Rákellenes, szívvédő, gyulladáscsökkentő
Mi az?
Az ősz egyik legszebb ajándéka, és a belőle készült nedű nem csupán finom, de rendkívül egészséges is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre többször hallható orvosoktól is, hogy a szőlő és a mértékkel fogyasztott vörösbor egészségvédő hatással bír. Bár a gyümölcs egész évben kapható, valódi szezonja most köszönt be. Ha lehet, akkor piacon, kistermelőktől vásárold ezt a finom csemegét, hiszen biztosan nem utaztatták földrészeken át, és nem kellett semmilyen szerrel tartósítani, hogy elálljon.

Rákellenes

Napjainkban számos tanulmány állítja, hogy a resveratrol kiváló daganatellenes szer a prosztata-, tüdő-, máj- és mellrák esetén. Egy külföldi orvosi folyóiratban - a Journal of Applied Toxicology-ban - megjelent tanulmány szerint ez az anyag védelmet nyújt az egyik legveszélyesebb karcinogén, a benzopyren ellen.

A lefolytatott kísérletekben az állatokat benzopyren hatásának tették ki, és jelentős DNS-sérülést tapasztaltak ennek következtében. Amikor viszont resveratrolt is kaptak az állatok, akkor a DNS-sérülés a felére csökkent, sőt, azokban a sejtekben, melyekben a DNS sérült, a resveratrol segítette a sejtelhalást, azt a folyamatot, mellyel a szervezet elpusztítja a rákos sejteket.

Egy Las Vegas-ban tartott gasztroenterológiai ülésen a New York-i Egyetem kutatói érdekes tanulmányukról számoltak be. A vörösbor és a fehérbor kedvelői között végezték a felmérést, kiknek életmódja és borfogyasztási kultúrája hasonló volt. A fehérbor esetén semmilyen összefüggést nem állapítottak meg a vastag- és végbélrák kialakulásával kapcsolatban, míg a rendszeres vörösborivás 68%-kal csökkentette a rák kialakulásának kockázatát.

Szív- és érrendszeri betegségek ellen

A finom, lédús csemege kiváló mangánforrás, sok C-, B1-, B6-vitamint és káliumot tartalmaz. A kék szőlő flavonoidok, többek között quercitin és resveratrol biztos forrása. Ezek az anyagok csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát azzal, hogy megakadályozzák a vérrögök és a vérerek falán a lerakódások képződését, valamint megvédik az LDL-koleszterint a szabadgyökök károsító hatásától.

Az LDL-koleszterint sokszor hívják rossz koleszterinnek is, de valójában csak miután a szabadgyökök kifejtették negatív hatásukat, azután válik az egészségre veszélyessé.

A már említett resveratrol gátolja azt a hormont, melyet a magas vérnyomás és a szívbetegségek egyik okozójának tartanak. Az agyi katasztrófa megelőzésére javasolják a resveratrolban gazdag növények - szőlő, földimogyoró - fogyasztását, valamint napi másfél pohár vörösborét, így az agyi véráramlás 30%-kal javítható. A szőlő héjában lévő fenolösszetevők ugyancsak szívvédő hatással bírnak: gátolják azoknak a fehérjéknek a képződését, melyek a vérerek összehúzódását okozzák, így csökkentve az oxigén eljutását a szívhez.

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Gyulladáscsökkentő vörösbor

A vörösbor készítésénél a héjban található anyag, a szaponin feloldódik az erjedés folyamán. Ez a vegyület megköti a koleszterint, és megakadályozza annak felszívódását, valamint csökkenti a gyulladásos folyamatok kialakulását is. A Kaliforniai Egyetem kutatócsoportja szerint az alkohol a szaponint jobban oldja, ezért a borból elérhetőbb a szervezet számára.

A tudósok összehasonlították a vörös- és fehérborokat, és azt tapasztalták, hogy ez a vörösborokban nagyobb koncentrációban található meg: pontosabban háromszor, tízszer annyit tartalmaznak belőle, mint a fehérbor. Minél erősebb volt a vörösbor, annál több szaponint tartalmazott. A kutatás szerint a 16%-os vörös Zinfandel viszi a pálmát, ezután következik a Syrah, majd a Pinot noir és a Cabernet Sauvignon. Az ideális szaponinbevitelt 15 milligrammban állapítják meg, és egy pohár vörösbor ennek felét tartalmazza.

Cikkünk a Fitway Magazin írása alapján készült.

A betegségek megelőzése egyszerűbb, mint gondolnád! Ha szeretnéd megtudni, hogy őrizheted meg az egészségedet, szívesen megismernéd a leghatékonyabb fogyókúrás módszereket, és meg akarod találni a számodra ideális diétát vagy edzéstervet, olvasd el a fitway.hu cikkeit!
Ezt is szeretjük