Ez a diéta csökkenti a szívelégtelenség esélyét, főleg nőknél: friss kutatást tettek közzé
Egy friss kutatás szerint az étrend megválasztása jelentősen befolyásolhatja a szívelégtelenség kockázatát – különösen a nők esetében.
A szívelégtelenség súlyos egészségügyi probléma, előfordulása világszerte növekvő tendenciát mutat, és Magyarországon nagyjából 200 ezer embert érint. Egy nemrégiben közzétett európai kutatás azonban reményt keltő eredményekkel szolgált: a mediterrán diétát követők, különösen a nők, jelentős mértékben csökkenthetik a szívelégtelenség kialakulásának esélyét. Az eredményeket a European Journal of Clinical Nutrition szaklapban tették közzé.
Szívbarát diéta nőknek
A mediterrán étrend alapja a friss, feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott élelmiszerek fogyasztása, nagy arányban tartalmaz zöldségeket, gyümölcsöket, valamint az olívaolajban, diófélékben és halakban található egészséges zsírokat. Az étrend a mediterrán térségben élők hagyományos étkezési szokásain alapul, ahol már évtizedek óta megfigyelhető a szívbetegségek alacsonyabb előfordulási aránya.
A kutatást végző szakértők – az olaszországi Palermói Egyetem, a Kore Egyetem, valamint az Egyesült Királyságban működő King’s College London és más neves intézmények – az elmúlt években megjelent több mint 680 tudományos publikációt vizsgáltak meg. Az elemzés végül hat olyan hosszú távú, prospektív vizsgálatra összpontosított, amelyben összesen több mint 216 ezer, a szívelégtelenség szempontjából kezdetben egészséges felnőttet követtek átlagosan 11 éven keresztül.
Az adatok elemzése során a kutatók azt találták, hogy a mediterrán étrend követése összefügg a szívelégtelenség alacsonyabb kockázatával, különösen a nőknél. A kutatók által használt mediterrán étrendértékelési skálán egy pontnyi növekedés jelentős mértékben csökkentette a szívelégtelenség kialakulásának esélyét. E hatás nők esetében szignifikánsan erőteljesebbnek bizonyult, míg férfiaknál a kapcsolat statisztikailag nem volt jelentős.
Ezért kedvezőbb a nők számára
A kutatók szerint a mediterrán étrend szívvédő hatását az étrend gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai magyarázhatják. Korábbi cikkünkből azt is megtudhatod, melyek a legerősebb gyulladáscsökkentő ételek. Az étrend javítja az endothel funkciót (ami az erek működéséért felelős), csökkenti a gyulladást és az oxidatív stresszt, amelyek mind hozzájárulnak az érelmeszesedés, szív- és érrendszeri betegségek, valamint a szívelégtelenség kialakulásához. Emellett a mediterrán diéta segíthet a vérzsírszint csökkentésében és a szívelégtelenség kockázatát jelző biomarkerek szintjének mérséklésében is.
A gomba ellenes plusz
A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.
A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!
Promóció
Michelle Routhenstein kardiológiai dietetikus, aki szintén vizsgálta a mediterrán étrend hatásait, hozzátette, a mediterrán diéta támogatja a nők hormonális egyensúlyát, segíthet az inzulinrezisztencia csökkentésében, és mérsékelheti a gyulladás szintjét. Ezek mind fontos tényezők lehetnek a szívelégtelenség megelőzésében.
A nők eltérő kockázatai
A szívelégtelenség gyakran eltérő módon jelentkezik nőknél, mint férfiaknál, és tünetei gyakran „atipikusak”, ami késleltetheti a megfelelő diagnózist. Ezen túlmenően a nőknél magasabb lehet a szívelégtelenség kialakulásának kockázata magas vérnyomás, diabétesz, illetve a terhességgel összefüggő betegségek, például a preeklampszia, a terhességi magas vérnyomás, a terhességi toxémia miatt.
Von Schwarz, a UCLA és a UC Riverside orvosi professzora szerint a szívelégtelenség különösen a menopauzán átesett nőket fenyegeti, akiknél az ösztrogén védőhatása csökken, növelve a szívbetegségek és a szívelégtelenség kockázatát.
A kutatók ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a vizsgálat eredményei csupán korrelációt mutatnak, és nem bizonyítanak közvetlen ok-okozati kapcsolatot. A vizsgált adatok 1994 és 2013 között gyűltek, ezért előfordulhat, hogy az elmúlt évek életmódbeli változásai már befolyásolják a mediterrán étrend hatásait. Továbbá az összes elemzett tanulmány Európából származott, így az eredmények nem feltétlenül általánosíthatók a világ más régióira.
Egy pohár ebből a léből páncélként védi a szívet: nagyon hasznos az agynak is
Ez az ital elképesztően jót tesz az egész szervezetnek.
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)