín - 4 kétujjnyi vastag szelet, nem víziló, marha
  • magvas mustár
  • fokhagyma
  • olaj
  • vaj
  • petrezselyem zöldje
  • bors

Kezdésnek kenek egy Puffin-lekváros kenyeret, majd ugyanazzal a lendülettel kidobom. Miközben a cápák között pusztít a dögvész, hátszínszeleteket hasítok le kéjesen - akinek jó hentest rendelt az ég, annak nem kell, mert le van vágva. Ha hűtőből vettem ki, húsaimat kicsit pihentetem, közben egész borsot török, durvára, az eredményt a szeletekre szórom, és klopfolóval ütögetem belé. Módjával, nem a Paraguliszt verjük egy füstös kártyabarlang közepén. Olívaolajba magos mustárt, félbevágott fokhagymát keverek, egész borsot teszek alá, majd a húsokat belepöndörgetem - nem úsztatom tehát, hanem bevonatolok, már-már pingálom.

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Minimum egy napra arra alkalmas tárolóedényben a hűtőben pácolom, miközben orosz nemesasszonyokkal Molotov-koktélt szopogatok. Az ám a tüzes ital! Pácolás után egy órára kiveszem a hűtőből a húst, letakarva hagyom felengedni kicsit, közben vaslábosomban cseppnyi olívaolajat hevítek. A húsokat oldalanként három- négy percig, vagyis medium-véresre sütöm, majd fordítok: a kész oldalra közben egy jó teáskanál vajat, valamint apróra vágott petrezselymet pakolok. Steakemet fogyasztás előtt sózom csupán, illetve sóznám, ha egy potyautas le nem nyúlná. Nem a papagáj volt akkor mégse.

OLVASD EL EZT IS!

toltott hus lead
  • csirkemell
  • húsételek

4 omlós töltött hús

Ezt is szeretjük