Fehér vagy barna rizs? Heti 1 kilót fogyhatsz az egyszerű váltással

A magas rost- és ásványianyag-tartamú barna rizs hatékony társad lehet a diétában.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Bizonyára sok helyen hallottad már, hogy ha egészségtudatosabban szeretnél élni, illetve fogyókúrázol, többek között érdemes a szokásos krumpli-fehér rizs köreten variálnod egy kicsit.

Ha nem szeretnél rögtön kölessel vagy bulgurral kezdeni, érdemes első körben csak egy kicsit módosítani a menün: próbáld ki a barna rizst!

Mitől jobb a barna rizs, mint a fehér?

A rizsre, csakúgy, mint más gabonafélékre, jellemző, hogy minél nagyobb a feldolgozottság foka, annál kevesebb vitamin és ásványi anyag marad benne. Ennek oka, hogy a tápanyagok döntő többsége a rizskorpában, illetve -csírában található. Így azok, akik túlnyomórészt fehér rizsen élnek, gyakran szenvednek B1-vitamin-hiányban.

Más gabonafélékhez hasonlóan a rizsszem külső héja alatt úgynevezett aleuronréteg található, mely vitaminokat tartalmaz. A fényezett fehér rizsnél ezt a réteget eltávolítják, csak a barna rizsben marad meg.

Mi a helyzet a gyorsrizzsel?

Az előfőzött vagy gyorsrizst a koptatást, illetve fényezést megelőzően forró vízzel kezelik, így a vitaminok egy része a rizs belsejébe kerül, és főzés után is megmarad.

Az alábbi képgalériát érdemes átlapoznod, ha szeretnél megismerni néhány egészséges köretvariációt a barna rizsen kívül.

A barna rizs segíti a fogyókúrát

A barna rizs amellett, hogy a szervezet működése szempontjából hasznos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, magas rosttartalmának köszönhetően az emésztési folyamatokra is jó hatással van. Nem véletlen, hogy régóta használják különféle emésztőrendszeri zavarok kezelésére, illetve megelőzésére - a székrekedéstől kezdve egészen a vastagbél-megbetegedésekig.

Mivel a barna rizs alacsony glikémiás indexéből adódóan segíti a vércukorszint egyensúlyban tartását, fogyasztásának köszönhetően elkerülheted a hirtelen jövő éhségrohamokat. Már azzal is beindíthatod a súlyvesztést, ha étrendedben lecseréled a szokásos krumpli-fehér rizs köretet barna rizsre, és igyekszel minél kevesebb cukros ételt fogyasztani - így a dietetikusok által ajánlott heti egy kilogrammos súlyvesztéssel számolhatsz.

Annak érdekében, hogy az anyagcsere-folyamatok valóban felgyorsuljanak a magasabb rostfogyasztásnak köszönhetően, érdemes napi két-két és fél liter folyadékot is magadhoz venni. A rizs mindemellett jó keményítőforrás, ráadásul gluténmentes szénhidrátját lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Mire ügyelj?

Az elmúlt években mind népszerűbbé váltak a barna rizsre alapozott makrobiotikus étrendek. Azt azonban tartsd szem előtt, ha rendszeres fogyasztóvá válsz, hogy a barna rizs korpája fitinsavat tartalmaz, ami gátolja a kalcium és a vas felszívódását.

Ezt is szeretjük