Sajt helyett ezt edd, ha fogyni akarsz: fel sem tűnik majd a csere

A vegán sajtok többféle alapanyagból készülnek, ezért érdemes megnézni az összetevőit.

Vegán sajt előnyei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egészséges életmód követői között vannak, akik a vegán termékeket választják. A vegán sajt jó fogyókúrás alternatíva és azok is szívesen fogyasztják, akik tejmentesen szeretnének étkezni. Felmerül azonban a kérdés, hogy valóban annyira egészséges-e ez az étel, mint ahogy azt a legtöbben gondolják, 

Vegán sajt előnyei

A vegán sajtnak többféle egészségügyi szempontból kedvező hatása van, hiszen a hagyományos, tejalapú sajtoknál jóval kevesebb kalóriát tartalmaz. Ugyanakkor sokféle alapanyagból készülnek, ezért vásárláskor érdemes elolvasni a vegán sajt címkéjén lévő összetevők listáját.

Az alapanyagai lehetnek a kesudió, szója, mandula, kókuszolaj, pálmaolaj és emulgeálószerek. Alapvetően két fajta vegán sajtot lehet találni a boltok polcain. Az egyik olaj alapú, amihez emulgeálószert és ízesítőket adnak, a másik dió alapú, elsősorban kesudióból gyártják és probiotikus baktériumokkal fermentálják.

vegán-sajt
Fotó: OlenaMykhaylova / Getty Images Hungary

A fogyókúrázóknak jó hír, hogy alapvetően kevesebb kalóriát juttatnak a szervezetükbe akkor, ha a hagyományos sajt alternatívájaként a vegán sajtot fogyasztják, amiről egy tanulmány is beszámolt. Ugyanakkor a hagyományos sajtok többnyire több fehérjét és kalciumot tartalmaznak, és ez is szempont lehet a választásnál.

A cikk az ajánló után folytatódik

Prémium vitaminok szerves forrásából

Fedezd fel a BioTechUSA új, prémium étrendkiegészítőit, melyeket a természet által inspirált hatóanyagok gondos válogatásával alkottunk meg a szervezetünk optimális működésének támogatására. A funkcionális termékek tökéletesen kiegészítik egymást, így teljeskörű megoldást nyújtanak a legmagasabb szintű napi rutinhoz.   

Promóció

A vegán sajtokban általában 5-8 grammal kevesebb a fehérje, mint a tejalapú sajtokban, és míg a hagyományos sajtok a napi kalciumbevitel húsz-harminc százalékát is fedezik, addig ez a vegán sajtról nem elmondható. A vegán sajtok viszont a laktózmentesen étkezőknek is jó alternatívát jelentenek, ami előnyükre szól. Érdemes figyelni arra, hogy a bennük lévő kókusz- és pálmaolaj miatt a telítettzsírsav-tartalmuk magas lehet, így a fogyasztásuk ugyanolyan mértékkel javasolt, mint a tej alapú sajtoké. A telített zsírok túlzott fogyasztása ugyanis olyan betegségek kockázatát növeli, mint a szív- és érrendszeri betegségek.

Tele van fehérjékkel és a fogyást is felgyorsítja: 5 könnyen összedobható saláta ebédre

A fehérje elengedhetetlen tápanyag, ha zöldségekkel együtt eszed, magas tápértékű, egészséges lesz az ebéded.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük