Szívvédő, rákellenes, fogvédő

Mi az?

Létezik egy kellemes és ízletes csodaszer, mely jót tesz a léleknek, alkalomadtán pedig akár az életedet is megmentheti.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár az utóbbi években nálunk is divatba jöttek, és gombamód szaporodnak a városban a teaházak, sokan nem tudnak róla, hogy a teaivás nem csupán kellemes időtöltés. Tudományos vizsgálatok kimutatták ugyanis, hogy a tea kedvelői között alacsonyabb a szívbetegség, a stroke és a rák kialakulásának kockázata, ráadásul a gőzölgő, aromás nedű akár a fogszuvasodástól is megvédhet.

Védd a szíved napi három csészével!

A tea polifenoljai erős antioxidánsként védelmi szerepet játszanak az egész szervezetben, így a keringési rendszerben is. Csökkentheted a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, ha odafigyelsz arra, hogy legalább napi kettő-három csésze teát igyál.

A teában lévő vegyületek megakadályozzák a koleszterin oxidációját, ami akkor következik be, amikor a szabadgyökök reakcióba lépnek a koleszterinnel. A folyamat hatására a koleszterin nagyobb valószínűséggel tapad meg az artériák falán, ami pedig az első lépés a szívbetegséghez vezető úton.

Hasonló a helyzet a stroke-nál is: a sok teát fogyasztó nők körében alacsonyabb az előfordulási aránya, ami valószínűleg azzal magyarázható, hogy a teában lévő polifenolok csökkentik a sérülékeny agyi vérerek károsodását. Így amellett, hogy élvezheted a remek ízélményt, még a szervezeteddel is jót teszel.

Teával a rák ellen

Az 1990-es évek eleje óta vizsgálják a tea és a rák kialakulásának kapcsolatát. Annyi bizonyos, hogy a növényben lévő vegyületek - főként a tea száraz tömegének mintegy 30%-át kitevő polifenolok - a valaha ismert legerősebb antioxidánsok közé tartoznak.

Az antioxidánsok olyan kémiai anyagok, melyek gátolják a szabadgyökök hatásait - ezek a szabadon mozgó oxigénmolekulák az egész testben károsítják a sejteket, növelik a rák és más súlyos betegségek kialakulásának kockázatát.

A különféle kutatások egymásnak ellentmondó eredményre vezettek: kínai tudósok például azt állapították meg, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztása jelentős mértékben csökkenti a gyomor- és a nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát. Egy Hollandiában végzett kutatás viszont nem mutatott ki összefüggést a teázás és a rák elleni védelem között. Mindenesetre a zöld teával végzett kísérletek azt mutatják, hogy ez a
fajta hatékonyabb a rák ellen, mint a fekete. A benne lévő katekinek ugyanis gátolják a rákos sejtek növekedéséhez szükséges enzim - az urokináz - termelődését. Ráadásul a programozott sejthalál folyamatát, az úgynevezett apoptózist is serkentik a rákos sejtekben.

Külsőleg

A zöld tea ugyanolyan hatékonynak bizonyult elfogyasztva és a bőrre alkalmazva.

A jelenleg folyó kutatások részeként a tablettában beadott zöld tea védőhatását a napfény okozta bőrkárosodás ellen éppúgy elemzik, mint a zöld tea helyi alkalmazását a rákot megelőző bőrelváltozások csökkentésében. Számos kozmetikai cég is elkezdett zöld teát adni bőrápolási termékeihez, mert antioxidáns hatása csökkentheti a ráncokat és a bőrkárosodás egyéb jeleit.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Gyönyörű, egészséges fogak és száj a tea segítségével

A teából készített főzet - antibakteriális hatásának köszönhetően - a szájápolásban is segítségedre lehet. Ha erősebb fogakat szeretnél, bátran fogyassz naponta több csésze teát, ugyanis az ízletes ital némi fluoridot is tartalmaz. Ez az ásványi anyag erősíti a fogakat, ellenállóbbá teszi azokat a savak támadásával szemben, és gátolja a fogszuvasodást.
Ezenkívül a teában lévő csersavak és polifenolok gátolják a szájüregben a baktériumok szaporodását. Mindemellett a szádban keletkezett sebek kezelésére is alkalmas a tea: a nedves teafilter hathatós enyhülést nyújthat, ha a sebre szorítod néhány percig.

Ennek az az oka, hogy a tea lúgos kémhatású, így közömbösíti a savakat, melyek bejutnak a seb következtében feltárult szövetekbe.

Cikkünk a Reader's Digest 1001 otthoni gyógyír című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük