Fogyaszt, csökkenti a koleszterinszintet és a stroke kockázatát: a paradicsom 4 jótékony hatása

A kalóriaszegény paradicsomnak nagyon sok fajtája van, és sokféleképpen használható fel.

Paradicsom hatása fogyás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyár slágere a paradicsom, ami lédús, zamatos, édes íze miatt számtalan módon variálható. Kiváló alapja egy könnyed, egyszerű levesnek, isteni salátának, szósznak, de szénhidrátszegény tésztával, hússal is jól kombinálható.

A kalóriaszegény zöldség Dél- és Közép-Amerikából indult hódító útjára, Európában csak a 16. század után vált ismertté, de mára a mediterrán konyha nélkülözhetetlen alapanyaga lett. Kezdetben dísznövény volt, az 1870-es években termesztették legelőször hazánkban. 

Miért jó választás a paradicsom?

A napfényben érlelt paradicsom a kiváló vitamin- és ásványianyag-forrás, zamatos íze nem hasonlítható össze a külföldről behozott változattal. A burgonyafélék családjába tartozik, tápanyagai révén számtalan módon hat a szervezetre, és támogatja a fogyást, így mindennap fogyaszthat belőle az ember. 

GettyImages-460758977

A paradicsom rosttartalma magas, 100 grammja 12 grammot tartalmaz, így könnyen eltelíti a gyomrot, csökkentve az étvágyat, de magas víztartalma is tovább fokozza a laktató hatást. Tápanyagai között számos ásványi anyag és vitamin található, mint például B-, C-, E-, K-vitamin, folsav, kálium, magnézium, vas, kalcium és foszfor. A paradicsomban található primer karotenoid, a likopén hatásos antioxidáns, amely gátolja a rákos sejtek kialakulását, valamint védi a méreganyagokat és a felesleges vizet kiválasztó vese működését, így nagy szerepe van a szervezet zavartalan működésben. A likopén adja a zöldség élénkpiros színét, minél pirosabb, annál jobb a diéta szempontjából.

Egy másik különleges hatóanyag a paradicsomban a 13-oxo-ODA zsírsav, amely csökkenti a gyulladást a szervezetben, aktivizálja a test zsírbontó folyamatait, és támogatja a szív egészségét.

Csökkenti a koleszterinszintet

Kutatások azt is bizonyították, hogy a paradicsom rendszeres fogyasztása csökkenti a rossz – LDL – koleszterin szintjét. 21 alany vett részt a vizsgálatban, ahol három héten át paradicsomból készült ételeket fogyasztottak. A vizsgálat végén megállapították, hogy a kontrollcsoporthoz viszonyítva 17%-kal csökkent a szervezetükben az LDL-koleszterin-koncentráció.

Csökkenti a stroke kockázatát

A paradicsom és a belőle készült ételek fogyasztásával csökken a stroke előfordulásának kockázata: finn kutatók rájöttek, hogy 55%-kal alacsonyabb a stroke-kockázat, azoknál 46-56 éves férfiak között, akiknek likopén szintje magasabb.

Isteni paradicsomos receptek

A kalóriaszegény paradicsomnak nagyon sok fajtája van, és sokféleképpen használható fel. Összegyűjtöttük a legjobb recepteket, amik most, szezonban az igaziak.

Könnyed reggeli vagy vacsora lehet a bruschetta, amit az olaszok fokhagymával, egy pici olívaolajjal, paradicsommal és friss zöldfűszerekkel fogyasztanak. Teljes kiőrlésű kenyeret használj pirítósnak.
A fűszeres paradicsomleves hidegen és melegen egyaránt finom. Jól illenek hozzá az olyan fűszerek, mint az oregánó, bazsalikom vagy rozmaring. Egy csésze belőle csupán 80 kalóriát tartalmaz.
A francia lecsót, azaz a ratatouille-t nem szalonnazsíron, de olívaolajon pirítják, és mehet bele cukkini, padlizsán vagy gomba is. Ha szeretnél egy kis változatosságot, próbáld ki, a pontos receptet ide kattintva találod.
Ami az olaszoknak a pizza, az a franciáknak a quiche, amit teljes kiőrlésű változatban is elkészíthetsz. Paradicsom mellett tehetsz bele zöldbabot, borsót, póréhagymát és szerecsendiót.
Ebédként vagy vacsoraként is bevetheted a sütőben sült, darált hússal vagy tojással töltött paradicsomot. Laktató, mégsem nehéz a gyomornak. Mutatjuk a receptet!
A paradicsomos húsgombócot diétás változatban is elkészítheted. Használhatsz darált csirkemellet és rizs helyett bulgurt.
Csirkemell mellé könnyed köretként szolgál a paradicsomos rakottas, amelyben helyet kaphat cukkini és padlizsán is.
A paradicsomos-currys csicseriborsó Indiába invitál egy utazásra. A curry alapanyagának számító kömény elősegíti a gyomornedvek kiválasztását, szélhajtó hatása révén pedig csökkenti a has puffadását.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük