Székrekedés, puffadás, gyomorégés

Súlyos emésztőrendszeri betegségek tünetei

Figyelj az apróbb jelekre és vedd észre időben a problémát!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A belek, illetve a gyomor nyálkahártyájának károsodása, illetve gyulladása fennakadásokat okozhat az emésztési folyamatban, valamint táplálkozási zavarok kialakulásához vezethet. Bizonyos esetekben pedig még ennél is súlyosabb következményekkel járhat.

Vakbélgyulladás

A betegség megnevezése kissé félrevezető, hiszen a probléma esetében nem maga a vakbél, hanem az azon található féregnyúlvány gyullad be. A féregnyúlvány a vastagbél kezdeti szakaszából kiinduló körülbelül kilenc centiméter hosszú, csőszerű képlet - mely a jelenlegi orvostudományi ismeretek szerint különösebb funkcióval nem bír. Bármely életszakaszban begyulladhat, de jellemzően 8-25 éves kor között fordul elő. Kezelése a féregnyúlvány műtéti eltávolításával történik.

A gyulladás tünetei

 • Enyhe, nem állandó fájdalom a köldök környékén.

 • Hőemelkedés, rosszullét, hányás.
 • Véres vizelet - ha a féregnyúlvány nyomja a húgyvezetéket.
 • Erősödő fájdalom a köldök és a jobb csípőcsont közötti szakaszon.
 • Székrekedés, esetleg hasmenés.

A vakbélgyulladást leginkább úgy kerülheted el, ha igyekszel rostban gazdag táplálékokat fogyasztani. A tudományos megfigyelések szerint ugyanis a betegség előfordulási gyakorisága ritkább az olyan országokban, ahol hagyományosan sok rostos élelmiszert fogyasztanak. Ezenkívül fontos tudnod, hogy - bár a vakbélgyulladás kezelése ma már rutinműtétnek számít - amennyiben későn fordulsz orvoshoz, a féregnyúlvány kilyukadhat - perforál -, és tartalma a hasüregbe ürül, következtében pedig hashártyagyulladás alakulhat ki.

Gyomorhurut

A gyomorhurut valójában általános elnevezés, amelyet a gyomor nyálkahártyáját érintő különféle betegségekre használnak. Alapvetően három fő típusa létezik: heveny, krónikus - idült - valamint atrófiás. Ez utóbbi jellemzően az ötven év felettieket érinti. A betegség során a gyomornyálkahártya sorvadásnak indul, és a nyálkahártyában lévő mirigyek foltokban lévő pusztulása miatt csökken a gyomornedvtermelés. Mindennek következtében pedig fokozódik a bakteriális fertőzések kockázata.

A betegség másik két fajtája - a heveny és az idült - azonban bármely életkorban előfordulhat. A probléma leggyakoribb okozója a Helicobacter pylori nevű baktérium, mely antibiotikumokkal viszonylag jól kezelhető. A baktérium megtelepszik a gyomornyálkahártyában, és pusztítja azt. Amennyiben pedig nagy mennyiségű gyomornedv szabadul fel a szervezetben - például súlyos stressz vagy valamilyen sérülés hatására - a betegség fekélyek kialakulásához vezethet.

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Gyanús jelek

 • Gyomorégés.
 • Hányinger.
 • Étvágytalanság.
 • Az emésztett vértől fekete széklet.

A gyomorhurutok nagy része megelőzhető - esetleg kezelhető - a fűszeres ételek, a dohányzás és az alkoholos italok mellőzésével. Ezenkívül fontos, hogy kerüld a nehezen megemészthető táplálékokat is. A gyomorsavtermelés gátlása pedig gyógyszeres kezeléssel érhető el.

Crohn-betegség

Krónikus gyulladásos betegség, mely többnyire a vékonybél alsó szakaszában, a csípőbélben alakul ki. A probléma során a bélfal megvastagodik, és fekélyek keletkeznek rajta. Az állapotot leggyakrabban a kamaszok között, illetve a fiatal felnőttek körében mutatják ki.

A betegség jelei

 • Hasmenés, bűzös széklet.
 • Hasi fájdalom, bélgázosság.
 • Étvágytalanság, fogyás.
 • Láz, fáradékonyság.
 • Fájdalmas, vörös duzzanatok a bőrön.

Mivel a Crohn-betegség oka máig tisztázatlan, megelőzésének módjai sem ismeretesek. Mindössze annyit lehet tudni, hogy kialakulásában bizonyos örökletes tényezők játszanak szerepet. A probléma kezelése gyulladásgátlókkal, illetve tályog esetén antibiotikumokkal történik. Ezenkívül fontos az étrend módosítása is: általában fehérjedús és vitaminban gazdag táplálkozásra van szükség. A betegség során tünetmentes időszakok és visszaesések váltogatják egymást. Az utóbbiak főleg stressz hatására jelentkeznek. Egyes esetekben azonban a panaszok fokozatosan megszűnnek.

Cikkünk a Reader's Digest Családi orvosi kalauz című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

csipkes felso nagy
 • gyógynövény
 • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

reggeli no
 • megelőzés
 • cukorbetegség

Nem reggelizel?

Ezt is szeretjük