Puffadás, fáradtság, emésztési zavar
A laktózérzékenység tünetei
A tejcukor-érzékenység milliókat érint világszerte. Ismerd fel a betegséget, és tegyél ellene!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Talán meglepő, de az emberiség zömét - kivéve azokat, akik eredetileg Európa északi részéből származnak - kisebb vagy nagyobb mértékben sújtja a laktózérzékenység.

Az északi népeknél evolúciós jelentősége volt a tejtermékek fogyasztásának. A hideg idő miatt kevesebb gabonát tudtak termelni, így a tejtermékeken sokszor a túlélésük múlott. A legtöbb etnikai csoportban azonban a felnőtt lakosság 20-65%-a küzd ezzel a problémával. Ha te is érintett vagy, néhány ügyes trükkel enyhítheted a tüneteket.

Mi okozza a bajt?

A betegség akkor alakul ki, ha a vékonybélben nincs elegendő laktáz. Ez az enzim elengedhetetlen a tejtermékekben természetesen jelen lévő cukor, a tejcukor vagy laktóz megemésztéséhez. Így a tejcukormolekulák nem szívódnak fel, vizet kötnek meg, és kellemetlen emésztési bántalmakhoz vezetnek. A betegség öröklődő - hátterében egy DNS-variáns áll.

Ha további információkra vágysz a betegséggel kapcsolatban, videónkból megtudhatod, pontosan hogy alakul ki, és milyen kezelési lehetőségei vannak.
(%videobox(id: 60292)%)

Jellemző tünetek

Sajnos a tejcukor-érzékenységet sokszor nehéz felismerni, mivel tünetei nagyrészt megegyeznek más emésztési bántalmakéival. Ha azonban az alább felsorolt kellemetlen problémák valamilyen tejtermék elfogyasztása után egy-két órán belül jelentkeznek, nagyon valószínű, hogy laktózérzékenységben szenvedsz.

Legfőbb jelek

  • Puffadás, hasi fájdalom.
  • Fáradtság.
  • Émelygés, rossz közérzet.
  • Hangos bélmozgások.
  • Hasmenés, esetleg hányás.

Mit tehetsz ellene?

Toleranciavizsgálat

Ha magadra ismertél a tünetekből, mindenképp fordulj orvoshoz, aki elküld majd toleranciavizsgálatra. A laktózérzékenység szintje ugyanis egyénenként változhat, ezért meg kell bizonyosodni róla, mennyi tejterméket visel el a szervezeted. Egyeseknél már az is bajt okoz, ha egy negyed pohár tejet megisznak, míg az érintettek mintegy 30%-ánál csak egy liter elfogyasztása után kezdődnek a problémák. A gasztroenterológiai vizsgálat eredménye megmutatja, mennyi önmegtartóztatásra lesz szükséged. Kézenfekvő megoldás, hogy csökkentsd a tej és tejtermékek fogyasztását egészen addig, amíg a tünetek el nem múlnak.

Használj szintetikus laktázt!

Vannak olyan országok, ahol a tejhez eleve adagolnak enzimet. Laktázt te magad is belekeverhetsz a tejbe - folyadék és tabletta formájában is megvásárolható. Ha a folyékony laktázból néhány cseppet adsz fél liter tejhez, akkor a szokottnál kissé édesebb ízű tejet kapsz, mely nem okoz haspuffadást. Használatáról azonban mindenképpen kérd ki orvosod véleményét!

Szoktasd hozzá a szervezeted!

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy próbálj a tejtermékekből naponta egészen kicsi adagokat fogyasztani, majd idővel emeld a mennyiséget.

Így fokozhatod a szervezet tűrőképességét. Ha azonban a tünetek újra megjelennek, csökkentsd az adagokat!

Egyél joghurtot!

Azok a mikroorganizmusok, melyek a tejből joghurtot érlelnek, laktázt is termelnek. Ráadásul a joghurtban az azonos mennyiségű tejben található laktózmennyiségnek csak 75%-a mutatható ki, így a fogyasztása általában nem jelent akkora veszélyt, mint az, ha tejet innál. Az amúgy egészséges, de laktózintoleranciában szenvedő emberek mintegy 70-80%-a káros következmények nélkül ehet joghurtot. Ráadásul a benne lévő laktáz a vékonybélben is kifejtheti a hatását.
 

Tegyél próbát a sajttal!

A sajtban kevesebb laktóz van, mint a tejben. Elsősorban kemény sajtokat érdemes fogyasztanod, melyek a hosszabb érlelési folyamat során már csak nyomokban tartalmazzák a vegyületet. Ez egyrészt segít megúszni a kellemetlen tüneteket, másrészt fogyasztásával fokozhatod a tűrőképességedet.

Tejet csak kísérővel!

Ha szeretnél tejet inni, megteheted, de fontos, hogy betarts bizonyos óvintézkedéseket. Soha ne fogyaszd önmagában, legalább pár szem kekszet vagy szendvicset egyél mellé. Amennyiben tejcukor-érzékenységed csupán enyhe fokú, ezzel a trükkel megúszhatod a kellemetlen tüneteket.

Cikkünk a Reader's Digest Szakorvosi tanácsadó - Házi gyógymódok című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

legkoondicionalo
  • légkondicionáló
  • tünetek és betegségek

3 súlyos betegség, amit a légkondicionáló okoz

Ezt is szeretjük