Puffadás, fáradtság, székletproblémák

A lisztérzékenység tünetei

A kellemetlen tünetek komoly emésztőrendszeri megbetegedésre utalhatnak. Járj utána!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Míg korábban a lisztérzékenységet - más néven gluténérzékenységet vagy coeliakiát - gyermekbetegségnek tartották, napjainkban mind több felnőttnél diagnosztizálják az egészségügyi problémát. Hazánkban körülbelül százezer ember szenved lisztérzékenységben, így ez a leggyakoribb krónikus vékonybélbetegség.

Az már egyértelmű, hogy a betegség genetikailag meghatározott, ám egyelőre a szakértők sem tudják pontosan, hogyan öröklődik tovább. A betegség következtében súlyos hiányállapotok alakulhatnak, így diagnózisa rendkívül fontos, a terápiát jelentő gluténmentes diéta pedig
életmódváltást von maga után.

Ha arra gyanakszol, hogy a betegség talán téged is érint, vagy több információra vagy kíváncsi a lisztérzékenységgel kapcsolatban, látogass el a www.liszterzekeny.hu weboldalra!

Miért alakul ki?

A betegség hátterében a szervezet egyes gabonafélék fehérjéivel szembeni túlérzékenysége áll. A glutén nevű fehérje egyes részei ugyanis a bél nyálkahártyáján keresztül aktiválják a lisztérzékenyek immunrendszerét.

A fehérvérsejtek ilyenkor gyulladásos folyamat révén rongálják a nyálkahártyát, minek következtében a bélbolyhok károsodnak, és a tápanyagok felszívódása akadályozottá válik. Mivel a szervezet így nem képes felvenni a működéséhez szükséges anyagokat, a gluténérzékenység nyomán különböző hiánybetegségek - például vérszegénység, fehérjehiány - alakulnak ki.

A betegség változatos - és más-más egészségügyi problémákhoz nagyon hasonló - tünetekkel jelentkezhet. Jellegzetes tünete nincs, ezért a lisztérzékenység gyanúja csak ritkán merül fel. Az alább felsorolt tünetek együttes fennállása azonban intő jel lehet, így, ha ismerősek, mindenképpen érdemes felkeresned szakembert.

A lisztérzékenység jelei

  • Fogyás, sápadt bőr.
  • Puffadás, görcsös hasi fájdalom.
  • Vérszegénység, állandó fáradtság.
  • Száraz bőr, fénytelen, töredezett haj.
  • Jellegzetes hólyagos, viszkető bőrtünetek.
  • Nagy mennyiségű, fénylő széklet vagy székrekedés.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Diagnózis

A betegségre a laborvizsgálatok eredményei közül általában a vérszegénység, a fehérjehiány, az alacsony kalcium-, illetve foszforszint hívja fel a figyelmet. Az egyértelmű diagnózishoz gasztroenterológiai vizsgálatra van szükség. Ez vérvizsgálatból, valamint vékonybél-biopsziából áll, ilyenkor a bélbolyhokból kicsípnek egy darabot, melynek vizsgálatával megállapítható, hogy valóban coeliakia okozza-e a tüneteket.

Veszélyes ételek

Ha bebizonyosodik a lisztérzékenység gyanúja, sok étel fogyasztásáról le kell mondanod. Kerülnöd kell a búza-, az árpa-, a rozs-, valamint a zabtartalmú élelmiszereket, de le kell mondanod a készételekről, malátáról, a korpáról is. Előfordulhat, hogy a hiánybetegség megszüntetésére vas-, illetve vitaminpótlásra is szükséged lesz. Az emésztőrendszer helyreállása nem megy egyik napról a másikra, előfordulhat, hogy a folyamat évekbe telik.

Életmódváltás

A liszt-, illetve gluténérzékenység kezelésére nincsen specifikus gyógyszer, a ma ismert egyetlen gyógymódot az jelenti, ha kiiktatod a glutént az étrendedből. Ehhez mindenképpen érdemes kikérned egy dietetikus szakértő tanácsát. Ő tudja pontosan megmondani, hogy milyen
élelmiszereket kell kerülnöd.

Gluténmentesen

Szerencsére ma már számos olyan, gyermekek és felnőttek számára készült diétás élelmiszer kapható a nagyobb áruházakban, melyet bátran
fogyaszthatnak a gluténmentes diétázók. Az élelmiszereken a
gluténmentes feliratot kell keresned. A termékek csomagolásán a
glutént tartalmazó összetevők felsorolása évek óta kötelező.

Ezt is szeretjük