Szívvédő, rákellenes, fogvédő

Mi az?

Létezik egy kellemes és ízletes csodaszer, mely jót tesz a léleknek, alkalomadtán pedig akár az életedet is megmentheti.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár az utóbbi években nálunk is divatba jöttek, és gombamód szaporodnak a városban a teaházak, sokan nem tudnak róla, hogy a teaivás nem csupán kellemes időtöltés. Tudományos vizsgálatok kimutatták ugyanis, hogy a tea kedvelői között alacsonyabb a szívbetegség, a stroke és a rák kialakulásának kockázata, ráadásul a gőzölgő, aromás nedű akár a fogszuvasodástól is megvédhet.

Védd a szíved napi három csészével!

A tea polifenoljai erős antioxidánsként védelmi szerepet játszanak az egész szervezetben, így a keringési rendszerben is. Csökkentheted a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, ha odafigyelsz arra, hogy legalább napi kettő-három csésze teát igyál.

A teában lévő vegyületek megakadályozzák a koleszterin oxidációját, ami akkor következik be, amikor a szabadgyökök reakcióba lépnek a koleszterinnel. A folyamat hatására a koleszterin nagyobb valószínűséggel tapad meg az artériák falán, ami pedig az első lépés a szívbetegséghez vezető úton.

Hasonló a helyzet a stroke-nál is: a sok teát fogyasztó nők körében alacsonyabb az előfordulási aránya, ami valószínűleg azzal magyarázható, hogy a teában lévő polifenolok csökkentik a sérülékeny agyi vérerek károsodását. Így amellett, hogy élvezheted a remek ízélményt, még a szervezeteddel is jót teszel.

Teával a rák ellen

Az 1990-es évek eleje óta vizsgálják a tea és a rák kialakulásának kapcsolatát. Annyi bizonyos, hogy a növényben lévő vegyületek - főként a tea száraz tömegének mintegy 30%-át kitevő polifenolok - a valaha ismert legerősebb antioxidánsok közé tartoznak.

Az antioxidánsok olyan kémiai anyagok, melyek gátolják a szabadgyökök hatásait - ezek a szabadon mozgó oxigénmolekulák az egész testben károsítják a sejteket, növelik a rák és más súlyos betegségek kialakulásának kockázatát.

A különféle kutatások egymásnak ellentmondó eredményre vezettek: kínai tudósok például azt állapították meg, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztása jelentős mértékben csökkenti a gyomor- és a nyelőcsőrák kialakulásának kockázatát. Egy Hollandiában végzett kutatás viszont nem mutatott ki összefüggést a teázás és a rák elleni védelem között. Mindenesetre a zöld teával végzett kísérletek azt mutatják, hogy ez a
fajta hatékonyabb a rák ellen, mint a fekete. A benne lévő katekinek ugyanis gátolják a rákos sejtek növekedéséhez szükséges enzim - az urokináz - termelődését. Ráadásul a programozott sejthalál folyamatát, az úgynevezett apoptózist is serkentik a rákos sejtekben.

Külsőleg

A zöld tea ugyanolyan hatékonynak bizonyult elfogyasztva és a bőrre alkalmazva.

A jelenleg folyó kutatások részeként a tablettában beadott zöld tea védőhatását a napfény okozta bőrkárosodás ellen éppúgy elemzik, mint a zöld tea helyi alkalmazását a rákot megelőző bőrelváltozások csökkentésében. Számos kozmetikai cég is elkezdett zöld teát adni bőrápolási termékeihez, mert antioxidáns hatása csökkentheti a ráncokat és a bőrkárosodás egyéb jeleit.

Gyönyörű, egészséges fogak és száj a tea segítségével

A teából készített főzet - antibakteriális hatásának köszönhetően - a szájápolásban is segítségedre lehet. Ha erősebb fogakat szeretnél, bátran fogyassz naponta több csésze teát, ugyanis az ízletes ital némi fluoridot is tartalmaz. Ez az ásványi anyag erősíti a fogakat, ellenállóbbá teszi azokat a savak támadásával szemben, és gátolja a fogszuvasodást.
Ezenkívül a teában lévő csersavak és polifenolok gátolják a szájüregben a baktériumok szaporodását. Mindemellett a szádban keletkezett sebek kezelésére is alkalmas a tea: a nedves teafilter hathatós enyhülést nyújthat, ha a sebre szorítod néhány percig.

Ennek az az oka, hogy a tea lúgos kémhatású, így közömbösíti a savakat, melyek bejutnak a seb következtében feltárult szövetekbe.

Cikkünk a Reader's Digest 1001 otthoni gyógyír című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük