A 3 legbiztosabb módszer kínzó székrekedés ellen

A stresszes életmódnak és a rendszertelen táplálkozásnak egyenes következménye lehet a székrekedés kialakulása.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Rengeteg ember szenved olyan panaszoktól, melyeket nem szívesen említ az orvosának, dietetikusának sem. Az állandósult székrekedés - mint gyakran elhallgatott vagy bagatellizált probléma - enyhítésével azonban időben foglalkozni kell, mert nemcsak zavaró tüneteket - puffadást, kellemetlen leheletet - vonhat maga után, hanem rizikótényezőt jelent komoly betegségek, közöttük a bélrák megjelenésére nézve is.

A legjobb tippek székrekedés ellen

Nézegess képeket!

Elolvasom

A székrekedés házi kezelésére nagyanyáink idejében még a szilvalekvár volt az általánosan elterjedt megoldás, ma viszont már egyre többen élnek különböző hashajtók alkalmazásával. Te azonban tartsd szem előtt, hogy érdemesebb és egészségesebb a természetes megoldásokkal próbálkoznod.

A székrekedésről

Általában a heti háromszori alkalomnál ritkább, kemény, erőlködéssel járó székletürítés tekinthető székrekedésnek. De természetesen az a legjobb, ha napi rendszerességgel látogatod a mellékhelyiséget. A széklet akkor számít normális állagúnak, ha körülbelül 70-80% vizet tartalmaz, a szorulásos, kemény széklet víztartalma ezzel szemben csak körülbelül 60%. Minél alacsonyabb a széklet víztartalma, annál kevésbé halad előre a vastagbélben, tehát megnehezíti az ürítést, ráadásul az erőlködés következtében könnyen kialakulhat aranyér is.
 

Betegség a háttérben?

Az idült székrekedés mögött sok esetben valamiféle betegség áll, ilyenkor másodlagos székrekedésről van szó. Többféle ok is meghúzódhat a háttérben.

Ha azonban nem fedezhető fel olyan - alább felsorolt - alapbetegség vagy állapot, melynek a székrekedés következménye, akkor elsődleges vagy más néven alkati székrekedésről beszélünk.

Lehetséges okok

  • Hormonális jellegű: pajzsmirigy-elégtelenség, cukorbetegség, veseelégtelenség.
  • Vastagbélből eredő: sérvek, szűkületek, végbélberepedés.
  • Idegi ok: gerincsérülés, agyi erek betegségei.
  • Gyógyszerek mellékhatásai: fájdalomcsillapítók, savlekötők.

Fontos a rendszer

Ha semmilyen betegség nem áll a háttérben, törekedj a székelés rendszerességének kialakítására. Mindennapi életednek vannak olyan időszakai, amikor számtalan zavaró tényező - a növekvő terhelés, a nagy felelősséggel járó feladatok, a változó étkezési rend, a mozgásszegény életmód - befolyásolhatja életritmusodat, és szerepet játszhat a székrekedés kialakulásában. A munkahelyi és magánéleti gondok, konfliktusok közepette is próbálj azonban figyelni tested jelzéseire. Ne feledkezz meg a reggeliről és a rendszeres táplálkozásról, a mozgásról, a kellő folyadékfogyasztásról - mindez elősegítheti a rendszer kialakítását.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A rostok szerepe

A székrekedés megelőzésének és étrendi kezelésének legsarkalatosabb pontja a megfelelő mennyiségű rostfogyasztás. Míg a vízben nem oldódó rostok - például a cellulóz, a lignin - a széklet mennyiségét a ballasztanyag növelése révén fokozzák, addig a vízben oldódóak - például a pektin - a bélben élő jótékony baktériumok mennyiségét növelve járulnak hozzá a nagyobb tömegű széklethez.

A felnőtteknek körülbelül 27-40 gramm rostra van szükségük naponta, a gyerekeknél viszont a kortól függ az ajánlott mennyiség. Az American Health Foundation - Amerikai Egészségügyi Alapítvány - kutatói szerint a három és 18 év közöttiek számára javasolt napi rostmennyiség a következők alapján határozható meg: az életévek számához hozzá kell adni ötöt, és így megkapod a rostszükséglet grammokban kifejezett mennyiségét. Egy tízéves gyermek esetében ez napi 15 gramm rostot jelent.

Néhány nagyobb rosttartalmú táplálék

  • Egy közepes körte: négy gramm.
  • Egy közepes alma vagy narancs: három gramm.
  • Egy fél banán vagy fél paradicsom: egy gramm.
  • Egy közepes, nyers sárgarépa vagy egy szelet teljes kiőrlésű kenyér: két gramm.

Főzési trükkök

Főzés alkalmával az ételek rosttartalmát akár észrevétlenül is növelheted úgy, hogy a megszokott íz eközben ne változzon lényegesen. Például csempészhetsz egy kevés zabpelyhet, esetleg zabkorpát a túrógombócba. Ugyanakkor az is fontos szempont lehet, hogy a rostokban gazdag zöldség- és főzelékfélék bizonyos összetevőik révén sokakra puffasztó hatással vannak. Ez a kellemetlen következmény azonban csökkenthető, ha fedő nélkül, kicsit hosszabban főzöd az alapanyagokat.

Az elengedhetetlen folyadék

Nem lehet elégszer elmondani, hogy milyen fontos szerepe van a székrekedés megelőzésében és az emésztés helyreállításában a kellő mennyiségű folyadékfogyasztásnak.

Napi másfél-két liter folyadékot mindenképpen igyál meg, ha visszatérő problémát jelent számodra a székrekedés. A legjobb, ha mindjárt felkelés után elfogyasztasz egy csésze teát - a gyermekláncfűtea, a kökénytea vagy a bodzatea például kimondottan jó hashajtó hatású.

A reggeli kávé is jó hatással lehet az emésztésedre. Mivel a túl sok koffein nemcsak hashajtó, hanem vízhajtó tulajdonsággal is bír, korlátozd a fogyasztását. Tulajdonképpen bármilyen folyadékot fogyasztasz is, az serkentőleg hat az emésztésedre.

Ezt is szeretjük